Lohjan kahvilapäivää vietetään reilun viikon päästä torstaina 9.6.2022 ja mukana on taas hyvä valikoima lohjalaisia kahviloita, mutta miten sinä nautit kahvisi?

Suomalaiset juovat paljon kahvia

Oletko enemmän perinteisen suomalaisen kakkospaahtoasteen suodatinkahvin ystävä, vai oletko maistellut muiden paahtoasteiden tummenmpi paahtoisia kahvilaatuja?
Suomalaiset ovat tunnetusti kovia kahvinjuojia, jopa näin ilmastoystävälliseen aikaan. Meillä juodaan keskimäärin noin 10 kiloa kahvia eli reilut 1100 kupillista henkeä kohden kahvia vuodessa, ja se suomalaisittain suosituin kahvi on se vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, jota yli 70 % suomalaisista kahvinjuojista juo. Muutaman kerran on Suomessa kyselty, miksi juomme vaaleapaahtoista ja tekninen syy liittyy kuulemma veteemme, joka on sen kovuista, että vaaleapaahtoinen kahvi sopii sille parhaiten (Meira 2018).

Tilastollisesti suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa ja tapa on kehittynyt aina siitä lähtien kun Ruotsin ensimmäinen kahvila avattiin 1708. Sitä kautta ensimmäinen kahvilasti saapui Suomen Turkuun vuonna 1720. Kahvista tuli markettien sisäänheittotuote 1960-luvulla ja samalla kahvi arkipäiväistyi.

Ilmasto ja kahvi

Suomalaisten juoma kahvi tuodaan suureksi osaksi Brasiliasta, Kolumbiasta ja Guatemalasta. Muita merkittäviä kahvintuottajamaita ovat esimerkiksi Vietnam, Etiopia ja Indonesia. Brasilia on maailman suurin ja Kolumbia toiseksi suurin kahvin tuottaja.

Kahvia vai teetä?

Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.

Vaalea vai tumma paahto

Paahtoaste on tärkeimpiä kahvin makua määrittäviä tekijöitä. Kahvin tummuus riippuu siitä, kuinka pitkään ja kuinka korkeassa lämpötilassa kahvi on paahdettu. Kahvit luokitellaan yleensä vaalea-, keski- ja tummapaahtoiseksi. Esimerkiksi Pauligin kahveilla on viisi eri paahtoastetta asteikolla 1-5. Toisin kuin monet luulevat, vaaleapaahtoisessa suodatinkahvissa on enemmän kofeiinia kuin tummassa laadussa. Yksi desi tyypillistä suomalaista vaaleapaahtoista kahvia sisältää kofeiinia keskimäärin 80 milligrammaa, kun tummapaahtoinen kahvi sisältää sitä melkein puolet vähemmän, 45 milligrammaa desiä kohden.
Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on kaikista terveellisintä. Vaaleapaahtoista kahvia on käsitelty tummapaahtoista vähemmän, jolloin antioksidantit säilyvät paremmin. Suodatinpaperiin taas jäävät kahvin kolesterolia kohottavat aineet, joita kahvissa on. Terveyden kannalta ei ero tumman ja vaalean välillä ole kuitenkaan suuri.

Kahvi makeisena tai kakkuna

Aina ei kuitenkaan tarvitse juoda kahvia sitä nauttiakseen. Markkinoilla on erilaisia kahvituotteita, joita voi myös esimerkiksi leipoa kotona. Kahvi on siis monikäyttöinen raaka-aine, jota voi käyttää esimerkiksi mausteena eri ruokalajeissa.

Miten sinä nautit oman kahvisi?

KO