Kesä alkaa olla loppupuolella kun koulutkin ovat taas alkamassa. Koulujen alkaminen tuo liikenteeseen taas kesää enemmän liikkujia ja tänäkin vuonna myös ekaa kertaa koulutiensä aloittaneet pienet koululaiset ovat liikenteessä, joten jälleen kerran on liikenteessä oltava entistä tarkempana.
Jokainen tienkäyttäjä voi omalta osaltaan vaikuttaa lapsen turvalliseen liikkumiseen. Riittävän alhaiset ajonopeudet asuinalueilla sekä päiväkotien ja koulujen läheisyydessä edesauttavat lasten huomaamista ja vaaratilanteiden välttämistä.

Lapset luottavat muihin tienkäyttäjiin ja uskovat virheellisesti, että oikeassa oleminen auttaa selviämään liikenteessä. Usein myös vanhemmat luottavat siihen, että kun lapsi tietää ja osaa, hän kyllä pärjää liikenteessä.

Huomaa suojatie

Koululaisten ykköstoive liikenneturvallisuuden parantamiseksi on se, että autoilijat ajaisivat hiljempaa. Kakkosena lasten toivelistalla on, että autoilijat pysähtyisivät suojatien eteen.

Esimerkiksi 40km/h ajava autoilija tarvitsee pysähtymiseen 20 metriä. Tällöin samoissa oloissa 50km/h ajava vaatii pysähtymiseen lähes 30 metriä. Kun hitaammin ajavan ajoneuvo on pysähtynyt kulkee esimerkissä 50km/h ajanut auto vielä 37km nopeudella. Alemmilla nopeuksilla voidaan vaikuttaa jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden turvallisuuteen nopeasti ja tehokkaasti.

Se, että koululaiset tulevat katukuvaan, on siellä jo keskusta-alueiden ulkopuolella ollut runsaasti peuroja ja siihen verrattuna tieto törkeiden ylinopeuksien määrän nousemisesta ei ole yhtään kivaa luettavaa ja sitä toivoisi, että kaikki liikenteessä olevat noudattaisivat samoja liikennesääntöjä ja määräyksiä, eivätkä loisi omiaan, koska pitävät itseään parempina kuskeina tai parempina arvioimaan oikeita nopeuksia eri teille.

Tietyöt haittaavat näkyvyyttä

Tällä hetkellä Lohjalla rakennetaan monessa kohtaa ja parannetaan kaupungin tieverkostoa ja risteysalueita. Töiden aikana on tietöiden välittömään läheisyyteen tullut turva-aitoja, jotka peittävät hyvin näkyvyyden, jos pieni koululainen on matkalla – ollaan siis erityisen varovaisia näillä osuuksilla! Samoin monen risteysalueen läheisyydessä ovat ruohot ja muu kasvillisuus päässyt rauhassa kasvamaan niin korkeaksi, että autoilijan on entistä vaikeampi havaita muita liikenteessä liikkuvia.

Syksy ja harrastukset

Nyt kun koulut taas alkavat, aloittaa moni koululainen myös uuden harrastuksen tai jatkaa entistä, ja olisikin hienoa, jos jossain olisi nähtävillä jonkinlainen koonti, mitä kaikkea Lohjalla voi harrastaa. Lohja on kuuluisa kulttuurillisistä harrastuksista musiikista, teatterista, tanssista, mutta myös urheilua voi täällä harrastaa monen lajin kautta ja paljon muita harrastuksia. Jos sinä haluat oman harrastuksesti esille lehteemme nyt syksyllä, ota yhteyttä toimitukseen, niin kerrotaan muillakin lohjalaisille mahdollisuuksista.

KO