Kun puhutaan tulevaan valmistautumisesta, otamme yleensä aikajänteeksi tulevat vuodet. Mietimme säästöjämme, sijoituksiamme, sekä mitä ruokaa teemmekään ensi viikolla. Saatamme myös miettiä tulevien syntymäpäivien tarjoiluja ja lahjaostoksia, tai jopa tulevaa joulua ja siihen liittyviä asioita.

Mutta kuinka moni meistä on miettinyt omaan tulevaisuuttaan sitäkin pidemmälle – eli siihen hetkeen, kun meitä ei enää ole?

Liian monesti kuulee tilanteista, missä perikunta on joutunut vaikeaan tilanteeseen. Kuolleella on ollut omaisuutta, mutta ei minkäänlaista testamenttia – ja itseasiassa se ei ole edes se vaikein asia, vaikeimmat hetket voivat tulla jo ennen perinnönjakoa, kun henkilö on vielä elossa, mutta päätöksentekokyky on mennyttä.

Näitä tilanteita varten on hyvä varautua hyvissä ajoin. Siinä ei ole mitään pahaa, ja se on itseasiassa loogista varmistaa, että päätöksiä tehdään silloinkin, kun henkilö itse ei enää ole niihin kykenevä – ja jos näitä erilaisia valtuutuksia tehdään ajoissa, moni asia sujuu joustavammin, niin henkilön itsensä kohdalla, kuin myös sukulaisten suhteen.

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirjalla annat toiselle henkilölle oikeuden hoitaa asioitasi silloin, jos et itse ole kykenevä niitä hoitamaan. Kun laadit valtakirjaa, sinun kannattaa pohtia, mitkä ovat sellaisia itsellesi tärkeitä asioita, jotka valtuutetun pitäisi tietää asioitasi hoitaessaan. Valtakirja kannattaa tehdä jo ajoissa, vaikka sellaiselle ei tällä hetkellä olisikaan tarvetta. Valtakirjan laadinnassa on hyvä käyttää apuna oikeusaputoimistoa, asianajajaa, lakiasiaintoimistoa tai pankin notariaattipalvelua, mikä sinusta tuntuu tutuimmalta ja sujuvammalta. Huom. Jos sinulla on todettu jokin ymmärryskykyysi vaikuttava perussairaus (esim. muistisairaus), sinun kannattaa hankkia lääkärinlausunto siitä, että ymmärrät juuri laatimasi valtuutuksen merkityksen.

Tämä mahdollisuus itseasiassa lisättiin lakiin 2007, ja tärkeimmät asiat liittyen edunvalvojaan ovat 18-vuoden ikäraja, oikeustoimikelpoisuus ja 2 jäävitöntä todistajaa, tietenkin itse valtakirjan sisältö on se toiminnallisesti tärkein osio.

Testamentti

Testamentilla henkilö voi vaikuttaa siihen, miten hänen omaisuutensa jaetaan. Lakiosa totta kai rajoittaa. Testamentteja on myös erilaisia: omistustestamentti, hallintaoikeustestamentti, valintaoikeustestamentti sekä keskinäinen testamentti. Testamentti vaatii aina kaksi esteetöntä todistajaa, eli sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole testamentissa mukana.

Testamenttia on laillista säilyttää kotona. Parhaiten testamentti on turvassa pankin tallelokerossa. Pankki vastaa, että testamentti ei tuhoudu eikä päädy vääriin käsiin.   

Testamentti tulee laatia vain yhtenä kappaleena. Testamentti nimittäin oletetaan perutuksi, jos alkuperäistä kappaletta ei ole tallessa perittävän kuoltua ja siitä löytyy vain kopio tai toisen henkilön hallussa oleva allekirjoitettu kappale.

Testamentti ei ole mikään peruuttamaton asiakirja, sen voi peruuttaa, vaikka repimällä kaikki kopiot, tai laatimalla uuden testamentin, jossa todetaan, että kaikki aiemmat testamentit ovat peruttu.

Näiden yllä olevien lisäksi voidaan tehdä myös hoitotestamentti, jossa selviää henkilön tahdonilmaus omasta hoidostaan.

Miten teillä? Ovatko nämä asiat hoidettu kuntoon, vai ovatko ne vielä listalla ”ehkä vielä joskus” – elämästä kun ei koskaan voi tietää, mitä tapahtuu.

KO

Digi ja väestövirasto ohjeistaa toimimaan näin:

1. Laadi edunvalvontavaltakirja jo nyt tulevaisuuden varalle.

Suosittelemme käyttämään apuna asiantuntijaa, kuten oikeusaputoimistoa, asianajotoimistoa, lakiasiantoimistoa tai pankin notariaattipalveluja.
Suosittelemme laatimaan useamman alkuperäisen kappaleen, jotta alkuperäinen valtakirja on ainakin valtuuttajalla ja valtuutetulla.

Huom. Jos sinulla on todettu jokin ymmärryskykyysi vaikuttava perussairaus (esim. muistisairaus), sinun kannattaa hankkia lääkärinlausunto siitä, että ymmärrät juuri laatimasi valtuutuksen merkityksen.

2. Säilytä alkuperäinen valtakirja huolellisesti.

Huolehdi, että valtuutettu tietää edunvalvontavaltakirjan sijainnin ja saa sen haltuunsa, jos valtakirjan vahvistaminen tulee ajankohtaiseksi. 

Älä toimita edunvalvontavaltakirjaa meille säilytettäväksi.

3. Valtuutettu hakee valtuutuksen vahvistamista meiltä, jos valtuuttaja ei enää kykene hoitamaan omia asioitaan.

Hyödyllisiä sivustoja netissä

Netti on täynnä luettavaa, ja tietoa etsiville on aina tarjolla myös sivustoja, jotka keräävät tietyn aihepiirin tietoa yhteen. Esimerkiksi jos haluat lukea liikenteestä ja autoista niin mm ajot.fi ja enemmän eurooppalaisista uutuuksista kertova europeancars.fi ovat sellaisia erikoissivustoja.

Paljon on puhetta myös ympäristön tulevaisuudesta, kierrätyksestä ja kiertotaloudesta ja näihinkin liittyviä sivustoja on satoja tarjolla. Esimerkiksi sellaiset kuten ecofinn.fi ja greenfarm.fi käsittelevät aika lailla pelkästään näitä tulevaisuuteemme liittyviä asioita ja luonnon nykytilaa.

Liikennettä ja luontoa enemmän meitä yleensä ei sitten kiinnostakaan kuin me itse. Ihmiseen itseensä suuntautuvat palvelut ovatkin lisääntyneet yhteiskunnan kehityksen myötä melkoisesti. Ei  esimerkiksi 90-luvulla ollut kovin montaa personal traineria ja saleilla treenattiin aikalailla omin nokin, nykyään tietoa on saatavilla enemmän esimerkiksi BestShape sivuston kautta. Liikunnan lisäksi myös ruokailu, lisäaineet ja muutenkin terveellinen elämä ovat saaneet tuhansia sivustoja piiriinsä, yksi niistä löytyy osoitteesta hyvinvoinnintekija.fi.