Vuoden matkailuyritys on Alitalon viinitila Ciderberg Lohjansaaresta.

Karjalohjalla Vanhan Passin tilalla järjestetyssä Lohjan Matkailugaalassa juhlistettiin matkailualan paikallisia onnistumisia.

Vuoden 2017 ansioituneita matkailuyrityksiä ja ihmisiä palkittiin 9.3. Karjalohjalla Vanhan Passin tilalla järjestetyssä Lohjan Matkailugaalassa.

-Välillä pitää olla hetkiä, jolloin pysähdytään juhlistamaan saavutuksia ja onnistumisia, ettei mennä vain saman arjen oravanpyörän mukana ja jotta jaksetaan taas huomenna jatkaa uuden kehittämistä, totesi Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala.

Juhlistettavaa riittääkin, sillä Lohjan alueen matkailulla menee hyvin. Majoitustilastoissa ulkomaisten yöpyjien osuus nousi viime vuonna 12,6 prosenttiin, kun se aiemmin oli 8-9%. Matkailutulo puolestaan on kasvanut viime aikoina yli 10% vuosivauhtia, kun se Suomessa yleisesti kasvaa 5,5% vauhtia.

-Lohjalle on saatu myös uusia hienoja tapahtumia, yritykset ovat verkostoituneet, kouluttautuneet ja palkanneet uutta väkeä hienosti, Ermala jatkaa.

Surullinen uutinen puolestaan on LUMO:n hiipuminen, mutta Ermala vakuuttaa, että uuteen nousuun lähdetään siitä huolimatta.

-Meillä on paljon isoja projekteja menossa, kuten kiinalaisten lomakylä Paloniemeen, hotelli Neidonkeitaalle, rantaravintola Aurlahteen, Japanin markkinoiden avautuminen ja asuntomessut.

Lohjalla on paljon matkailualan suunnitelmia

Lohjan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Patinen muistutti juhlapuheessaan, että ensimmäinen matkapaketti tehtiin Englannissa vuonna 1841. Kohde tosin oli melko erilainen kuin nykyään, sillä matkan ja ruokailun sisältävä reissu suuntautui raittiuskokoukseen.

Patinen nosti esiin myös Lohjan kaupunkistrategian ja vision, joissa mainitaan mm. rohkeus ja mielenkiintoisuus.

-Jääkarusellifestarit on uusi, aivan päätön idea ja esimerkki siitä, mitä saadaan aikaan, kun ollaan rohkeita. Kehitettävää tietysti jää, kun kyseessä oli vasta ensimmäinen tapahtuma, mutta oli se mieletön jo nyt, Patinen hehkuttaa.

Hän kertoi myös tulevaisuuden suunnitelmista Lohjalla.

-Neidonkeitaan uimahallin ja Aurlahden rannan yhteyttä matkailukohteena on tarkoitus kehittää. Uimahallin laajentamista ja hotellimahdollisuutta on selvitetty ja mietitty viihdekeskusta, joka voisi sisältää mm. liikuntapaikkoja ja elokuvateatterin. Rannassa taas voisi olla Löyly-tyyppinen sauna ulkoaltaineen ja rantaravintoloineen.

Paikalle matkailugaalaan päässeet palkitut Mari Elal TheraFishistä (vas), Sanna Maula Alitalon viinitilalta ja puheenjohtaja Jari Piirainen Hiidenkiertäjistä.

 

Vuoden matkailuyritys

Vuoden 2017 matkailuyritykseksi Lohjalla valittiin Alitalon viinitila/Ciderberg Oy Lohjansaaresta. Kyseessä on perinteinen, pitkäaikainen matkailuyritys, jonka puitteissa yrittäjät Sanna ja Marko Maula ovat kehittäneet vuosien varrella useita uusia tuotteita. He ovat tuotteistaneet ja jalostaneet paikallisen tuotteen pikkuhiljaa ja trendien mukaisesti ja pysyneet vahvasti paikallisina, sillä tuotteet tehdään käsityönä Lohjansaaressa. Yrittäjät ovat olleet myös kasvoina kotimaisille viinitiloille monissa tv-haastatteluissa, ja tehneet uusia avauksia, kuten Kubu-kulttuuribussi yhteistyö, Teatteri Tralan kanssa teatteribaari Virkkalan klubitalolla, perhepääsiäinen ja viinitilakierrokset sekä tulossa oleva kepparileiri. Lisäksi omena edustaa Lohjaa hyvällä tavalla ja se on pitänyt pintansa yhtenä kaupungin imagotekijänä.

-Kyllä tämä tunnustus lämmittää mieltä. Ei tällainen käy mielessä, kun omissa nurkissa puurtaa, mutta tuntuu se kivalta, kun huomataan, kommentoi Sanna Maula.

Vuoden tulokas

Vuoden 2017 tulokasyritykseksi valittiin TheraFish, joka on tuonut uuden raikkaan palvelun Lohjanjärvelle. Yrityksen esteetön palvelu mahdollistaa monen aivan uuden asiakaskohderyhmän nauttimisen järvellä olosta ja kalastuksesta. Yrityksen edustajat ovat myös aktiivisesti mukana tapahtumissa ja kehittävät omalla osaamisellaan mielenkiintoista tarjontaa niin tapahtumiksi kuin uusiksi yritysyhteistyökuvioiksi. Yrityksellä on paljon annettavaa esteettömän matkailun asiakkaiden infran kehittämisessä ja suunnittelussa.

Vetovoimainen tapahtuma

Vetovoimainen tapahtuma 2017 -tunnustuksen sai Suunnistuksen MaailmanCup/Prismarastit, joka oli yksi vuoden näkyvimpiä, Lohjaa esille tuovia tapahtumia. Tapahtuma toi kansainvälistä väriä katukuvaan Lohjan keskustaan ja kaupungin kylille. Lohja sai samalla paljon valtakunnallista ja kansainvälistä näkyvyyttä mm. useiden televisioitujen tuntien myötä.

Tapahtumien järjestäminen on mittava ponnistus urheiluseuralta oman urheiluseuratoiminnan lisäksi, mutta Hiidenkiertäjät ovat laadukkaalla ja sinnikkäällä työllään osoittaneet, että pystyvät hienosti toteuttamaan kansainvälisiä suurkilpailuja. Työn takaa löytyy sitoutunut talkooväki. Hiidenkiertäjistä tekee myös yhteistyötä laajan verkoston kanssa ja kokoaa yhteen näyttävän ja toimivan lopputuloksen.

Lohjanjärven helmi

Lohjanjärven helmi 2017 -tunnustuksen sai yrittäjä Seija Virolainen, joka on jaksanut pyörittää pitkäaikaisesti liiketoimintaa Lauttaravintola Kaljaasissa säästä riippumatta. Lohjanjärven kesäasukkaiden kesä alkaa ja päättyy yrityksen palvelujen äärellä. Normaalin aukiolon lisäksi Kaljaasissa järjestetään myös iloisia musiikki-iltoja. Kaljaasi tunnetaan hyvin Lohjan ulkopuolellakin, ja muutama vuosi sitten Radio Nova valitsi sen Suomen parhaaksi kesämatkailukohteeksi. Kaljaasi onkin erikoisuus, jollaista ei ole muualla.

Kulinaristinen elämys

Kulinaristinen elämys 2017 -tunnustuksen sai Mikko Utter, pikkuinen ravintola, joka ilmestyi Lohjan katukuvaan kolme vuotta sitten. Aluksi 8-paikkainen ravintola herätti ihmetystä, myös sitä hämmästeltiin, että ruokailu tilataan ja maksetaan etukäteen. Yrittäjän vankka näkemys uudenlaisen konseptin toiminnasta osoittautui kuitenkin hyvin nopeasti toimivaksi, sillä paikat ovat pitkälle buukattuja heti varauskalenterin auetessa.

Yrittäjä tarjoaa konseptin, jossa asiakas tulee ikään kuin kotiin kylään ja pääsee seuraaman herkkujen valmistumista samalla, kun leppoisasti kerrotaan ruokien ja astioiden tarinaa. Ruokajuomiin on panostettu erityisesti, ja asiakkailla onkin mahdollisuus maistella eri puolilta maailmaa tulevien pientilojen helmiä.

Vuoden paras yhteistyökumppani

Vuoden 2017 parhaaksi yhteistyökumppaniksi valittiin Tilausliikenne Lohja. Paras yhteistyökumppani on tyypillisesti sellainen taho, joka on matkailuyrittäjille tärkeä yhteistyötaho ja yritysten liiketoiminnan arjen helpottaja. Yhteistyökumppani toimii laadukkaasti, sujuvasti ja asiakaskokemusta parantavasti. Yhteistyökumppaniin voi luottaa ja saa aina apua. Vuoden 2017 parasta yhteistyökumppania ehdotti Kisakallion Urheiluopisto.

Ehdotuksia parhaaksi yhteistyökumppaniksi saivat myös Chefs Service, Opus K/Jussi Hakava, Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy, Palkes, AuroraXplorer, Tytyrin Elämyskaivos Heidi Tenlenius, Kylpylähotelli Päiväkumpu, Lohjan Oppaat ry, Mirva Gullman Apuomena ry, Ciderberg, Lohjan Kopio sekä Ideaviihde Janne Penttinen.

Tuomaristoon kuuluivat matkailupäällikkö Minna Ermala (Lohjan kaupunki), päätoimittaja Päivi Kallo (Etelä-Suomen Media Oy, puheenjohtaja Päivi Kuitunen (Lohjan Yrittäjät), liiketoimintajohtaja Mika Kortelainen (Laurea AMK), toimitusjohtaja Tom Gammals (Novago Yrityskehitys Oy) ja johtaja Tero Eskola (Solariskylpylät, vuoden 2016 matkailuyritys Lumon hallituksen pj.)

SMS