Oletko Lohjalle muuttaessasi tai täältä talon ostaessasi miettinyt talon, asunnon tai kiinteistön arvonkehitystä? Oletko tullut Lohjalle sen sijainnin, palveluiden vai kenties läheisen luonnon vuoksi?

Lohja on aivan tavallinen pieni, eteläsuomalainen kaupunki, josta ei ole pitkä matka lentokentälle tai maamme pääkaupunkiin, ja kaupunki itse tarjoaa perheellisellekin muuttajalle periaatteessa kaiken tarpeellisen, mitä normaali elämä tarvitsee.

Lohja ei ole vain yksi keskusta

Lohja itsessään on ns. nauhakaupunki. Sillä sanonnalla tarkoitetaan, ettei kaupungilla ole vain yhtä keskustaa, vaan sen eri keskustat sijaitsevat kilometrien päässä toisistaan valtatie 25:n varrella. Näiden keskuksien lisäksi Lohjaan on liittynyt vuosien varrella läheisiä kuntia, joiden keskustoista on tullut Lohjalle eräänlaisia satelliittikeskustoja, aivan kuten on käynyt monessa muussakin suomalaisessa kunnassa ja kaupungissa.
Jos olet ostanut kiinteistön Lohjalta viimeisten vuosikymmenien aikana, olet saattanut kiinnittää myös huomiota niihin toimiin, mitä Lohjan kaupunki tekee kaupungin markkinoinnissa. Niillä toimilla on nimittäin suuri merkitys kiinteistösi ja asuntoja arvoon tulevina vuosina, sillä mitä kiinnostavampi ja halutumpi Lohja on asuinpaikkana, sitä paremman hinnan kiinteistöstä ja asunnosta saa myyntihetkellä.

Miten talosi arvo kehittyy?

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä 2,8 prosenttia edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,3 prosenttia ja muualla maassa 2,5 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat 1,7 prosenttia.

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat Lohjalla 10,03 prosenttia vuonna 2020 kolmannella vuosineljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat 5,88 prosenttia.

Tietenkään kaikilla ei hinnanmuodostus ole kovinkaan merkitsevä tekijä esimerkiksi muuttamista ajateltaessa, mutta mietittäessä sitä uutta kotia läheltä pääkaupunkiseutua, ei positiivisella hintasuunnalla ainakaan pitäisi olla negatiivista vaikutusta.

Millainen on Lohjan tulevaisuus?

Lohjan suurin puute verrattuna moneen muuhun pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä olevaan alueeseen on rautatien puuttuminen. Lohjalla on vain tavarajuna, eikä muutosta ole tapahtumassa aivan lähiaikoina, vaikka Tunnin Juna- hanke tuntuukin etenevän jonkinlaisessa myötätuulessa. Tunnin Junan ja sen myötä aseman tulo Lohjalle olisikin Lohjan kaupungille ja koko alueelle miellyttävä piristysruiske, ei vain taloudellisesti, mutta se myös nostaisi kaupungin haluttavuusarvoa.
Helsinki oli pitkään Suomen muuttovetovoimaisin kunta, mutta 2020 ykköstilan otti Tampere, perässään Vantaa ja Turku. Naapurikunnistamme Kirkkonummi oli listalla 10. sijalla. Tutkijoiden mukaan kasvu kohdistuu vaihtelevalla voimakkuudella suuriin opiskelijakaupunkeihin ja niiden ympäryskuntiin.

Olisiko Lohjasta tällainen aikuisopiskelijoiden kotipaikka, varsinkin jos Tunnin Juna toteutuu?

Onko Lohjan tulevaisuuden rakentaminen yrityksiin ja yrittäjyyteen perustuvaa, teollisuuteen ja tuotantoon, vai johonkin aivan muuhun perustuvaa? Kenties tämä asuntomessu vuosi 2021 tuo meille siihen uusia ajatuksia.

KO