Lohja on pieni suomalainen kaupunki aivan pääkaupunkiseudun kupeessa, joka on sekä hyvä asia, että huono asia yhtä aikaa. Siinä missä Lohjalle on vaikea saada joukkuelajeissa menestystä, on Lohjalle syntynyt monipuolista kulttuuritarjontaa, mutta mitä kulttuuri on sinulle?

Kulttuuri käsitteenä

Jos lähtee etsimään kulttuurille käsitettä, huomaa nopeasti, että käsite riippuu paljon siitä, millä alustalla ja minkälaisessa kontekstissa siitä puhutaan. Voidaan kuitenkin ajatella, että kulttuuri on suurin piirtein sama asia kuin elämäntapa.

Siinä missä ooppera ja kuvataide ovat joidenkin mielestä korkeakulttuuria, voi pubi-illat ja petankki olla arkipäivän kulttuuria aivan siinä missä jalkapallo-ottelun seuraaminen tai teatterissa käynti.
Kulttuuriset piirteet ovat opittu, ei periytyvä asia, ja siksi matkustaessamme saamme virikkeitä ja ehkä myös vaikutteita muiden maiden kulttuureista. Vaikutteet voivat näkyä siinä, miten käyttäydymme toisiamme kohtaan, mitä syömme, ja mitä harrastamme – ja kenties myös siinä, mihin uskomme.
Kulttuuri on niin monitahokas asia, ettei sitä pidä käsittää vaan esittävänä taiteena, vaan juuri kaikkena sellaisena, mikä opimme ja koemme elämässämme. Mutta aina silloin tällöin voimme esittää kysymyksen, mitä kulttuuri on, ja miksi jokin kulttuurin osa olisi parempi kuin toinen? Miksi esimerkiksi ooppera nähdään korkeakulttuuriksi, mutta stand-up komiikka ei niinkään?

Kulttuuria voi tehdä ja esittää kuka tahansa, mutta kuka on sanomaan, mikä on hyvää kulttuuria ja mikä on huonoa kulttuuria? Esimerkiksi joidenkin isojen sanomalehtien sivuilta saattaa välillä lukea kriitikoiden arvosteluja elokuvista, musiikista, kirjoista ja näytelmistä. Kriitikko on yleensä sanansa mukainen ja löytää kaikista arvostelukohteistaan aina jotain kritisoitavaa. Mekin teemme arvosteluja, mutta suoratoisto-ohjelmista nettiruutu.fi sivustollemme.

Paikallinen tekeminen

Me voimme omalla alueellamme tukea paikallisia tekijöitä käymällä eri tapahtumissa ja ostamalla paikallista taidetta koteihimme.

Vaikkei kenties yksikään alueemme jääkiekko- tai jalkapallojoukkue pääse pääsarjatasolle, ei se tarkoita, etteikö lajin harrastajille olisi täältä hyvä ponnahduslauta maailman rahakentille. Samoin Lohjalla voi kirjoittaa vaikka seuraavan bestsellerin tai nousta valkokankaan tulevaksi tähdeksi. Muusikkommekin lentelevät jo maailmalla ja Suomen suurimmilla lavoilla, joten alueellinen kulttuuri voi ainakin niiltä osin hyvin.

Me lehdessä tarjoamme oman osamme kulttuurin esille tulemiselle, mutta toivomme jatkossa paikallisilta tekijöiltä entistä aktiivisempaa ulospäin suuntautuneisuutta ja vaikka lehdistötiedotteiden tekemistä ajoissa.

The show must go on.

KO