Taidemaalariryhmä U-6 (Uusiks) on pystyttänyt Päiväkävelyllä-näyttelyn Lohjan pääkirjaston galleriakäytävälle. Ryhmän jäsenet ovat tutustuneet toisiinsa Hiiden Opiston sekatekniikkakurssilla. Ryhmän ydinporukka on maalannut yhdessä jo yli kymmenen vuotta. Tuona aikana he ovat löytäneet oman ilmaisutapansa ja tyylinsä.

–Kun aloitimme, tehtiin paljon abstraktia, ei esittävää taidetta, mutta nyt jokainen on löytänyt oman suuntansa ja tavan tehdä omannäköistä taidetta. Olemme kehittyneet myös taitaviksi materiaalien ja eri työvälineiden käyttäjiksi. Opettajanamme ja innoittajanamme toimii Hiiden Opistolla kuvataiteilija Seija Sainio, kertoo Carita Nyholm.

Nyt U-6 järjestää kolmannen yhteisnäyttelynsä. Esillä on teoksia seitsemältä harrastajataiteilijalta. He ovat Kyllikki Halmkrona, Milla Kivioja, Eija Korvenpää, Carita Nyholm, Eila Puhakka, Jaana Renvall ja Jenni Salin. Teokset ovat pääosin sekatekniikkamaalauksia, joissa on käytetty mm. lyijykynää, hiiltä, akvarellia, akryyliä ja erilaisia työstöjälkiä.

Milla Kiviojalla (vas) on kädessään työnsä ”Find the the focus” ja selkänsä takana teoksensa ”Milestone”. Carita Nyholmilla on kädessään teoksensa ”Korona – näkymätön vihollinen” ja selän takana ”Huokaus”.

Luontoaihe sopi hyvin korona-aikaan

Idea näyttelyn luontoteemasta tuli Sainiolta. Se tuntui ryhmäläisistä heti luontevalta.

–Luontoteema oli hyvin luonnollinen valinta johtuen vallitsevasta korona-ajasta, jolloin ulkoilu on ollut välillä lähes ainoa asia, mitä on voinut tehdä. Luontoteema antaa mahdollisuuden käsitellä asiaa monella tavalla; suoranaisesti mitä näkee luonnossa ja toisaalta mitä kokee luonnossa, oman mielen syövereissä, sanoo Nyholm.

–Aiheina on ollut viime aikoina luonto, siinä syntyneet vaikutelmat, fiilikset, mielentilat. Pyrin sisällyttämään kuvaani jonkinlaista tarinaa sisäkkäisten ja limittäisten kuvien avulla, sanoo. Halmkrona.

–Luontomme ja sen vuodenajat ovat maalarin ehtymätön aarrearkku. Syksyn värikylläiset kävelyretket vaihtuivat lumiseen talven ihmemaahan. Miten kauan saammekaan nauttia lumen vallitsevasta maisemasta näin ilmastomuutoksen aikaan? Pohtii Puhakka.

–Näyttelyn teema sopii hyvin tähän aikaan, jolloin pandemian pahimpina aikoina sallittua oli vain ulkona liikkuminen. Päiväkävelyt ovat tulleet tutuiksi. Omiin töihini vangitsen yhden pysäyttävän hetken tarinasta, johon katselija voi itse tykönään miettiä jatkon. Töissäni haluan myös sekoittaa tarkasti esittävään jotain kummallista, outoa, Renvall kertoo.

Näyttelyn nimikin oli ryhmäläisten mielestä varsin osuva.

–Päiväkävelyllä ajatus lepää tai lähtee lentoon herättäen tunnelmia matkalta ja mielikuvituksesta. Teoksessani Milestone laajennan näkökulmaani kulkemalla ohi virstanpylvään, muistan viimeistä saavutustani ja huomaan uusia ideoita, kertoo Kivioja.

–Voimme kävelyllä nähdä monenlaista; vaikka erilaisia ihananvärisiä kukkia tai kuvitelmissamme vaikka keijun kukkien seassa tai satumaisen maailman mielessämme, Salin sanoo.

Carita Nyholmin teos.

Mieleinen harrastus

Maalaaminen tuo sisältöä elämään. Sillä on ollut tärkeä rooli myös korona-aikana.

–Vaikka olemme olleet eristyksissä ja eläneet muutaman vuoden rajoitetumpaa elämää, niin taide kukkii ja kukoistaa. Maalauksien avulle me pääsemme irtautumaan arjesta ja liihottamaan mitä ihmeellisimpiin maailmoihin, Nyholm.

–Kuvataideharrastus on meille jokaiselle omaa aikaa arjentöistä ja rutiineista ja yhdessä tekeminen on hauskaa. Saamme jaettu ideoita ja vinkkejä sekä motivoimme toisiamme yhdessä tekemällä, hän jatkaa.

He toivovat, että näyttely innoittaisi myös muita harrastajia sekatekniikkamaalauksen kiehtovaan maailmaan.

–Sekatekniikka on helppo ja hauska maalausmuoto. Ei voi epäonnistua, voi vain onnistua.

Näyttely on esillä 28.2. asti.

SMS