Tiesitkö, että Etelä-Euroopassa kuten Ranskassa tai Italiassa ei ole Suomen tapaisia second hand käytetyn tavaran liikkeitä luxus-merkeille? Siellä luxus tuotteiden ostaminen liitetään niiden omiin hienoihin liikkeisiin ja korkeaan laatuun myös palvelussa. Suomalaisille taasen on ihan ok, ostaa näitä samoja tuotteita käytettynä. Aalto-yliopiston tutkijaprofessori Linda Turunen tutki muodin kuluttamista ja mm. tämä asia tuli vastaan. Suomalainen on kuluttajana erilainen.

Vaikka me suomalaiset saatamme pitää itseämme valveutuneita kuluttajia, kulutamme kuitenkin oman osamme maailman luonnonvaroista noin neljä kuukautta aiemmin kuin maailman keskiarvo. Jos kaikki maailmalla kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa! Esimerkiksi vuonna 2019 olimme kuluttaneet oman osuutemme jo 5.4.

Mihin me kulutamme?

Esimerkiksi vaatteisiin me suomalaiset kulutamme keskimäärin 63 euroa kuukaudessa, mutta emme erikoisliikkeisiin vaan isolta osin marketteihin! Makeisiin me kulutamme keskimäärin jokainen 120 euroa vuodessa, itseasiassa meidän karkinsyöntimme on tuplaantunut 30 vuodessa. 2000-luvulla myös kulutus liittyen vapaa-ajan välineisiin ja harrastuksiin on lisääntynyt.

Trendit näkyvillä

Tilastoista voidaan myös selvittää, että kulutuksemme on samankaltaistunut- se tarkoittaa, että välittämättä siitä, mitä ansaitsemme. Kulutus trendit ovat kaikilla samankaltaiset. Esimerkiksi viime vuosien aikana ruokaostosten kokonaisosuus kulutuksestamme on pienentynyt mutta asumisen ja liikkumisen osuudet kasvaneet. Eivät suomalaiset ennen omistaneet näin montaa autoa, kuin mitä nykyään on liikenteessä ja talojen parkkialueilla.

Kuluttaminen ja kierrätys

Meistä varmasti jokainen pystyisi halutessaan kuluttamaan vähemmän, tai vähintäänkin tekemään parempia valintoja.

Elämäämme ja käyttäytymistämme ohjaavat mielitekomme ohjaavat myös ostoskäyttäytymistämme ja ostamme tavaroita, joita emme todellisuudessa tarvitse. Me voimme todistella itsellemme hyvillä syillä ostoksiamme, joissa ei kuitenkaan ole mitään pakkoa.

Entä sitten kierrätys? Jaksammeko tehdä kaiken sen, mitä voisimme tehdä kierrätyksen suhteen? Lajittelemmeko jätteet omiin astioihinsa, ja viemmekö ne oikeisiin kierrätysastioihin. Viemmekö vaatteemme edelleen käytettäviksi, vai ovatko ne jääneet vuosiksi vaatekaapin kätköihin, jos sittenkin joku päivä vielä…

Ehjät tavarat eivät ole jätettä. Voit myydä ne itse kirpputorilla tai internetissä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin. Suomessa on tavallista ostaa käytettyjä tavaroita, ja hyviä käytettyjä tavaroita on helppo löytää.

Mutta tämän lisäksi varsinkin elintarvikkeiden jätemääriä on vähennettävä, miten itse onnistus omassa ruokasuunnittelussa? Onko hävikki lähellä nollaa, vai meneekö roskiin kokonaisia ateriakokonaisuuksia?

KO