Lohjan tulevalle asuntomessualueelle kohoaa monipuolisesti erilaisia asuinrakennuksia. Messujen yhden teeman mukaisesti tarjolla on myös mahdollisuus yhteisölliseen asumiseen. Hallinto-oikeudelle lähetetty valitus kuitenkin varjostaa suunnitelmia.

Tällä hetkellä Lohjan tulevien asuntomessujen osalta työstetään mm. taideohjelmaa. Lohjan kaupunginvaltuusto hyväksyi taidemaksun kokouksessaan 15.5.

–Kun maksu on hyväksytty, lähdemme nyt viemään taideohjelmaa eteenpäin. Kaikki osapuolet ovat suhtautuneet positiivisesti ja ymmärtäneet taiteen arvon. Tarkoituksena on tehdä hieno alue. Messubudjetista on varattu 80 000 taiteeseen. Tarkoituksena on hankkia taidetta niin messualueen asukkaiden kuin muidenkin lohjalaisten iloksi. Ainakin yhdestä teoksesta olemme ajatelleet järjestää taidekilpailun, kertoo projektipäällikkö Mirka Härkönen.

Rahaa taidetta varten kerätään messubudjetin lisäksi rakennuttajilta ja sitä voidaan anoa myös Taiteen edistämiskeskukselta.

–Jos saamme kasattua monesta lähteestä ison potin, voimme toteuttaa jotain merkittävää, Härkönen sanoo.

Taidemaksu koskee myös pientalorakentajia toisin kuin yleensä. Lisäksi se peritään myös myöhemmin alueelle tulevilta. Kyseisillä varoilla taideteoksia voidaan esimerkiksi huoltaa ja ylläpitää.

–Kokeilemme sitä, että pientalorakentajat ovat mukana taidemaksussa. Summa on nimellinen, mutta haluamme, että kaikki osallistuvat tähän yhteiseen asiaan, Härkönen sanoo.

Hän kertoo, että myös aiemmille messualueille on tullut taidetta.

–Ympäristötaide ja taidemaksut ovat muutenkin melko yleisiä. Taiteesta on monia hyötyjä, se esimerkiksi parantaa alueen viihtyisyyttä ja arvoa, Härkönen toteaa.

–Taide voi olla myös alueellinen identiteettitekijä, muistuttaa projektikoordinaattori Lotta Eranka.

Asuntomessuprojektin laaturyhmän ohjauksessa messualueen taideohjelmaa laatii lohjalainen yrittäjä ja taiteilija Pasi Rauhala.

Projektipäällikkö Mirka Härkönen (vas), projektikoordinaattori Lotta Eranka ja tiedottaja Riikka Juva esittelemässä asuntomessualuetta.

Viivyttääkö valitus messusuunnitelmia?

Messusuunnitelman rattaisiin on lyöty myös kapuloita. Härkönen kertoo, että messualueen asemakaavasta on jätetty valitus hallinto-oikeuteen. Kahden yksityishenkilön tekemä valitus koskee pilaantuneiden maiden kunnostusta.

–Maat on kunnostettu asianmukaisesti ja valvoja viranomainen ELY on antanut kunnostuksille hyväksynnän. Kaupunki on antanut lausuntonsa asiasta ja hakenut hallinto-oikeudelta nopeutettua käsittelyä. Aikataulu on tiukka, mutta olemme silti luottavaisin mielin asian suhteen, Härkönen sanoo.

Jos aikataulu ei viivästy valituksen vuoksi, tonttihaku on tarkoitus käynnistää ensi syksynä. Alueen katujen ja kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyy jo kesäkuun alkupuolella. Toukokuussa 2021 kaiken pitäisi olla valmista.

–Jos aikataulusta on tulossa liian tiukka, sitä täytyy tiivistää ja tehdä mahdollisimman paljon ennakkoon, Härkönen toteaa.

Erilaisia asumismuotoja ja yhteisöllisyyttä

Asuntomessu alueen on tarkoitus kohota Lohjan keskustan tuntumaan Hiidensalmen alueelle. Suunnitteilla on rakentaa mm. useita kerrostaloja ja reilut 20 pientaloa. Asukkaita alueelle tulee ensimmäisessä vaiheessa arviolta 200. Asuinrakennusten lisäksi alueelle on tulossa mm. päiväkoti, hoivakoti ja kortteliravintola.

Messualueella tulee monipuolisesti erilaista asumista kerros-, rivi ja omakotitaloineen. Townhouse-tyyppistä pientaloja on tulossa yksi rivistö. Townhouse on rivitalon ja pientaloasumisen välimuoto. Yksityiskohdista mainitaan mm., että kerrostaloihin on tulossa kattosaunat ja kattoterassilta on järvinäköala. Suunnitteilla on niin omistus-, vuokra- kuin asumisoikeusasuntojakin sekä yhteisöllistä asumista asunto-osuuskunnan muodossa.

–Asunto-osuuskunta on vanha asumismuoto, jota yritetään tuoda nyt uudelleen Suomeen. Nykyään haetaan edullisia asumismuotoja. Valtiovaltakin on ajanut eteenpäin asunto-osuuskuntien perustamista, Eranka kertoo.

Messualueelle suunniteltu osuuskunta koostuu viidestä pientalosta ja yhdestä paritalosta. Yhteiskäyttöön tarkoitettu tila voi olla esimerkiksi sauna tai vierashuone, jolloin itse asunto voi olla kompaktin kokoinen.

–Kohtuuhintaisuus on tässä se juttu. Osuuskuntaan pääsee kiinni alle 10 000 euron pääomalla. Asukkaat maksavat Lohjan vuokratason mukaista vuokraa, jolla laina maksetaan, Eranka kertoo.

Yhteisöllisyys näkyy myös kulkuvälineissä. Ajatuksissa on hankkia alueelle mm. yhteiskäyttöautoja, -pyöriä tai -vene.

Asunto-osuuskunta on herättänyt mukavasti kiinnostusta ihmisissä. Nimenomaan Lohjan asuntomessualueen osuuskunnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita Lohjan kaupungintalolla 19.6. kello 17.30 pidettävään keskustelutilaisuuteen, jossa kerrotaan osuuskuntaa koskevia suunnitelmia ja kuunnellaan ihmisten toiveita.

Rakennukset sijoittuvat alueelle niin, että matalimmat ovat rannan lähellä sekä katuaukion laidoilla ja korkeammat rakennukset Karstuntien varressa maisemallisena rajana ja liikenteen melua torjumassa. Messualueella on myös pitkä pätkä rantaviivaa. Se pysyy edelleen julkisena rantaraittina.

Härkönen ja Eranka vinkkaavat, että pientalojen rakentamistapaohje on jo valmis ja nyt ollaan laatimassa ohjetta myös kerrostaloista. Asuntomessut.fi/Lohja-sivulta löytyy jo rakentajille hyvin tietoa, jonka pohjalta voi miettiä omia suunnitelmia.

Asuntomessualueelta aukeaa kaunis järvimaisema.

Ilmastovaikutusten huomiointi rakentamisessa

Ilmastoystävällisyys on keskeisesti mukana asuntomessusuunnitelmissa.

–Olemme mukana EU-rahoitteisessa Canemure-hankkeessa (Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanke). Kun ilmastoystävällisyyttä mietitään nyt konkreettisesti, voimme hyödyntää samoja asioita myöhemmin myös muilla asuinalueilla, Härkönen sanoo.

Ilmastovaikutukset voidaan huomioida esimerkiksi lämmitysmuotojen, uusiutuvan energian käytön, rakennusmateriaalien ja yhteiskäyttökulkuneuvojen kohdalla.

–Hiidensalmi on pyöräilyyn tukeutuva alue, koska keskusta on lähellä ja Hiidensalmeen tulee sieltä hyvä pyörätie.

SMS