Lohjan Museossa on avattu uusi näyttely, jossa tehdään katsaus muodin muutoksiin museon omissa kokoelmissa olevien vaatteiden ja asusteiden kautta. Puettu vuosisata – Pukuja ja asusteita Lohjan Museon kokoelmista on osa Lohja 700-juhlavuoden ohjelmaa. Toive pukuhistorianäyttelystä tuli kuntalaisilta.

Näyttelyyn on valittu naisten ja miesten asuja 1800-luvun lopusta 1970-luvulle. Ajallinen rajaus on tehty näyttelytilana toimivan Lohjan entisen pappilan mukaan. Se on rakennettu vuonna 1860 ja toimi pappilana aina vuoteen 1975 saakka.

Näyttelyn asut ovat tulleet museon kokoelmiin eri aikoina lahjoituksina. Kokoelmissa olevista asuista valtaosa on naisten asuja. Toisin kuin tiuhaan uudistuva naisten muoti, miesten muoti säilyi pitkään samankaltaisena, ja siten miesten puvut mitä todennäköisemmin kiersivät käyttäjältä toiselle ja käytettiin loppuun.

Näyttelysuunnittelun aikana museolla havaittiin, että kokoelmissa olevat asut painotuvat ajallisesti aikaan ennen 1990-lukua. Esimerkiksi 2000-luvun asuja on niukasti. Näyttelyn yhteydessä museo haastaa Lohjan seudulla asuvia kurkistamaan omiin vaatekaappeihinsa. Museon kokoelmiin tallennetaan esineitä, joita on käytetty Lohjan seudulla ja joilla on taustallaan tarina.

Mikäli sinulta löytyisi tällaista aineistoa, ota yhteyttä museoon, niin keskustellaan mahdollisesta lahjoituksesta. Yhteystiedot museo@lohja.fi p. 044 3694204

Puettu vuosisata –näyttely on avoinna 23.2.2023-7.1.2024 Lohjan Museolla (Rovastinkatu 1).