Kisakallion Urheiluopiston koordinoima, Koripallon EM-kilpailuissa toteutettava Susikoulu käynnistyi 21 oppilaan voimin Sudenpesässä Prahassa. Oppilaat ovat päässeet mm. opiskelemaan paikallisten lasten kanssa ředitelka ZŠ a MŠ Praha 5 koulussa Zličínin alueella.

–On todella hienoa havaita, kuinka nopeasti lapset tutustuvat vieraisiin lapsiin ja saavat heistä koulukavereita vaikka yhteistä kieltä ei aluksi ole. Samalla tämä on osoitus siitä, että meidän kannattaa rohkeasti luoda kansainvälisiä uusia tuttavuuksia. koska niitä tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän, sanoo lahtelainen luokanopettaja Tytti Heikkinen Susikoulusta.

Susikoulu on tarkoitettu Prahaan saapuville Suomen joukkueen faneille eli koululaisille, jotka ovat ottaneet lomaa omasta koulusta päästäkseen katsomaan Susijengin otteita kisoihin. Susikoulua käydään viitenä päivänä eli Susijengin ensimmäisestä alkusarjan pelipäivästä, perjantaista alkaen.

–Parasta Susikoulussa on ehdottomasti se, että myös Susijengin pelaajat tulevat kouluumme opiskelemaan, sanoo Porvoosta Prahaan perheensä kanssa matkannut ysiluokkalainen Janne Lankinen.

Lankinen oli Susikoulun oppilaana jo Montpellierissä vuonna 2015 ja halusi ehdottomasti osallistua myös tänä vuonna. Lisäksi nuori koripallon harrastaja pitää tärkeänä, että opiskella voi sekä englantia että tšekin kieltä.

Mielenkiintoisia mahdollisuuksia

Susikoulun opetussisältö on rakennettu arvostetun suomalaisen Liikkuva Koulu -filosofian mukaisesti sekä niin, että opetussuunnitelman sisällön painopisteinä ovat liikuntataitojen, monilukutaidon ja kulttuurillisen vuorovaikutuksen tukeminen siten, että oppilaiden laaja-alainen ajattelu kehittyy mainittujen teemojen parissa.

–Tšekissä on vanha upea monipuolinen kulttuuri ja se tarjoaa Susikoulun oppilaiden paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja yhteistyö paikallisen koulun kanssa mahdollistaa sen, että lapset saavat aidon kokemuksen siitä, mitä koulunkäynti on Tšekeissä, sanoo jo Montpellierissä Susikoulun opettajana toiminut espoolainen Laura Suonranta.

Yksi Susikoulun oppilaista on helsinkiläinen Irmeli Stedt. Hän innostui koulusta heti kuultuaan äidiltään mahdollisuudesta.

–Ilmoittauduin heti, kun näimme ilmoituksen. Tiesimme Susikoulusta, koska isoveljeni Eemeli oli koulussa vuonna 2015, kertoo Stedt.

Hänen mielestään parasta Susikoulussa on se, että saa paljon uusia kavereita eikä koko ajan tarvitse tehdä läksyjä, kun on niin paljon kivaa ja yhteistä tekemistä paikallisten koululaisten kanssa. Vielä ennen äidinkielen kotitehtäviä hän nimeää Lauri Markkasen ja Sasu Salinin suosikkipelaajikseen.

Koripalloa Susikoulussa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Idea Susikoulusta syntyi Kisakallion Urheiluopiston innovaationa

Ranskan Montpellierissä vuonna 2015 lanseerattu ja suuren suosion saavuttanut Susikoulu on jälleen Prahassa varattu viimeistä koulupaikkaa myöden. Kumppanikoulun löytymisessä ovat avustaneet Suomen Prahan suurlähetystössä työskentelevä Michal Pitin sekä Suomen naisten koripallomaajoukkueen valmentaja Mirka Dettmann.

Susikoulu kuuluu Kisakallion Urheiluopiston innovaationa syntyneeseen Finnish PopUp School -konseptiin. Idea ensimmäisestä Susikoulusta syntyi Bilbaon MM-turnauksessa vuonna 2014 Kisakallion Urheiluopiston innovaationa.

Tänä vuonna Susikoulu toteutetaan Prahassa yhteistyössä Kisakallion Urheiluopiston ja Koripalloliiton kanssa WSOY:n ja OKM:n tuella. Sudenpesä (Elämys Group) tarjoaa tiloja koulun käyttöön. Lisäksi Susikoulu on saanut lahjoituksen Tšekin koripalloliitolta. Liitto lahjoittaa Susikoulun oppilaille sekä heidän kummiluokalle liput Suomi-Tšekki otteluun.

Montpellierissä vuonna 2015 suomalaisille lapsille ja Susijengin faneille toteutettu historian ensimmäinen Susikoulu oli menestys ja keräsi laajasti myös kansainvälistä medianäkyvyyttä. Ainutlaatuista innovaatiota ihasteltiin ja kiiteltiin laajasti koripallopiireissä.

–Koripalloliitto on aina tukenut vahvasti lasten ja nuorten oppimista osana suomalaisen koripallon strategiaa. Koulunkäynnin tukeminen on meille kunnia-asia. On hienoa, että meiltä löytyy kumppaneita, jotka jakavat arvomme, kommentoi Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

–Jo kahden ensimmäisen koulupäivän aikana sekä oppilailta että vanhemmilta saadun palautteen perusteella turnauksen aikaiselle koululle on selkeä tilaus. Tulee todella hyvä fiilis, kun näkee innostuneita lapsia tekemässä koulutehtäviä yhdessä paikallisten lasten kanssa, sanoo Susikoulun keksijä ja Kisakallion projektijohtaja Harri Hollo.

Lopuksi Hollo paljastaa, että neuvotteluita uusista Finnish PopUp School -konseptiin kuuluvista urheilutapahtumien aikaisista koulusta on käynnissä sekä Suomessa että maailmalla.

WSOY Susikoulun pääyhteistyökumppaniksi Prahaan

Jo Montpellierissä Susikoulun kumppanina toiminut WSOY on myös Prahan EM-kilpailuiden Susikoulun pääyhteistyökumppani mahdollistaen opettajien työn koulussa. Lisäksi WSOY tarjoaa oppilaille luettavaksi lasten ja nuorten kirjallisuutta.

–Koripalloliiton ja Kisakallion kasvatukselliset arvot tukevat erinomaisesti myös WSOY:n pian 145 vuoden kokemusta. Perinteikäs kustantamo on mielellään mukana lapsien kasvatustehtävässä, sanoo WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Susikoulun toteutusta Prahassa tukee myös Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä omalta osaltaan myös Koripalloliiton matkakumppanina toimiva Elämys Group sekä Suomen Prahan suurlähetystö.

Susikoulun yksi odotetuimmista koulupäivistä on keskiviikkona, jolloin oppilaat pääsevät Suomen Prahan suurlähettiläälle kylään ja myös Susijengin pelaajat tulevat koulun penkille opiskelemaan.