Lohjanseudun kuvataidekoulun 39. vuosinäyttely avautuu tiistaina 5.3.2024 kello 18 Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa. Esillä on oppilastöitä ja teoskokonaisuuksia kuluneen lukuvuoden ajalta. Kaikkien lähes 200 oppilaan töitä on esillä joko ominaan tai osana ryhmätyötä. Tällä kertaa näyttelyss’ yksi ryhmätyö, ja yli 200 muuta oppilaiden taidetöitä.

Lohjan kuvataidekoululle kuuluu hyvää. Vuosinäyttelyn teokset antavat hyvän kuvan koulun monipuolisuudesta, tekniikoiden sekä käytettävien materiaalien suhteen.

– Meillä oppilaat pitävät siitä, että pääsee itse tekemään omilla käsillään, kertovat näyttelyä pystyttäneet kuvataideopettajat Satu Kallio ja Nasu Raittinen

Vuosinäyttelin teokset esittelevät kuvataidekoulussa käytettäviä monipuolisia tekniikoita ja materiaaleja. Rakennustaiteen tuottamia tuntemuksia on puntaroitu WOW-arkkitehtuuria esittävien grafiittikynä-piirrosten parissa ja useammassa ryhmässä syksyllä tehty näyttelyvierailu taidemaalari Jaska Salmennäyttelyyn on inspiroinut tekemään oman version taidenäyttelyssä nähdystä valoa ikkunassa-teoksesta.

Itse omin kätösin

Monissa esillä olevissa taideteoksissa on tekniikoita, jotka ovat jo vanhoja, mutta joita ei tavallisesti tulisi käytettyä – esimerkiksi, oletko koskaan tehnyt omat värisi maalaamiseen, kuten oppilaat ovat tehneet kaseiinimaalin kanssa? Tai koska olisit tehnyt oman pienen maailmasi lasipurkin sisälle?

Vaikka digiteknologia ja digitekniikat ovat tulleet myös taiteeseen, on kuvataidekoulussa omilla käsillä tekeminen yhä pääasia.

– Nykyinen digiaika tulee esille monesti oppilaiden omien kuvamaailmojen kautta. Niissä näkyvät hahmot, tapahtumat ja maailmat tulevat peleistä, sarjoista ja valikoima on niin laaja, että meidän opettajien on välillä mahdotonta tietää ja tunnistaa jokaista esitettyä hahmoa, ilman nuoren omaa kertomusta, kertovat Satu ja Nasu.

– On kiinnostavaa, että taide syntyy uusista lähtökohdista. Kuvataidekoulu yhdistää nämä kaksi maailmaa: digin ja käsillä tekemisen.

Kuvataidekoulun taidekummi nukketeatteritaiteilija Aapo Repoon kouluttanut kuvataidekoulun opettajia kaksi kertaa: nukettamista ja varjokuvateatteria. Hän on pitänyt myös kaikille oppilasryhmille nukketeatteripajoja kuvataidekoulun nukketeatteriviikolla marraskuussa. Tämä on ollut mahdollista Opetushallituksen avustuksen turvin.

Ensi vuonna juhlavuosi

Lohjanseudun kuvataidekoulu täyttää ensi vuonna 40 vuotta, ja se tuo mukanaan paljon tapahtumia. Tämän vuoden teemana koulussa on ollut monitaiteisuus sekä moniaistisuus, ja teemaa on lähestytty muun muassa nukketeatterin keinoin.

Yksi juhlavuoden teemoista on alumni-toiminnan aktivointi. Koulun edelliset oppilaat ovat innostava sidosryhmä koulun opettajille sekä oppilaille ja alumni-toiminnan aktivointi voi tuoda aivan uusia ulottuvuuksia koulutyöhön. Alumni-toiminta tuo myös opiskelijoille näytille sen, mitä kuvataide voi olla ammattina.

Mukaan koska ja kuka vain

Kuvataidekoulun hakuaika on maalis-toukokuussa, mutta vapaita oppilaspaikkoja voi tiedustella koko lukuvuoden ajan. Opiskelemaan voi lähteä jo neljävuotiaana, jolloin taidetunnin pituus on 60 minuuttia viikoittain. Hakeminen tapahtuu sähköisesti lohjankuvataidekoulu.fi sivuston kautta.  Kuvataidekoulussa järjestetään myös erilaisia aikuisten taidepajoja, sekä lapsen ja aikuisen yhteisiä kursseja.

wow arkkitehtuuri
wow arkkitehtuuri