Mummojen joulupuoti avautui jo 11. kerran Virkkalassa. Mukana on jälleen niin uusia mummoja kuin vanhojakin tuttavuuksia, eikä tuotevalikoima petä tänäkään vuonna. Valikoimasta löytyy mm. hienoja puutyönä tehtyjä kelloja ja lämpömittareita, kynttilänjalkoja, peilejä, patalappuja, esiliinoja, neulepaitoja, alpakkatuotteita, hiusnauhoja, kortteja, myssyjä, lapasia, magneetteja, kirjanmerkkejä ja saunatuotteita pesukintaista tervan tuoksuisiin saunatonttuihin.

–Saunahatut ovat menneet kivasti kaupaksi. Ihmiset ostavat niitä paljussa käyntiä varten. Myös siilikintaat menevät aina. Kynsikkäätkin ovat suosittuja, koska ne jättävät sormenpäät paljaiksi kännykkää varten, esittelee Maritta Salminiemi.

Uutta ovat esimerkiksi hienot valotyynyt. Niissä olevien talojen ikkunoihin voi sytyttää kotoisasti valot. Erityisen tunnettu joulupuoti on villasukistaan. Niitä löytyykin vaikka minkälaisia. On lyhyttä ja pitkää vartta, koristeellista ja pelkistettyä sukkaa ja kokoja vauvasta huomattavan isojalkaisiinkin. Erikoisempiakin sukkia löytyy, kuten sellaisia, joissa ei ole lainkaan villaa sekä tavallista väljempiä sukkia, jotka eivät purista sairauksien kiusaamiakaan jalkoja. Välillä mummot ovat kutoneet sukkia myös asiakkaiden toiveiden mukaan.

Maritta Salminiemi (vas) ja Verna Ansas esittelivät Mummojen joulupuodin laajaa villasukkavalikoimaa.

Joulupuodista piristystä syksyn pimeyteen

Kuten muinakin vuosina, innokkaimmat asiakkaat poikkesivat tälläkin kertaa ostoksille jo siinä vaiheessa, kun tavaroita vasta laitettiin esille. Joulupuoti lämmittää monen asiakkaan mieltä, mutta on se merkityksellistä mummoillekin. He pitävät puotia auki vuoron perään. Paikalla on aina pari mummoa, jotta kenenkään ei tarvitse pitää puotia pystyssä yksinään.

–Olen nauttinut tästä. Täällä on mukava henki ja iloisia ihmisiä. Ikäjakaumaa meillä on parikymmentä vuotta, mutta hyvin olemme silti tulleet keskenämme toimeen, kertoo Salminiemi.

Hän on mukana nyt neljättä vuotta. Salminiemeltä puodissa on mattoja, villasukkia ja poppanaliinoja. Joululiinojakin on tulossa, kunhan hän saa ne valmiiksi.

–Tunsin Vernan (Ansas)ja kysyin, pääsenkö mukaan porukkaan. Tämä on mukavaa toimintaa. Syksyn pimein aika menee tässä, Salminiemi tiivistää.

Tämän vuoden uutuus ovat tyynyt, joissa olevien talojen ikkunoihin voi sytyttää valot.

Pankin tilasta toiseen

Mummojen joulupuoti on muuttanut ahkerasti pankin tilasta toiseen Virkkalassa. Mummot laskevatkin, että kylästä löytyy enää yksi pankkitila, jossa puoti ei ole toiminut. Sinne sitten ehkä ensi vuonna? Tänä vuonna puoti on pistetty pystyyn varsin keskeiselle paikalle Osuuspankin vanhoihin tiloihin. Sitä ei voi olla huomaamatta Virkkalan läpi ajaessaan, sillä iloisesti välkkyvät jouluvalot osuvat kyllä silmiin ja tuovat ohikulkijalle ripauksen joulumieltä.

Viime vuonna oltiin Okalinnun entisissä tiloissa, mutta myös siinä tilassa on aiemmin toiminut Osuuspankki. Pankki muutti sieltä tähän tilaan, missä olemme nyt, Salminiemi kertoo.

Alkunsa Mummojen joulupuoti sai aikoinaan kirpputoritoiminnasta, joka laajeni joulupuodiksi, kun Ansas näki Virkkalassa puodiksi sopivan tilan tyhjillään. Kun mukaan saatiin muutama muukin mummo, Säästöpankin vanha tila muuntautui joulukaupaksi. Kun Säästöpankin tilan tuli vakituinen toimija, siirtyi joulupuoti seuraavaksi kolmeksi vuodeksi Nordean tyhjiksi jääneisiin tiloihin. Sen jälkeen puoti siirtyi osoitteeseen Virkkalantie 22 ja jälleen oltiin pankin entisissä tiloissa. Kyseisessä osoitteessa toimi nimittäin aikoinaan Pohjoismaiden yhdyspankki. Nykyiset virkkalalaiset tosin muistavat tilan luultavasti paremmin kellosepänliikkeestä.

Mummojen joulupuoti on avoinna 23.12. asti joka päivä klo 9.00–17.00 paitsi 6.12., jolloin puoti on kiinni. Ostoksia voi tehdä vain käteisellä, mutta vaikka kolikoita ei taskunpohjalta löytyisikään puotiin tullessa, ei hätä ole tämän näköinen, sillä vierestä löytyy pankkiautomaatti.

SMS

Joulupuodista löytyy mm. tyylikkäitä puutöitä.