Viimeiset pari vuotta ovat olleet monelle liiketoiminnalle haasteellisia, mutta esiintyville taiteilijoille ja erilaisille tuotannoille menneet vuodet ovat olleet katastrofaalia, eikä tilanne ollut yhtään sen helpompi Jyrki Anttilan vetämällä Operart Oy:lle.
Koronan alkaessa meillä oli mm. kymmenen loppuunmyytyjä näytöstä, varattuja saleja ja laulajien, soittajien, kuoron kalenterit täynnä, ja yhtäkkiä kaikki loppui kuin seinään, kertoo Anttila.

Nyt korona-aika alkaa olla yhdeltä osaltaan takanapäin ja edessä on hidas paluu arkeen. Esiintyvät taiteilijat ja tuotannot kuten Operart, ovat palanneet harjoituksiin, uusi saleja on varattu ja ryhmille on alettu soittaa myyntisoittoja.
Harvat tietävät, kuinka kovaa työtä jokaisen esityksen takana on. Me tuotamme itse niin lavasteet, markkinoinnin, myynnin ja periaatteessa kaiken mitä tarvitaan jokaiseen esitykseen, ja ilman katsojia emme voisi tätä tehdä, kertoo yrittäjä Anttila itse.
Iso rooli tulevien kuukausien menestykselle on myös Suomen hallituksella sekä medialla. Se kuinka mediassa uutisoidaan viruksesta ja sen vaikutuksesta, vaikuttaa suoraan myös esitysten myyntiin ja varauksiin.
Hyvänä esimerkkinä on tässä taannoin median julkaisema kahdeksan ihmisen koronapositiivisuus yhdessä kaupungissa, mikä johti suoraan 100 varauksen peruuntumiseen yhdestä näytöksestä. Ja tämä vaikka me itse teemme kaikkemme terveysturvallisuuden eteen, olemme kaikki tuplarokotettuja ja käytämme maskeja, kertovat sekä Operartin Hoppe Sinervä että Anttila itse.
Operart toimii tuottajana ja mahdollistajana ja eri tuotannoissa mukana olevista esiintyjistä monella on myös siviiliammatti ja osa on myös yrittäjiä, mutta siitä huolimatta monet ovat jo vuosia olleet mukana näissä tuotannoissa.
Klassinen laulaminen vaatii 10-15 vuoden opiskelun ja jatkuvan harjoittelun senkin jälkeen. Olen ollut iloinen, että olemme saaneet paljon myös nuoria, lupaavia laulajia mukaan tuotantoihimme, joiden asenne myös muuhun tekemiseen esiintymisen ohella on ollut aivan mahtavaa, kiittää Anttila koko tuotantoa.
Jokainen tuotanto on tavallaan oma ryhmänsä, mutta monet laulajista on mukana useassa yhtäaikaisessa tuotannossa, ja iso kiitos myös Lohjan orkesterille, Tuomas Törnille, joka on ohjannut tuotantojen musiikkikokoonpanoja operettien muutaman henkilön kokoonpanosta isompiin ooppera orkestereihin. Lohjalta on monia muitakin sekä esiintymässä, että rakentamassa itse esityksiä eli luomassa rekvisiittaa sekä soittamassa – jokainen tuotanto vaatii varsin suuren määrän eri ihmisten osaamista ja halua tehdä töitä esiintymisten eteen. Monesti kyse on luovan ihmisen tarpeesta päästä toteuttamaan itseään.
Tuotannossa oopperaa ja operettia
Operartin lähiaikojen tuotanto sisältää sekä oopperaa että operettia ja koko tuotantotiimi kertoo yhteen ääneen, että tämän vuoden esitykset ovat helppoja lähestyä, vaikkei olisi koskaan aikaisemmin käynyt oopperassa tai operetissa. Esimerkiksi viime vuonna ensi-iltansa Suomussalmella saanut ooppera Taipaleenjoki, joka sai katselijoilta ja kriitikoilta positiivisen vastaanoton.
Taipaleenjoki – ooppera kertoo inhimillisen tarinan Taipaleen taisteluista kansallisrunoilijamme Yrjö Jylhän silmin ja tunnoin. Jylhä koki rintaman kauheudet niiden kokonaisuudessaan johdettuaan Kempin rykmentin 1 pataljoonan toista komppaniaa. Sodan kokemukset saivat lopulta Jylhän riistämään oman henkensä vuonna 1956. Taipaleenjoki sai ensi-iltansa 2.7.-3.7.2021 Suomussalmella Operartin toimesta.

Ilkka Kuusiston säveltämän oopperan libreton on tehnyt Panu Rajala ja pääosissa nähdään vaihtelevasti: Jyrki Anttila, Jaakko Kortekangas, Heikki Kilpeläinen, Hedvig Paulig, Tiina Maija Koskela, Jouni Kokora sekä Joonas Asikainen. Operart toiminnan yksi peruskivistä on, että jokaisessa tuotannossa esiintyvillä taiteilijoilla on 2-3 roolia ja ne ovat päällekkäisiä, jotta esityksiä voidaan esittää, vaikka yksittäisillä näyttelijöillä/laulajilla olisi este esiintymiselle. Lohjalle Taipaleenjoki tulee Laurentiussaliin sunnuntaina 14.11 ja pääroolissa nähdään ja kuullaan Heikki Kilpeläinen.
Iloista romantiikkaa lavalla
Toinen tämän syksyn päätuotannoista on iloinen operetti Iloinen Leski, joka palaa 1.12.2021 alkaen Porissa lavoille. Iloinen Leski (Die lustige Witwe) on suomalaisten suosiman Franz Léharin vuonna 1905 säveltämä suosittu operetti. Operetin tunnetuimpia sävelmiä ovat Viljalaulu, sekä Iloisen Lesken valssi. Iloinen leski operetti on viety ohjaaja Juulia Taposen toimesta laivalla, eli lavalla tavallaan nähdään riesteilyromantiikkaa 1920 ja -30 lukujen taitteessa, kun maailman talous on kovassa kurimuksessa ja lesken miljoonat kiinnostavat useampaakin tahoa. Lohjalla Iloinen Leski nähdään perjantaina 3.12. ja päärooleissa Jere Hölttä sekä Laura Pyrrö.
Uutta tulossa: Raatteentie- ooppera
Raatteentie-oopperan ensiesitys on tulossa Suomussalmen kesäteatteriin heinäkuussa 2022. Oopperan on säveltänyt Uljas Pulkkis ja libreton on tehnyt Panu Rajala. Rooleissa kuullaan mm. Jyrki Anttila, Aki Alamikkotervo, Marika Hölttä, Emilia Vesalainen-Pellas, Rolf Broman sekä Elli Vallinoja.
Me olemme lähdössä tuotantoryhmän kanssa tammikuussa Raatteentien maisemiin puolijoukkueteltassa, jotta saamme jonkinlaisen ajatuksen, missä kaikki tapahtui, kun talvisodan torjuntataisteluja käytiin ylivoimaista vihollista vastaan, kertoo Anttila.
Lohjalle Raatteentie saapuu lauantaina 1.10.2022.
Positiivisin mielen tulevaisuuteen

Jyrki Anttila tuotantotiimeineen katsoo tulevaisuuteen positiivisesti ja syksyn ja tulevan talven esityksiin lähdetään täysillä. Toiveissa on, että ihmiset uskaltaisivat taas lähteä liikkeelle, ja löytävät Operartin tuotannot omalta paikkakunnaltaan.