Naistenpäivän kunniaksi esittelemme pari hyvää kirjaa, joiden päähenkilönä on nainen.

 

Naistenpäivää vietetään vuosittain 8.3. Naistenpäivällä halutaan juhlistaa naisten sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia saavutuksia sekä nostaa esille asiayhteyksiä, joissa edistystä edelleen tarvitaan. Naistenpäivää on juhlittu 1900-luvun alusta saakka. (Lähde: juhlapyhät.fi)

Naistenpäivän kunniaksi ajattelin kirjoittaa muutamista hyvistä kirjoista, joiden päähenkilönä on nainen. Osa kirjoista on kevyitä ja rentouttavia hyvän mielen teoksia, toisissa taas käsitellään vakavia asioita ja niiden viesti on varsin painavaa sanottavaa. Naispäähenkilöiden ikä vaihtelee lapsesta vanhempaan rouvaan. Kyseisiä teoksia yhdistää naispäähenkilön lisäksi se, että olen itse pitänyt niistä sekä tyylin että tarinan puolesta. Jokainen niistä on antanut minulle jotain; yksi syviä pohdintoja, toinen mittasuhteita maailmaan ja useampikin makeita nauruja.

 

Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Riikka Pulkkisen teos Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän alkaa yhden parisuhteen päättymisestä ja siitä selviämisestä. Neuvoja haetaan niin naapurin mummolta kuin tv-sarjoistakin, eivätkä selviytymiskeinot ole aivan perinteisimmästä päästä, kuten kertoo päähenkilö Iiriksen self help -terapian nimikin: Näytät hyvältä korkeissa koroissa ja suklaatahroja leuassasi. Keinoista huolimatta kirjan tarina kulkee lähellä varsin tuttuja mietteitä niin parisuhteesta kuin elämästäkin. Teos on melko kevyttä luettavaa ja ihmissuhteiden ja elämän kiemuroihin tartutaan huumorin kautta. Sen takana piilee kuitenkin myös oivalluksia ja miettimisen aihetta. Kirja sisältää ylipäätään kauniita ajatuksia, joista voi löytyä pohdittavaa ja elämän asennetta itse kullekin. Vähintään yhdet jos toiset naurutkin kirjasta irtoaa varmasti.

 

Britt-Marie kävi täällä

Fredrik Backmanin teos Britt-Marie kävi täällä kertoo mm. rakkaudesta, työnhausta, jalkapallosta, ruokasoodan voimasta ja tunteista. Kuusikymppinen Britt-Marie on omalla tavallaan hiukan samanlainen henkilöhahmo kuin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja. Tämä naispuolinen mielensäpahoittaja kohtaa kirjan sivuilla monen monta uutta tilannetta, kun hän muuttaa työn perässä vieraalle paikkakunnalle. Haasteista kuitenkin selvitään keinolla jos toisellakin ja samalla tulee ratkottua muutama isompikin ongelma. Pienen kylän ihmiset tulevat pian tutuiksi ja Britt- Mariekin löytää paikkansa heidän joukostaan.

Kirja on tyylillisesti viehättävä ja tarina saa lukijan käymään läpi laajan tunneskaalan. Naurut ovat taatut, mutta silmien kostuminenkaan ei ole monessa kohdassa kaukana. Britt-Marie on omalla tavallaan hellyttävä hahmo, jolle tekisi välillä todella mieli kuiskata pari vinkkiä.

 

Ihana maa

Grace McCleen Ihana maa vie niin sisälle nuoren tytön mielikuvitukseen kuin tiukan uskonnollisen yhteisönkin elämään. Ympäröivä maailma ajattelee asioista eri tavalla kuin yhteisö, eikä törmäyksiltä voida välttyä. Erilaisuus ei sovi kaikille, mikä johtaa mm. koulukiusaamiseen. Kun todellisuus, mielikuvitus ja uskonnollisuus sekoittuvat, meinaa lopputulos lähteä lapasesta. Ihana maa on kirjoitettu erittäin kauniisti. Se kuvaa herkästi, mutta tarkasti päähenkilön elämää, ajatuksia ja ristiriitoja. Taustalta löytyy myös nippu tunteita ja kipeitäkin asioita, jotka väkisinkin lisäävät soppaan omat mausteensa, vaikkei kukaan niin haluaisikaan. Teos on McCleen omaelämäkerrallinen esikoisromaani, joka antaa lukijalle varmasi ajateltavaa.

 

Viha jonka kylvät

Angle Thomasin Viha jonka kylvät on vahva ja ajatuksia herättävä teos. Se kertoo tummaihoisen nuoren naisten elämästä nykypäivän Amerikassa. Jo kirjan takakannesta löytyvä teksti ravistelee suomalaista perusturvallisuuden tunnetta kertomalla lyhyesti ja ytimekkäästi, että kaikkialla asiat eivät ole yhtä huolettomasti kuin täällä. Kyse on ohjeista, jotka nuori päähenkilö saa vanhemmiltaan: ”Jos poliisi pysäyttää, tee täsmälleen niinku käsketään, pidä kädet näkyvissä, älä tee äkkinäisiä liikkeitä ja puhu vain, kun sua puhutellaan”. Kirja käsittelee tapausta, jossa poliisi ampuu aseettoman, syyttömän miehen, sekä siitä seuraavaa tapahtumaketjua ja vaikutuksia yhteisöön.

Viha jonka kylvät on nuorten aikuisten kirja, mutta se sopii jo ajankohtaisuutensakin puolesta hyvin myös aikuisten luettavaksi. Kirjan tarina on tärkeä. Kirjakielestä on hieman tingitty, kuten nuorten tyyliin sopii, mutta tyylillisesti se on kuitenkin kirjoitettu hyvin ja tarina etenee sujuvasti.

SMS