Tiesitkö, että huolehtimalla hampaidesi kunnosta, huolehdit itseasiassa paljon muutakin kuin vain kauniista hymystä? Tiedätkö mihin kaikkeen suusi terveys vaikuttaa ja miksi hampaista ja omasta suusta kannattaa pitää huolta?

Jos ajatellaan ihan peruslogiikallakin, niin suulla on todella suuri merkitys koko kehomme terveyteen, kuljetammehan kaiken ravintomme ja energiamme sitä kautta kehomme käyttöön ja mikäli suun terveys ei ole kunnossa, kaikki mikä siellä jyllää, liikkuu ruokien ja juomien mukana muualle kehoon.

Ei vain kosmeettista hoitoa

Nykyaikainen hammashoito sisältää myös paljon kosmeettisia hoitoja kun hampaita valkaistaan ja hampaitamme laitetaan hyvän näköiseen riviin, mutta ennen kaikkea hammashoidon tarkoituksena on varmistaa, että meidän omat hampaamme tekevät meille töitä mahdollisimman kauan. Kylläkin nykyaika mahdollistaa todella luonnollisen näköiset täysproteesitkin, mutta kyllä oma hammas on aina paras ja oman suun terveydestä on hyvä pitää huolta.

Hampaista pitäisi huolehtia päivittäin

Hampaat eivät pysy terveinä itsekseen, vaan niitä on hoidettava päivittäin. Suunterveyden perusta on yksinkertainen: hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset.

Hampaiden hoito ei ole vaikeata eikä vie paljon aikaa. Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin. Sähköhammasharja on tutkitusti tehokas, mutta huolellisesti harjaten hampaat saa puhtaaksi myös tavallisella hammasharjalla. Älä huuhdo tahnaa kokonaan pois, jotta suuhun jää fluoria hampaita suojaamaan. Puhdista hammasvälit kerran päivässä. Jos hammaslangan käyttö tuntuu hankalalta, kokeile erilaisia lankaimia. Suuret välit puhdistuvat parhaiten sopivan kokoisilla väliharjoilla.

Oikeat ruokatavat

Jatkuvaa pientä syömistä ja sokeristen juomisen siemailua kannattaa välttää, sillä hampaat sietävät vain 4‒6 happohyökkäystä päivässä. Makeat herkut on siksi hyvä nauttia aterian yhteydessä. Paras janojuoma on vesi. Mehujen, virvoitushuomien ja makuvesien happamuus sen sijaan altistaa hampaat eroosiolle ja sokeri reikiintymiselle.

Purkkaa suuhun

Ksylitoli estää tutkitusti hampaiden reikiintymistä ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien kasvua ja toimintaa. Suositeltava kokonaismäärä on 5 grammaa päivässä. Se vastaa 6‒10 ksylitolipurkkatyynyä, joita pureskellaan aterioiden jälkeen 1–2 kappaletta kerrallaan.

Huolehdi suustasi

Suun tulehdukset voivat levitä suoraan verenkierron välityksellä, immunologisten mekanismien kautta ja mahdollisesti myös endotoksiinien (bakteerien tuhoutuessa vapautuvien myrkkyaineiden) välityksellä.
Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa esimerkiksi verenmyrkytyksen, sydämen sisäkalvon tulehduksen (endokardiitin), nikamatulehduksen tai paiseita muualla elimistössä, kuten aivoissa, keuhkoissa, vatsaontelossa ja maksassa. Näin vakavat tapaukset ovat onneksi harvinaisia. Lisäksi hampaiston infektiot huonontavat monien kroonisten sairauksien, kuten reuman ja diabeteksen hoitotasapainoa.

Pesitkö sinä hampaasi aamulla, ja aikotko pestä ne illalla?

KO