Kesän lomamatkat ovat monella jo varattuina, mutta mikäli oma matkasi on vielä varmistamatta, niin oletko miettinyt kohteeksi, vaikka Kyprosta? Se on lähellä ja siellä varmasti on myös lämmintä.

Kyprokselle pääset niin TUI:n, Deturin, Tjäreborgin, Aurinkomatkojen tai vaikkapa Apollomatkojen valmismatkoilla, jolloin voit nauttia saaresta täysin rinnoin.

Miksi Kyprokselle

Matkusta Kyprokselle jos haluat nauttia ainutlaatuisesta saaresta, jolle myös rakkauden jumalattaren Afroditen kerrotaan rantautuneen. Rannat ja vesi ovatkin tärkeitä Kyprokselle ja sen ehkä tärkeimmälle elinkeinolle, turismille.

Kyproksella voi nauttia auringosta rannalla tai sukeltamalla esimerkiksi Cape Grekon luolille. Myös Välimeren paras sukelluskohde Zenobia-hylky löytyy Kyprokselta. Se on uponnut aivan Larnakan edustalle. Lapsille ja lapsiperheille Kyprokselta löytyy aurinkorantojen lisäksi myös vesipuistoja sekä huvipuistoja.  Saarella voi harrastaa loman aikana monipuolisesti eri lajeja, varsinkin veden äärellä ja patikoimalla.

Voit lähteä nauttimaan Kyproksen sisämaan historiasta ja löytää saaren piilotetut kivikirkot ja Troodoksen vuoriston patikkareitit. Kyproksen saarella ei ole vain yhtä linnaa tai vanhaa kirkkoa, niitä on ympäri koko saarta ripoteltuna vähän sinne sun tänne.

Saaren mutkittelevat tiet vievät sinut läpi kylien, oliivitarhojen ja saaren kulttuurin. Kyproksella tuotetaan maailman vanhinta viiniä, Commandaria rypäleitä.

Historiaa ja nähtävää

Kuninkaiden hautakammio Pafoksessa on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Alexander Tolstykh / Shutterstock

Kyprokselta löytyy peräti kolme Unescon maailmanperintökohdetta. Kyproksella on Choirokoitian kivikauden kylä, Pafoksen rauniot ja siellä esimerkiksi kuninkaiden hautakammiot ja Troodos-vuoren Bysantin aikaiset pikkukirkot. Ne sijaitsevat kaikki Kyproksen kreikkalaisella puolella. Turkkilaisellakin pohjoispuolella olisi vastaavia kohteita tarjolla Unescolle, mutta niitä ei voida valita, koska YK ei tunnista pohjoista osaa saaresta omaksi maakseen.

Historia kertoo, että kuparia alettiin tuottaa saarella jo kivikaudella, 8000-luvulla ennen omaa aikaamme. Sen kuparinkaivuun ohella paikalliset esi-ihmiset metsästivät saarella asuneet kääpiövirtahevot sukupuuttoon. Kivikauden elämästä kertoo Choikoroitian alue. Kylä asutettiin noin 5000 vuotta sitten ja asukkaita asui siellä noin tuhannen vuoden ajan. Alueella näkyy sekä aitoja raunioita, että kivikauden mukaisesti entisöityjä asuntoja. Esineet, jotka alueelta on löydetty, ovat esillä museossa Nikosiassa.

Sykkivää elämää

Coral Beach, Kypros. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Kypros on paljon muutakin kuin vain rantoja ja historiaa, se on elämää aamusta yö myöhään. Hyvää ruokaa ja kuuluisaa kyproslaista kahvia, jota ei kannata unohtaa saarella käydessäsi.

Rantalomasta pitäville ykköskohde Kyproksella lienee satamakaupunki Pafos, jossa on myös lapsiperheiden suosikki vesipuisto Paphos Waterpark. Pafoksen alueelta löydät useita hienoja rantoja.

Nissi Beach ja saaren vilkkain yöelämä löytyy sitten Agia Napasta. Aivan sen vieressä on rauhallisempi Protaraksen rantakohde.

Voi tosiaan sanoa, että vaikka Kypros on kooltaan pieni, on siellä nähtävää joka paikassa koko perheelle.

Historiasta nykyaikaan

Kypros on sijainniltaan aivan Turkin kainalossa, kahden maailman kohtaamispisteessä missä Itä kohtaa Lännen ja siinäkin on yksi perussyy, miksi saari on niin erilainen muihin verrattuna. Se on ollut vuodesta 1974 jaettu kahteen osaan. Saaren eteläpuolella on Kyproksen tasavalta ja Pohjois-Kypros on turkkilainen tasavalta ja nimenomaan pohjoisosasta löytyy antiikin ajan Kypros. Nimensä saari on saanut siitä, että antiikin aikana saari on tunnettu ja tärkeä kuparikaivoksistaan.

Saaren pääkaupunki Nikosia on myös jaettu saaren tyylisesti kreikkalaiseen eteläosaan ja turkkilaiseen pohjoisosaan.

Kyproksen monipuoliseen historiaan liittyy paljon vaiheita, joista ovat saaren monet linnat ja kirkot muistoina. Kyproksella on ollut useita kreikkalaisia kuningaskuntia, mykenealaisten pakopaikka, foinikialaisten siirtokunti,a kunnes saari kreikkalaistui kauttaaltaan 300-luvulla ennen ajanlaskuamme. Vuonna 58 eaa siitä tuli osa Rooman valtakuntaa, jonka jälkeen oli bysanttilaisen valtakunnan aika, kunnes Rikhard Leijonamieli valtasi saaren vuonna 1191 kolmannen ristiretken aikana myydäkseen sen Temppeliherroille, jotka taasen myivät saaaren Guy de Lusignanille. 1489 Venetsia otti saaren haltuunsa ja 1570-1878 saari oli Osmanien valtakunnan osa, kunnes Britannia otti sen haltuun itsenäistymiseensä eli 1960 saakka. Kolme vuotta sen jälkeen oli kolmen päivän sisällissota ja saari jaettiin kahteen osaan lopulta 1974.

Kypros saarena

Kyproksen pinta-ala on kokonaisuudessaan reilut 9000 neliökilometriä ja siellä asuun reilu 1,2 miljoonaa ihmistä. Kyprokselta on vain 75 kilometria Turkin rannikolla ja Rodokselle 380 kilometriä. Syyriaankin on vain 105 kilometria. Saaren korkein kohta Olympos vuori kohoaa lähes 2 kilometriin.