Lohjan Museon kokoelmiin kuuluvia valokuvia ja esineitä pääsee nyt selaamaan Finna-palvelun kautta vapaasti missä ja milloin vain. Julkaistu aineisto on vapaasti hyödynnettävissä ei-kaupalliseen käyttöön.

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna kokoaa yhteen satojen kotimaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot saman katon alle osoitteessa Finna.fi.

Alkuvaiheessa Lohjan Museon Finnassa julkaistaan kolme erillistä kokonaisuutta.

Lohjan Museon varhaisvaiheisiin voi tutustua kurkistamalla museokaappiin ja tutkimalla sen sisältöä. Kunnallisneuvoksetar Bertha Heitmann lahjoitti Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ry:lle vuonna 1908 kaapin, joka sijoitettiin kirkon asehuoneeseen ja johon alettiin kerätä museoesineitä. Finnassa voit tutustua kaapissa tällä hetkellä oleviin esineisiin, jotka ovat kuuluvat varhaisimpiin museolle tehtyihin lahjoituksiin.

Voit tutustua Finnassa myös museon lasinegatiivikokoelmaan, josta on julkaistu noin 200 valokuvan otos. Kokoelma käsittää lasinegatiiveille kuvattuja valokuvia noin 1890-luvulta 1940-luvulle asti. Kuvissa on rakennuksia, maisemia, interiöörejä, työtä ja arkipäivän tilanteita. Museo ottaa kuvista ja niiden kohteista vastaan myös lisätietoja, joita voi helposti lähettää museolle Finnan kautta. Kaikkiaan lasinegatiivikokoelmaan kuuluu yli 800 kuvaa ja niitä tullaan jatkossa julkaisemaan lisää.

Mielenkiintoinen osa Lohjan Museota on Johannes Lohilammen museo Sammatissa. Maanviljelijä Johannes Lohilampi perusti veljensä Kaarlo Vanamon kanssa nimeään kantavan museon Lohilammen ratsutilalle vuonna 1911. Museon kokoelmat ovat peräisin pääasiassa Sammatista ja Länsi-Uudeltamaalta. Finnassa pääsee tutkimaan lähes kolmeasataa museon kokoelmiin kuuluvaa esinettä.

Lohjan Museon Finna-näkymän visuaalinen ilme on toteutettu yhteistyössä Luksian ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden kanssa.

Lohjan Museon oman Finna-näkymän löydät osoitteesta www.lohjanmuseo.finna.fi . Tutkimusmatka Lohjan historiaan odottaa sinua.

Lehdistölle: Tervetuloa kuulemaan ja kysymään lisää, ja tutustumaan Lohjan Museon Finna-näkymään museolle (Rovastinkatu 1) keskiviikkona 10.4.2024 klo 14.00 tai muuna erikseen sovittavana ajankohtana.