Laurin päivää saatiin viettää lauantaina aurinkoisessa kesäsäässä ja ihmisiä olikin lähtenyt hyvissä määrin liikkeelle Lohjan keskustaankin, vaikka tapahtumia oli tarjolla ympäri Lohjaa. Varsinkin keskustan katujen kirppismyyjien määrä näytti muutamaa edellisvuotta runsaammalta, ja torillakin oli edellisvuosia enemmän tarjontaa yritysten tuotua omia esittelytelttojaan tapahtuman yhteyteen.

Päivän päätähti eli vuoden Lauri kerrottiin torille kerääntyneelle sankalle ihmisjoukolle keskipäivällä, ja monien arvaukset menivät tälläkin kerralla hutiin, kun Lohjan 39.Lauri ja sarjassaan seitsemäs liikunnan- ja  urheilun parissa toimiva vuoden Lauri saateltiin lavalle. Lavalla hänet lakitutti vuoden 2022 Lauri Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston opettaja ja kapellimestari Tuomas Törmi. Tämä vuoden Lauriksi nimettiin lohjalainen valmentajana Marko Vartiainen, joka on tehnyt ison työn sekä lohjalaisen että suomalaisen amerikkalaisen jalkapallon eteen.

Samalla kun Tuomas lakitti uuden Laurin, kertoi hän myös terveisiä lohjalaisesta musiikista kiittäen samalla menneestä vuodesta ja viime vuoden valinnasta. Tuomas jatkaa edelleen monialaista musiikkitoimintojaan ja on tällä viikolla kiireinen tulevan viikonlopun juhlien esityksiä viimeistellessään.

Mutta, mitä sanoo vuoden 2023 Lauri valinnastaan?

– Olin kotona maalaamassa terassin kaidetta, kun sain soiton, ja olihan se melkoinen yllätys. Kiitän valinnasta ja sitä kautta amerikkalaisen jalkapallon saamasta lisähuomiosta, kiitteli Vartiainen tapahtuma jälkeen Cafe Laurissa.

Kuka on Marko Vartiainen?

Marko Vartiainen on lohjalainen amerikkalaisen jalkapallon valmentaja, joka on toiminut lajin parissa jo 32 vuoden ajan aloittaen pelaajauransa Lohja Wildcatsissa ja päättäen pelaajauransa Helsinki Roostersissa sekä Suomen maajoukkueessa. Marko ehti oman aktiiviuransa aikana napata kolme Euroopan mestaruutta ja viisi Suomen mestaruutta.

Marko siirtyi valmentajaksi vuonna 2005, jolloin hän aloitti nuorten maajoukkueen valmentamisen. Lohjalle hän tuli valmentajaksi 2014 Lohja Lionsiin, mikä voittikin Tinamaljan 2017. Vuosi 2017 oli merkkipaalu siinä mielessä, että Läntiselle-Uudellemaalle perustettiin yhdistelmäjoukkue Hangosta ja Lohjasta, syntyi United Newland Crusaders (UNC), ja tavoitteet asetettiin korkealle. Lohjalle oli aika saada pääsarjatason joukkue.

Vaikka amerikkalaisten jalkapalloa ei pelata Suomessa niin paljon kuin jalkapalloa, jääkiekkoa tai vaikkapa koripalloa, ei tässäkään lajissa ole helppoa päästä suomalaiselle huipulle. Tarvitaan määrätietoista tuloshakuista vetäjää, joka osaa asiansa, ja tällainen valmentaja on Marko Vartiainen.

Vartiainen valmensi Lohjalla myös naistenjoukkue Lohja Lionesessesia aina Kultamaljaan 2019.

– Kukaan ei uskonut meitä alussa, eikä oikein välilläkään, kunnes sitten pääsimme pääsarjatasolle. Helppoa se ei ole ollut, eikä tulos ole ainoastaan minun ansiotani, vaan koko joukkueen. Amerikkalaisessa jalkapallojoukkueessa on meillä UNC:ssä noin 40 pelaajaa ja kahdeksan valmentajaa ja jotta pääsisimme kamppailemaan aivan niistä mestaruuspaikoista, tarvitaan myös vahvoja ulkomaalaisvahvistuksia, kertoo Vartiainen.

– Sen lisäksi että pelaajia tarvitaan jokaisessa ottelussa aika paljon enemmän kuin monissa muissa lajeissa, ottelutapahtumissakin tarvitaan 20-25 vapaaehtoista, sillä esimerkiksi ottelulähetystä varten tarvitaan kaksi kuvaajaa. Kiitokset siis samalla myös kaikille näille henkilöille, jotka ovat paikalla mahdollistamassa jokaista ottelua, kuten taas nyt torstaina Harjulla.

– Lohjalla on ollut mahtava joukkuehenki ja usko yhteiseen tekemiseen kaikki nämä vuodet, vaikka välillä onkin ollut vaikeata. UNC esimerkiksi on tänä vuonna täysin lohjalainen seura, Hangon irtaannuttua joukkueesta ja pelaamme miesten joukkueella Vaahteraliigassa – seuraava ottelu NYT torstaina Harjun urheilukentällä ja suorana myös Ruutu Urheilussa kello 18.30 alkaen ja vastaan asettuu Helsinki Wolverines.

Vartiainen oli hetken poissa lohjalaisista valmennuskuvioista, mutta teki paluun tänä keväänä. Häntä ennen Crusadersin valmennusvastuussa 2,5 vuoden ajan ollut Tuomas Heikkinen otti vastuukseen puolustuksen valmentamisen.

– Olihan se iso kysymys tulla 40 pelaajan ja kahdeksan valmentajan vetäjäksi kesken kauden, sillä joukkue on jo ominut Heikkisen valmennus identiteetin, mutta hyvä tiimi, hyvä joukkue ja selvät tavoitteet tekivät päätöksen mahdolliseksi, miettii Vartiainen.

Ensi kautta, ja valmentamista jatkossa Vartiainen ei vielä kommentoi.

Amerikkalainen jalkapallo Lohjalla

Lohja on siis yksi Vaahteraliigan pelikaupungeista ja kaupungin ulkokentillä nähdään silloin tällöin jalkapallopelailun sijasta jo amerikkalaisen jalkapallon pelailua, mikä on selkeä merkki lajin rantautumisesta kaupunkiin.

– Lajin parissa voi aloittaa harjoittelun 7-vuotiaana, mutta iso kysymys on myös pelaajan koko. Amerikkalainen jalkapallo on monipuolinen laji, josta löytyy pelipaikat niin isoille ja vahvoille, kuin pienille ja nopeille pelaajille. ja meillä Lohjalla on tällä hetkellä ihan hyvä tilanne lajin kanssa.

– Kannattaa tiedostaa kuitenkin se, että nostaakseen joukkueen kamppailemaan aivan kärkijoukkueita vastan, vaatii se panostuksia myös ammattilaispelaajien hankintaan. Pelkästään omilla junioreilla ja tuttujen pelaajien kanssa ei tällä tasolla pärjäisi. Tämä tarkoittaa vahvaa ja periksiantamatonta työntekoa niin kentällä, kentän laidalla kuin sponsorineuvotteluissa, kertoo Vartiainen.

– Lohjalla on kaksi uutta keinonurmea ja hyvät kesäharjoittelumahdollisuudet, vielä kun olisi se lämmin talviharjoittelumahdollisuus, jota kaipaavat varmasti myös muiden lajien harrastajat.

Vaahteraliigan kärkijoukkueiden budjetit liikkuvat 100 000 – 200 000 euron välimaastossa kautta kohden, pienemmällä budjetilla on mahdollista nousta liigaan, mutta ei välttämättä kamppailemaan aivan kärkisijoista.

Naisjoukkue Lohja Lionesesses

Naisjoukkue Lohja Lionesesses joutui tänä keväänä luopumaan sarjapaikastaan naisten Vaahteraliigassa pienen pelaajamäärän vuoksi, mutta lohjalainen peräänantamattomuus on tässäkin asiassa jo nähty. Kesällä on ollut alkeiskurssi naisille, ja viime viikolla tuli ilmoitus, että Lohja Lionesses aloittaa kilpailutoimintansa uudelleen tavoitteenaan pelata 2.disioonaa kaudella 2023. Avoimet treenit käynnistyvät nyt syksyllä Ojamon tekonurmella.