Mozart ja Mahler -konsertti esitetään torstaina 19.5. klo 19.00 Laurentius-salissa ja perjantaina 20.5. klo 19.00 Vihdin kirkossa. Ohjelmassa on Gustav Mahlerin Sinfonia nro 4 G-duuri (1900; sov. kamariorkesterille Klaus Simon) ja Wolfgang Amadeus Mozartin Pianokonsertto nro 12 K414 (1782).

Lohjan kaupunginorkesterin Mozart ja Mahler-konsertin solistina kuultava Sanna Iljin on yksi Suomen eturivin nuorista laulajista. Hän säteilee kauniilla äänellään sekä ilmaisuvoimallaan. Iljin debytoi keväällä 2020 Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Don Giovannissa Zerlinan roolissa, ja lauloi Kansallisoopperassa syyskaudella 2020 Lèharin Iloisessa leskessä Valenciennen roolin ja 2021 Oopperan kummituksessa Christine Daaén roolin. Iljin on menestynyt laulukilpailuissa niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja on esiintynyt mm. Berliinin filharmonian Fest-konserttisarjassa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

”Iljinin sopraano soi kauniisti, taipuisasti ja hallitusti. Ach, ich fühl’s -aaria Mozartin Taikahuilusta sopi erityisen hyvin Iljinille, esitys oli hyvin koskettava. Iljinin ääntä kuuntelee mielellään.”– Esko Alanen, Itä-Savo.

”Jokaisella oli kilpailussa omat suosikkilaulajansa. Itse pidin alkukipailun jälkeen parhaana Sanna Iljiniä, jolla on suloinen, kirkkaanpehmeä lyyrinen sopraano. Iljin lauloi alkukilpailussa Margaretan jalokiviaarian Gounod´n Faustista. Se oli mielestäni koko kilpailupäivän kaunein suoritus. Siinä oli aarialta vaadittavaa lapsekasta spontaaniutta ja sujuvaa, keveästi säihkyvää taituruutta.” – Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat.


Sopraano Sanna Iljin.

Mozart ja Mahler

Wolfgang Amadeus Mozartin käsittämätön kyky tuottaa valtava määrä musiikinhistoriaa mullistanutta musiikkia lyhyessä ajassa tuli todistetuksi kesällä 1782. Parissa viikossa heinäkuun 20. päivän ja elokuun 5. päivän välillä 1782 hän lähetti Haffner- sinfoniansa partituurin lehtiä isälleen sitä mukaa kuin sai teosta valmiiksi. Siinä sivussa hän kirjoitti puhallinorkesterisovituksen Ryöstö seraljista -oopperansa musiikista (”jos minä en sitä tee, joku muu tekee ja vie palkkion”), c-molli-serenadin puhaltimille, ja meni naimisiin Constanzen kanssa. Samana syksynä valmistui kolme pianokonserttoa, joista yksi on tässä konsertissa kuultava A-duurikonsertto. Sen, kuten kaikki muutkin piano- ja viulukonserttonsa Mozart sävelsi itselleen.

Gustav Mahlerin järkälemäisten sinfonioiden joukossa neljäs sinfonia on suorastaan siro. Kokoonpano on aiempaa merkittävästi pienempi ja kestoltaankin teos on vain tunnin mittainen. Sinfonian viimeisessä osassa kuullaan versio säveltäjän yksinlaulusta ”Das himmlische Leben”, joka on lapsenomainen näkemys taivaallisesta elämästä. Klaus Simonin sovitus kamariorkesterille on vuodelta 2007.

Liput ennakkoon myy NetTicket.