Mitä syntyy, jos yhdistetään klassista musiikkia soittava sinfoniaorkesteri ja 1960-luvun pop-rock-rautalankabändi?

No tietysti joulumusiikkia! Yhtälön kaava on salainen, mutta Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston nuoriso-orkesteri Lumo Sinfis ja rautalankaa ja melodista kulta-ajan pop-rokkia soittava Tinos yhdistävät voimansa joulumusiikin esittämiseen. Konsertti pidetään Laurentius-salissa lauantaina 2.12. klo 19, ja sen johtaa Lumo Sinfiksen kapellimestari Tuomas Törmi. Pääsylipputuloilla lyhennetään Lumo Sinfiksen lokakuussa tekemän Hongkongin konserttitimatkan kustannuksia.
Erityisesti Tinos´ille kokemus on ainutlaatuinen.
– Ei me olla koskaan soitettu joulumusiikkia, ainakaan yhdessä ja ainakaan julkisesti, joten nyt aika lienee viimein ollut kypsä, naureskelee kitaristi Kari Aulo.

Hartaita säveliä ja rokin järkäleitä

Luvassa on kattaus perinteisiä, tunnettuja joululauluja, mutta mukaan on ujutettu myös kappaleita rokin järkäleiltä kuten Chuck Berryltä ja 1970-luvun hittibändi Sladelta.
– Orkesterisovitukset ovat Tuomas Törmin ja Tinos-basisti Janne Viitasen tekemiä. Eivät ne harjoittelematta putoa, joten muutamat yhteistreenit vedetään marraskuussa, ja tukena on myös Lohjan kaupunginorkesterin muusikkoja, Kari Aulo kertoo.
Todellisuudessa Lumo Sinfis ja Tinos ovat tehneet menneinä vuosina jo neljä yhteistä keikkaa. Laurentius-salissa on kuultu muun muassa elokuvasäveliä ja 1960-70-lukujen suuria rock-klassikkoja.
– Homma sai alkunsa 2018 Lohjan yhteislyseon alumnien juhlissa, jossa yhtyeinen tuttavamme Kalle Stenbäck esitteli minut ja Tuomas Törmin toisillemme. Voi sanoa, että yhteistyö on ollut hedelmällistä ja saa varmaan jatkoakin, Aulo lupailee.

Koulubileitä ja tanssilavoja

Tinos perustettiin 1965 Lohjalla. Bändi sai nimensä laulavan rumpalin Robertino ”Tino” Casagranden mukaan. Muut alkuperäisjäsenet olivat kitaristi Ari Viitanen ja basisti Kake Alhola.
– Myöhästyin muutamalla kuukaudella, sillä liityin Tinos´iin 1966, ensin basistiksi, Kari Aulo muistelee.
Vuosikymmenen lopulla kokoonpano vaihteli, ja Aulosta leipoutui kitaristi. Tinos villitsi nuorisoa rautalangan, Beatlesin, Holliesin ja muiden mahtibändien tahdeissa koulubileissä ja tanssilavoilla ympäri Uuttamaata. Mutta kun Kari Aulo muutti Helsinkiin 1969, yhtye päätti lopettaa. Aulo siirtyi liike-elämään, ja ehti 1974-76 toimia uuden Suomi-rokin johtotähden Hurriganesin managerina.

1960-luvun nostalgia ei laannu

Tinon´in uusi tuleminen alkoi 1990-luvun alussa, jolloin Jussi Hakava houkutteli bändin esiintymään Lohjan Rantajameilla.
– Siitä se taas lähti. Melkein alkuperäiskokoonpano on esiintynyt eritoten suosituissa 1960-luvun tapahtumissa, Kari Aulo kertoo.
Vuonna 2008 Tino Casagrande lopetti, ja hänen tilalleen rumpaliksi tuli The Ronski Gangin Hans ”Hate” Sjöblom. 2014 Tinos levytti albumin Sixty Beat, jota tehdessä bändin ensimmäinen kitaristi Ari Viitanen menehtyi yllättäen.
Nykyisessä Tinos´issa esiintyvät soolokitaristi Aulon ja rumpali Sjöblomin lisäksi kitaristi-laulaja Jussi Koskinen ja basisti-laulaja Janne Viitanen.
– Yhteys ensimmäiseen Tinos-kokonpanoon säilyy, sillä Janne on Ari Viitasen poika ja erinomainen muusikko kuten edesmennyt isänsäkin, Kari Aulo kiittelee.

JP

Lumo Sinfiksen nuoret muusikot saavat kosketuksen suomalaisen popin alkuaikoihin, kun yhteisessä joulukonsertissa lavalle nousee Lohjalla perustettu Tinos.
Lumo Sinfiksen nuoret muusikot saavat kosketuksen suomalaisen popin alkuaikoihin, kun yhteisessä joulukonsertissa lavalle nousee Lohjalla perustettu Tinos.Lumo Sinfis ja Tinos joulutunnelmissa. Laurentius-sali 2.12. klo 19. Liput: R-kioski, Lohjantähti