Monet asuvat omakotitalossa siitä syystä, että se antaa asukkaille enemmän rauhaa kuin muut asumismuodot, mutta samalla se tuo enemmän tekemistä kuin esimerkiksi asuminen kerrostalossa. Kerrostalossa tai rivitaloyhtiössä voit aina soittaa huoltomiehelle, mutta omakotitalossa ongelmat pitää useimmiten osata ratkaista itse, vai pitääkö?

Oman pihan haasteet

Oma piha voi olla se paikka, minne asettaa itsensä halutessaan rauhaa. Se voi olla myös paikka, missä tekemällä pihatöitä saa vastapainoa omalle työlleen, ja samalla saa sitä tarvittua ulkona olemista ja kokonaisvaltaista liikuntaa – sillä oman pihan hoitaminen ei välttämättä ole aivan helppoa, tai itsestään selvää.

Saattaa olla, että silloin kun talo on rakennettu, on sen pihalle suunniteltu hienot istutukset ja vastaavat, mutta vuosien aikana luonto on tehnyt tehtävänsä. Tosiasia nimittäin on, että tekeminen ei omakotitaloasumissa lopu, ei edes kesälomalla.

Jos tuntuu siltä, että omat taidot eivät riitä, eikä netistä tunnu löytyvän apua, on yksi vaihtoehto aina pyytää paikalle pihasuunnittelija – hän voi sekä suunnitella pihan, että antaa hyviä neuvoja pihan vuosihuoltoon.

Ammattilaiset apuna

Vuosien aikana voi tulla myös tarve uusia pihan rakenteita, kuten terassia ja jos omat taidot ovat rajalliset eikä halua koko lomaa käyttää vasaran varressa, on hyvä vaihtoehto tilata paikalle ammattilaiset.
Jos olet suunnittelemassa tällaista isompaa työtä omalle pihallesi, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Esimerkiksi nyt tulevalle kesäkaudelle voi olla jo vaikeata saada tekijöitä, joten yksi hyvä vaihtoehto on suunnitella tänä kesänä, pyytää tarjoukset ensi kesää varten, ja sitten ensi kesäksi saada aivan uudet piharakenteet, ovat ne sitten kivetyksiä, uusia pensaita tai sitten se uusi, ihana, terassi.
Ammattilaisten mukana saat myös mahdollisuuden saada valtiolta osa kuluista takaisin kotitalousvähennyksen muodossa, johon kannattaa tutustua verottajan sivuilta.

Oletko kesä- vai talvi-ihminen?

Näin kesän lähestyessä voi kysymys tuntua kummalliselta, mutta se liittyy myös oman pihan suunnitteluun. Kesäihmiset nimittäin saattavat mieluummin viettää aikaa pihan kasvien parissa, kun taas talvi-ihminen odottaa jo innolla talvea… syystä tai toisesta.

Oma piha voidaan saada kuvastamaan meitä juuri sillä tavalla, kun sen haluamme. Me voimme tehdä siitä todellisen rauhoittumisen tyyssijan, ja vielä sellaisen, joka ei vaadi koko ajan tekemistä – tai sitten pihasta voidaan tehdä sellainen, että se tarjoaa tekemistä ympäri vuoden – ja tätä kaikkea voit suunnitella itse, tai soittaa ammattilainen avuksesi.

Miten sinä aiot tänä vuonna edetä oman pihasi kanssa?

KO