Pääsiäistä vietetään virallisesti tulevana sunnuntaina, mutta mitä pääsiäinen sinulle merkitsee?

Pääsiäisen juhliminen kuuluu kristilliseen perinteeseen. Se on juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Mutta mistä sitten ne pääsiäismunat ovat tulleet? Pääsiäismunat eivät liity kristinuskoon, vaan ne ovat tulleet vanhoista eurooppalaisista muista uskonnoista, joissa juhlittiin kevään saapumista talven jälkeen. Tähän kevään juhlintaan liittyi nimi Eostra tai Ostara, ja näissä esimeriksi Eostran uskottiin tulevan maan päälle jäniksen muodossa ja munivan värillisiä munia. Munia on pidetty eri puolilla maailmaa hedelmällisyyden ja kasvun vertauskuvina ja munan piilotukset ja värjäykset ovat tänäkin päivänä monen perheen pääsiäistapoja. Kristinuskossa pääsiäistä alettiin viettää 100-luvulla.

Suomalainen pääsiäinen

Kuten kaupoista saattaa hyvin nähdä, suomalaiseen pääsiäiseen liittyy monet tavat. Yksi näistä on mämmin syönti, jota kylläkin nykyään on kaupoissa saatavilla läpi vuoden, mutta myös pääsiäismunat ja virpominen. Kukista pääsiäiseen on liitetty heräävän elämän vertauskuvana narsissit sekä keltaiset pääsiäispuput, ja hiirenkorvalle puhkeavat koivunoksat ja pajunkissat.

Virpominen

Pääsiäistä edeltävään aikaan kuuluu virpominen, ja se ”oikea” virpomispäivä oli viime sunnuntai. Virpomiseen liittyvät niin pajunkissavitsat, onnentoivotukset ja erilaiset lorut, joita virpojat loruilevat ihmisille. Nykyaikaan kuuluu myös se, että virpojat saattavat olla pukeutuneita pääsiäisnoidiksi. Virpominen kuului jo varhaiskristilliseen aikaan ja virpojille on ollut tapana myös antaa palkinnoksi vitsa tai makeisia. Yleisin käytössä oleva virpomisloru on vanha: Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.

Virvonta liittyy kristinuskoon. Se on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi, ja se toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana. Suomalais-ugrilaisissa menoissa oksanheiluttelulla on ollut tapana karkottaa pahoja henkiä.

Vanhoissa tavoissa virpominen tehtiin siis viikkoa ennen varsinaista pääsiäistä, mutta se palkka käytiin noutamassa vasta pääsiäislauantaina.

Ortodokseillakin on virpominen mukana pääsiäisessä. Heillä tavallisin vastalahja virpomisesta on ollut ylösnousemuksen vertauskuva – pääsiäismuna – koska munan suljetun kuoren sisällä on uuden elämän alku. Ortodoksisessa uskonnossa opetetaan lapsille, että virpomien tapahtuu Jeesuksen Jerusalemin ratsastamisen muistoksi.

Nykyaikana kuitenkin virpominen on pitkälti lasten leikkiä, eikä sillä ole siteitä uskontoon.

Miten teillä vietetään pääsiäistä? Löytyykö ruokatarjonnasta lammasta tai karitsaa, entä kananmunia? Vai oletko jauhosormi ja teet itse pääsiäiskakun ja pääsiäislimpun?

Pääsiäinen on ilon, värin ja valonjuhla.

KO