Toimittaja

Lohjan asuntomessujen asumisoikeusasunnot ovat haettavissa

asuntomessut

Lohjan asuntomessuille valmistuvan asumisoikeustalon asunnot ovat nyt haettavissa. TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa Lohjan vuoden 2021 asuntomessuille kerrostalon, johon tulee 34 modernia asumisoikeusasuntoa. Ensimmäinen hakuaika asumisoikeusasuntoihin on 30.4.–18.5.2020, jonka jälkeen asuntoihin on jatkuva haku.

Kuusikerroksisen asumisoikeustalon asuntojakauma on kattava, sillä valittavana on kaksioita (41–49 m²), kolmioita (63,5–75,5 m²) ja neljän huoneen asuntoja (85 m²). Asunnot tulevat olemaan materiaaleiltaan vaaleita ja helppohoitoisia. Asunnot valmistuvat kesän 2021 asuntomessuille, ja niihin pääsee muuttamaan messujen päätyttyä elo-syyskuussa.

Hiidensalmeen, aivan Lohjanjärven rannalle, muodostuu asuntomessuja varten kokonaan uusi asuinalue. Lohjan keskusta monipuolisine palveluineen on noin kahden kilometrin päässä. Hiidensalmen alueelle on suunnitteilla päiväkoti, palvelutalo sekä kortteliravintola ja myöhemmin mm. ruokakauppa.

Sahapiha 6. Havainnekuva takapihalta. (Kuva: UKI Arkkitehdit Oy)


Ympäristöystävällinen ja yhteisöllinen talo

Lohjan asuntomessualueen kantavia teemoja ovat ympäristöystävällisyys ja kohtaamiset. Nämä näkyvät myös TA:n asumisoikeustalossa. Ekologisen talon asuntoihin ei tule omia huoneistokohtaisia saunoja, vaan talon ylimpään kerrokseen tulee viihtyisä yhteissauna järvinäköaloineen. Saunasta pääsee vilvoittelemaan kattoterassille ja nauttimaan upeista maisemista. Kattoterassille tulee viljelylaatikoita sekä pieni kesäkeittiö asukkaiden yhteiseen käyttöön.

Talon maantasokerrokseen tulee kerhotila, joka on yhteiskäytössä naapurikiinteistöjen kanssa. Asumisoikeusasukkaat voivat myös käyttää viereisen vuokratalon alakertaan toteutettavaa yhteiskäyttötilaa, jonka käyttötarkoitus tarkentuu myöhemmin. Kortteliin suunnitellaan lisäksi päiväkotia, jonka leikkipiha olisi asukkaiden käytössä ilta- ja viikonloppuaikaan. Lähistöllä on vapaassa käytössä olevat leikkipaikat niin pienille kuin isommillekin lapsille.

Ekologisuuteen on kiinnitetty talon suunnittelussa erityistä huomiota. Talon katolle asennetaan aurinkopaneeleja, joilla tuotetaan sähköä kiinteistöön. Kaikkiin asuntoihin asennetaan sälekaihtimet, jotta asunnot pysyvät kesäaikaan viileämpinä. Parvekkeet lasitetaan. Asuntoihin asennetaan myös vedensäästökalusteet sekä Leanheat-lämmönsäätöjärjestelmä, jonka käyttö vähentää energiankulutusta jopa 10–20 prosentilla.

Autoille on viherkatolla katettuja, lämmityspistokkeella varustettuja paikkoja pysäköintialueella. Piha-alueella on myös runsaasti katettuja pyöräpaikkoja. Sahapiha 6 on savuton kiinteistö, jossa tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityllä tupakointipaikalla. Kohteen rakentaa Ojarannan rakennus Oy ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa UKI Arkkitehdit Oy.


Mikä on asumisoikeusasunto ja kenelle se sopii?

Asumisoikeusasunto on hyvä vaihtoehto monessa elämäntilanteessa. Asumisoikeusasuntoon ei tarvitse sitoa pääomaa yhtä paljon kuin omistusasuntoon, mutta asumisoikeusasukas saa pysyvän kodin, jossa voi asua niin kauan kuin haluaa. Asumisoikeusasunto on myös huoleton ja helppo, sillä talon omistaja ja huoltoyhtiö huolehtivat kiinteistön kunnosta, ja asunnosta on halutessaan helppo luopua.

Käytännössä asumisoikeusasukas maksaa 15 % osuuden asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja saa asumisoikeuden asuntoon. Kuukausittain asukas maksaa asunnostaan käyttövastiketta, joka on alhaisempi kuin alueen vastaavan tasoisten vuokra-asuntojen yleinen vuokrataso. Muuttaessaan pois asukas saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Sahapiha 6. Havainnekuva sisätiloista. (Kuva: UKI Arkkitehdit Oy)


Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitaan ensiksi järjestysnumero, joka haetaan kunnalta. Saadaksesi järjestysnumeron Lohjan kaupungilta sinun tulee täyttää asumisoikeushakemuslomake ja palauttaa se allekirjoitettuna kaupungintalo Monkolan asiakaspalveluun, osoitteeseen Karstuntie 4. Lomakkeen voi myös täyttää kaupungintalolla.
Tällä hetkellä kaupungintalo on suljettu, mutta soittamalla pääset sisään täyttämään hakemuksen. Asiakaspalvelukeskus 044 369 4300.
Täytetyn ja allekirjoitetun lomakkeen voi myös lähettää kuvattuna tai skannattuna sähköpostitse asiakaspalvelukeskus@lohja.fi<mailto:asiakaspalvelukeskus@lohja.fi>. Järjestysnumerohakemuksen jätettyäsi kaupungin asiakaspalvelu ilmoittaa sinulle järjestysnumeron muutaman päivän viiveellä. Lisätietoja saa puhelimitse Lohjan kaupungin asiakaspalvelusta, p. 044 369 4300 tai kaupungin nettisivulta.

Kun järjestysnumero on saatu, tehdään asuntohakemus asuntoa tarjoavalle yritykselle, tässä tapauksessa TA-Asumisoikeus Oy:lle. Hakemuksen voi tehdä osoitteessa ta.fi/asohakemus. Järjestysnumero ilmaisee hakijan aseman samasta asunnosta kiinnostuneiden joukossa siten, että pienin numero on etusijalla. Lisätietoa asumisoikeusasumisesta ja hakemisesta löytyy osoitteesta ta.fi/asumisoikeus.