Ystävänpäivä on useissa maissa 14. helmikuuta vietettävä juhla. Kansainvälisestä tavasta poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten, juhlapäivä. Ystävänpäivänä ystäviä muistetaan ystävänpäiväkorteilla tai muilla tervehdyksillä.

Mennyt vuosi 2020 oli mitä erikoisin meidän kaikkien elämässämme ja nyt vuoden 2021 alkuun tarvitaan piristystä. Viime vuonna matkatkin jäivät pääsääntöisesti tekemättä, mutta ihmiset alkoivat investoida sekä oman itsensä hyvinvointiin, että omaan kotiinsa. Ystävänpäivä on hyvä päivä muistaa omia ystäviä ja tarjota heille vaikka pieni hemmotteluhetki, hetki iloa tai hetki rauhoittumista. Juurihan me pari kuukautta sitten annoimme ystäville lahjoja jouluna, mutta mikään ei estä sellaisen antamista myös nyt.

Ystävät ovat tärkeitä, kun elämä ja maailma muuten kohtelee meitä kaltoin. Ja maailma on todellakin kohdellut meitä kaikkia nyt tavalla, johon emme osanneet varautua, ja joka yhä aiheuttaa ongelmia ja jopa pelkoja arkielämässämme. Mutta nyt sinä voit auttaa ystävääsi antamalle hänelle iloa elämään. Tehdään se yhdessä, eikä ainoastaan ystävänpäivänä, vaan muistetaan soitella kavereille tänä aikana, kun tapaamisetkaan eivät aina ole mahdollisia.

Tai sitten… herkutellaan ystävyyden kunniaksi vaikka paikallisessa ravintolassa. Tai mikset ilahduta kumppania, ystäviä tai työkavereita itse tehdyillä ystävänpäivän leivonnaisilla ja muilla herkuilla tai askartele ystävyyttä juhlistava kortti.

Kalentereissa ystävänpäivä on ollut virallisesti vuodesta 1996, mutta se merkittiin erehdyksessä kalenteriin ilman virallista päätöstä jo vuosina 1990 ja 1991.Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Päivän tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Suomessa sen huomasi ensimmäisenä Tampereen Sydänyhdistys, joka keksi 1980-luvun alussa yhdistää ”punaisten sydänten juhlan” markkinointikampanjaansa.

Maailmalla Valentine’s Day on ennen kaikkea rakastavaisten juhla, johon kuuluvat vahvasti kukat ja suklaa. Suomessa muistetaan oman kullan lisäksi ystäviä ja muita läheisiä leivonnaisilla, hemmottelulahjoilla, kukilla ja korteilla.

Paikallisia tuottajia: