Miinan mökissä järjestettävä käsitöiden myyntinäyttely kuuluu vahvasti Sammatin kesään. Viime vuonna näyttely jäi väliin koronan vuoksi, mutta tänä kesänä se voidaan järjestää. Kyseessä on 35. käsitöiden myyntinäyttely. Tarjolla on tällä kertaa mm. makrame-seinävaatteita ja -lampunvarjostimia, silkkihuiveja, puukkoja, kirjoja, linnunpönttöjä, paperi- ja keramiikkakoruja sekä totta kai villasukkia.

–Niitä pitää olla aina, toteaa Stina-Maarit Elo Sammattiseurasta.

Tänä vuonna tarjolla on erityisen paljon mattoja ja erilaisia ristipistotöitä. Erikoisempaakin ostettavaa löytyy.

–Myytävänä on Sammattiseuran tuotteita: Sammatin viiri. Astiapyyhe, jossa on vaahteranlehti Sammatin vaakunasta. Sekä tiskiliina, jossa on Eliaksen muffinsin ohje. Otimme myös uuden painoksen Sammatin sanomista 1930-luvulta. Lehti kirjoitettiin tuolloin käsin. Viimeksi myynnissä olivat lehden numerot 1 ja 2 ja nyt 3 ja 4, Elo kertoo.

Riitta Pyysalon mollamaijat.

Unipupuja, mollamaijoja ja puuleluja

Myyntinäyttelyssä on töitä 26:lta käsityöläiseltä. Monet heistä ovat vanhoja tuttuja, mutta joka vuosi joukkoon liittyy uusiakin tekijöitä.

–Suurin osa heistä on sammattilaisia, vakituisia asukkaita tai ihmisiä, joilla on jokin yhteys Sammattiin, kuten kesämökki tai se, että he ovat kotoisin Sammatista. Käsityöt ovat heille ilo ja intohimoinen harrastus, kertoo Elo.

Tällä kertaa uusia tulokkaita on useampikin. Sammattilaiselta Taru Rahkamalta esillä onvirkattuja unipupuja. Aluksi hän teki niitä omille lastenlapsilleen, mutta kun korona tyhjensi kalenterin kokouksista, jäi käsitöiden tekemiselle enemmänkin aikaa. Kierrätysvanulla täytetyt puput kestävät 40 asteen konepesun. Pupuihin on kiinnitetty ”handmade”-merkki. Rahkama neuvoo poistamaan merkin, jos pupu tulee alle 3-vuotiaan käyttöön.

Virkkaaminen on Rahkamalle vastapainoa työlle.

–Virkkaan aamullakin ennen töihin lähtöä. Herään aikaisin, laitan kahvin tippumaan ja virkkaan hetken aikaa, hän kertoo.

Riitta Pyysalolta näyttelyssä on sipulipusseja, vauvan pehmoleluja, mollamaijoja ja puuleluja.

–Tein aikoinaan Unicefille paljon kangasmollamaijoja. Niitä on muutama näyttelyssä. Puueläimiä olen tehnyt omalla toiminimellä. Myös mieheni innostui, joten näyttelyssä on myös puujunia ja -autoja. Lelut on maalattu myrkyttömillä huonekalumaaleilla. Tämä on tällainen eläkeläisten harrastus, kun mökillämme on vaja, jossa pystyy harrastamaan, Pyysalo kertoo.

Hän toi näyttelyyn myös sisarensa ristipistotöitä. Pyysalo on helsinkiläinen, mutta Miinan mökin hän on löytänyt taidenäyttelyjen kautta.

–Miinan mökki on ihana, hirmu viehättävä! Vaikuttaa siltä, että ihmiset tulevat mielellään sinne, Pyysalo sanoo.

Taru Rahkaman tekemät puput.

Väinämöisen hattuja ja makrame-töitä

Saara Harilahden kotipaikka on kymmenen kilometrin päässä Miinan mökistä, joten seutu on hänelle varsin tuttua.

–Kotipaikkani on nyt kesämökkinä. Kiinnitin huomiota Miinan mökin näyttelyyn ja ajattelin, että sinne jos mihin sopivat Väinämöisen hatut, joita olen tehnyt Suomi 100 vuotta -teemasta lähtien. Sammatti ja Elias Lönnrot kuuluvat yhteen, Harilahti sanoo.

Valittavana ovat valkoinen pellavahattu tai beige juuttihattu, kummatkin sinisin nauhoin.

–Teen tuotteeni pääosin kierrätysmateriaalista ja ylijäämäkankaista. Juutti on säkeistä, joissa kahvi on tullut Suomeen. Farkku taas on kestävää kangasta, josta on mahdollista tehdä vaikka mitä.

Harilahti on työskennellyt tekstiilialalla melkein 50 vuotta, joten kokemusta alalta riittää.

–Tuotteeni ovat olleet suosittuja käsityö- ja kesäkaupoissa. Haluan tukea käsityöläisten ammattitaidon arvostusta ja suomalaista yrittäjyyttä, hän sanoo.

Myös nuoret käsityönharrastajat ovat löytäneet Miinan mökin käsityönäyttelyn myyntikanavakseen. Kristina Elo on tehnyt näyttelyyn makrame-töitä, joista monissa on mukana ripaus Lapin eksotiikkaa poronsarvien muodossa. Poronsarvet on tilattu eräältä porotilalta Lapista. Elo kiinnostui makramesta sosiaalisen median kautta ja opetteli tekniikan YouTube-videoista.

–Alussa se oli vaikeaa, monta kertaa piti purkaa ja tehdä uudelleen, hän kertoo.

Makrame-tekniikalla voi valmistaa seinäkoristeita, laukkuja ja asusteita.

–Tällaisen voisi esimerkiksi kiinnittää pinnasänkyyn tai hyllynreunaan, hän sanoo ja esittelee makrame-solmuista tehtyä viiriä.

Vaikka Elo on etsinyt inspiraatiota netistä, kehittelee hän myös omia luovia ratkaisuja, kuten esimerkiksi lakkaa (hillaa) muistuttavia solmuja.

Saara Harilahden tekemiä Väinämöisen hattuja.

Varoja Miinan mökin kunnostamiseenja kahvitus Miinan tapaan

Käsitöiden lisäksi myynnissä on arpoja, joilla kerätään varoja Miinan mökin kunnostamiseen.

–Tällä hetkellä keräämme rahaa räystäskourujen uusimiseen. Puiset kourut ja rautaiset pidikkeet tehdään käsityönä ja asennetaan paikoilleen talkoo voimin syksyllä, Elo kertoo.

Ostosten lomassa saa paikattua kahvihampaan kolotuksenkin. Kahvin kanssa maisteltavaksi tarjolla on Eliaksen muffinseja (Eilan juhlapalvelu).

Miinan päivää vietetään 5.7. Silloin kahvitellaan kunnolla ja juhlistetaan Miinan syntymäpää.

–Paikalla on ajanhengen mukaisesti pukeutunut ”Miina” kertomassa Miina Lönnrotin elämästä. Kahvitus on kaikille avoin. Saimme siihen kaupungilta pienhankerahaa, joten pystymme tarjoamaan kahvit maksutta, Elo kertoo.

–Miina oli itse kova käsityöihminen. Hän oli myös kuuluisa siitä, että tulivat vieraat sitten sovitusti tai eivät, Miina tarjosi aina kahvit. Siksi mekin haluamme pitää kiinni kahvitusperinteestä, Elo jatkaa.

Myyntinäyttely on avoinna 11.7. asti joka päivä klo 11.00–18.00. (Maksu mielellään käteisellä.)

SMS

Kristina Elon makrame-töitä.