Toimittaja

Majakan vedenalaiset salaisuudet paljastuvat elokuvaillassa

dokumentti, elokuva, majakkaseura

Suomen Majakkaseura on ensi kertaa sukeltanut pinnan alle. Seuran tuore majakasta ja hylyistä kertova elokuva Haaksirikkojen Märket saa Lohjan ensiesityksensä pääkirjastossa 17.10. lokakuuta.

Dokumentaarisessa elokuvassa tutustutaan Märketin majakkaan ja varsinkin sen lähivesiin ja niiden lukemattomiin haaksirikkoihin. Lähemmin käydään läpi viisi erikoista haaksirikkoa, joissa uponneet laivat katosivat syvyyksiin vuosikymmeniksi.

Märketin majakan lähivedet ovat koituneet kymmenien laivojen kohtaloksi. (Kuva: Pekka Väisänen).

Suurin sensaatio on majakkalaiva Storbrottenin hylky, josta sukeltajat kuvaavat ehjän, meren pohjahiekalla lepäävän majakkalinssin. Majakkaseuran yhtenä tavoitteena on uuden elokuvan avulla saada linssi nopeasti ylös syvyyksistä.

Toinen hyvin mielenkiintoinen hylky on neuvostoliittolaisen sukellusveneen S-2:n hylky vain parin kilometrin päässä Märketistä. Se on nykyisin sukelluskiellossa, mutta seura on onnistunut saamaan käyttöönsä kymmenen vuotta sitten kuvattua materiaalia.

Vuonna 2009 samassa yhteydessä S-2:n hylyn kanssa löytyi myös englantilaisen rahtilaiva Belliverin hylky, joka ehti olla kateissa liki 90 vuotta.

Elokuvan toinen kadonnut rahtilaiva on m/s Irma, suomalainen rahtilaiva, joka katosi vuonna 1968 kovassa myrskyssä ja löytyi vasta tämän vuoden keväällä. Siitä nähdään tuoretta sukelluskuvaa.

Elokuvan pituus on 43 minuuttia. Se esitetään kirjastossa torstaina kaksi kertaa, kello 17.00 ja 17.50. Esityksiin on vapaa pääsy. Majakkaseura järjestää tilaisuudessa myös myyjäiset, joiden tuotto käytetään seuran tekemään restaurointityöhön ja majakoiden kunnostukseen. Rahaa kerätään nyt myös Storbrottenin linssin nostoon.

Storbrottenin linssi on säilynyt hyvin 97 vuotta meren pohjassa. (Kuva: Micke Tilja)