Torstaina 25.4.2024 klo 19 Laurentius-salissa lohjalaisilla on ilo taas kuulla brittiläistä huippuoboisti Nicholas Danielia, kun Lohjan kaupunginorkesteri saa hänet vieraakseen Britit ja Alppien idylli -konserttiinsa. Nicholas Daniel myös johtaa konsertin. Illan ohjelmassa on musiikkia sekä brittiläisiltä säveltäjiltä, Benjamin Britteniltä ja Simon Bainbridgeltä että Alppien maisemissa oleskelleilta Richard Wagnerilta ja Arthur Honeggerilta.

Benjamin Britten (1913–1976) omisti Sinfoniettansa sävellyksenopettajalleen, joka kannusti Britteniä löytämään ja säilyttämään oman säveltäjänäänensä, toisin kuin opettajat musiikkikoulussa. Jo tällä varsinaisen säveltäjänuransa alkuvaiheen teoksellaan – teos kantaa opusnumeroa 1 – Britten loistaa mestarillisilla ja yksilöllisillä säveltäjänkyvyillään.

Sinom Bainbridge (1952–2021) lukeutuu Britannian yhdeksi huomattavimmista ja vaikutusvaltaisimmista säveltäjistä ja opettajista, ja hänen muutaman vuoden takainen menehtymisensä jättikin suuren aukon Britannian musiikkielämään. Bainbridgen tavaramerkiksi muodostui intohimo monimutkaisiin ja aistivoimaisiin tekstuureihin. Konsertissa kuultava Concertante in moto perpetuo vuodelta 1983 paljastaa säveltäjänsä kiinnostuksen amerikkalaista kulttuuria kohtaan hyödyntämällä Yhdysvalloissa merkittävää jalansijaa saanutta minimalismia. Vuonna 1997 Bainbridgelle myönnettiin arvostettu Grawameyer-palkinto, jota voidaan luonnehtia ”musiikin Nobeliksi”.

Alppien maisemissa asustelleen Richard Wagnerin (1813–1883) herkkää puolta valottaa kamariorkesterille sävelletty sinfoninen runo Siegfried-Idyll (1870). Sen jälkeen, kun pianisti ja kapellimestari Hans von Bülowin vaimo Cosima oli saanut kolme lasta Richard Wagnerin kanssa, antoi von Bülow vihdoin eron vaimolleen, jotta tämä voisi mennä naimisiin Wagnerin kanssa. Wagner sävelsi Siegfried-Idyllin tuoreelle vaimolleen syntymäpäivälahjaksi ja esitytti sen pienen orkesterin kanssa tämän syntymäpäivänsä aamuna – samaan tapaan kuin 12 vuotta aiemmin erään säveltämänsä laulun eräälle Mathilde Wesendonkille. Vuosia myöhemmin rahapulassa Wagner orkestroi Siegfried-Idyllin suuremmalle kokoonpanolle ja myi sen Cosiman mielipahaksi: Cosima oli ajatellut sävellyksen olleen hänelle tarkoitettu henkilökohtainen lahja. Teos on saanut nimensä heidän nuorimman yhteisen lapsensa mukaan, joka taas on nimetty Wagnerin samannimisen oopperan mukaan. Oopperasta ja sinfonisesta runosta löytyykin yhteisiä teemoja.

Myös sveitsiläisen säveltäjän Arthur Honeggerin (1892–1955) Pastorale d’été (Kesäpastoraali) (1920) sijoittuu Alppien maisemiin. Säveltäjä vietti lomaa Alpeilla ja intoutui säveltämään vuoriston henkeäsalpaavista maisemista. Pastorale d’été on Honeggerin ensimmäinen merkittävä orkesteriteos. Kaiken kaikkiaan Honeggerin teosluetteloon kuuluu noin 200 teosta, joista tunnetuin on höyryveturiromantiikkaa huokuva Pacific 231. Tässä konsertissa kuitenkin inspiroidutaan luonnonkauneudesta.

BRITIT JA ALPPIEN IDYLLI

to 25.4.2024 klo 19 Laurentius-sali

Benjamin Britten: Sinfonietta
Arthur Honegger: Pastorale d’été H. 31
Richard Wagner: Siegfried-Idyll WWV 103
Simon Bainbridge: Concertante in Moto perpetuo

Nicholas Daniel, oboe ja kapellimestari
Lohjan kaupunginorkesteri

Huippuoboisti Nicholas Daniel vierailee taas Lohjalla ja toimii samalla koko konsertin kapellimestarina. Daniel tuo tällä kertaa mukanaan niin ikään brittiläisen säveltäjä Simon Bainbridgen teoksen Concertante in Moto perpetuo, jossa kuuluu minimalismin vaikutus. Maestron mukana on myös Benjamin Brittenin Sinfonietta, jonka säveltäjä omisti omalle sävellyksenopettajalleen. Oopperoistaan tunnetun Richard Wagnerin rakastetuin orkesteriteos Siegfried-Idyll on sinfoninen runo kamariorkesterille. Teos on Wagnerin syntymäpäivälahja vaimolleen Cosimalle ja se on nimetty heidän poikansa mukaan.
Arthur Honeggerin, ranskalais-sveitsiläisen säveltäjän, Pastorale d’été (Kesäpastoraali) on saanut innoituksensa Sveitsin Alppien häikäisevän kauniista maisemista.

Liput: ennakkoon NetTicket.fi 21€/26€, ovelta 30€