Nasakka juhlii 10-vuotista taivaltaan juhlashow’n merkeissä Laurentius-salissa lauantaina 27.5. klo 19.00.

Nasakka on 2013 perustettu ryhmä, joka koostuu monen ikäisistä harrastajista. Aktiivisessa toiminnassa Nasakalla on tällä hetkellä kahdeksan jäsentä, ja ryhmä on osa Lohjan harrastajanäyttelijät ry:n toimintaa.

-Ryhmämme on vastikään täydentynyt uusilla näyttelijöillä. Uudet jäsenet ovat saaneet hyvin improvisaation perusteita haltuun ja ryhmäkin on tiivistynyt. Haluamme kehittää edelleen tarinankerrontaa ja musiikkitekniikoiden hyödyntämistä”, Nasakan Maikki Arola kertoo.

Nasakka sai alkunsa Lohjan harrastajanäyttelijöiden ilmaisutaidon ryhmästä, jota ohjasi teatteri-ilmaisun ohjaajaharjoittelijana lohjalainen Mammu Rauhala. Lohjan teatterin kahviossa eräänä iltana ryhmä ideoi omaa toimintaansa ja päätti, että uudelle ryhmälle pitäisi saada nimi Nasakka.

Lohjan harrastajanäyttelijöistä koostuva porukka esittää pääasiassa show-improa lyhyin tekniikoin, mutta lähivuosina repertuaaria on laajennettu pitkillä esitysformaateilla ja improvisoiduilla lauluilla. Nasakkaa ohjasi ensimmäiset kaksi vuotta teatteriaktiivi Aivar Andrejev, jonka jälkeen viikoittaisten harjoitusten ohjausvastuu on jaettu ryhmäläisten kesken. Nasakka on kouluttautunut aktiivisesti vuosien varrella. Koulutuksia on järjestetty improvisaation ammattilaisten toimesta.

Kulttuuri kuuluu kaikille

Nasakalla on vuosien varrella ollut kaksi treeniryhmää, joissa on ollut mahdollisuus päästä kokeilemaan improvisaatiota ja tutustumaan lajin perusteisiin. Ohjaajina ryhmissä on toiminut ryhmässä edelleen mukana olevat Mikis ja Maikki. 2014 Mikis ohjasi Jupiter-nimistä ryhmää ja vuosina 2017–2018 Mikis ja Maikki ohjasivat maanantairyhmää vuoroviikoin. Nasakassa, Jupiterissa ja Maanantairyhmässä on ollut mukana lähes 40 improajaa vuosien varrella.

Ryhmässä on mukana 8 jäsentä, jotka ovat liittyneet vuosina 2013, 2017, 2019 ja 2022. Mukana on kolme alkuperäisjäsentä.

-Nasakka järjestää ajoittain avoimia harjoituksia, jonne kiinnostuneet voivat tulla kokeilemaan lajia. Viimeksi järjestettiin avoimet harjoitukset keväällä 2022 ja tuolloin ryhmään valittiin mukaan kolme uutta jäsentä, Arola kertoo.

Viime vuosina Nasakka on esiintynyt säännöllisesti erilaisissa tilaisuuksissa niin yksityishenkilöille kuin yrityksille ja yhteisöille. Esiintymisten pohjana on ollut tilaisuuden luonteen huomioiminen ja hauskojen tarinoiden synnyttäminen.

Nasakka on jo vuosien ajan toteuttanut periaatetta ”Kulttuuri kuuluu kaikille” ja siten mahdollistanut improvisaatioesityksiä mm. lapsille ja erityisryhmille myös mahdollistaen erilaisten ihmisten osallistumisen matalalla kynnyksellä erilaisista sosioekonomisista taustoista huolimatta.

Nasakan maksuttomat koko perheen esitykset mm. Lohjan museolla ja kirjastolla ovat muodostuneet perinteeksi. Myös improfestareiden ohjelmaan kuuluu aina maksuton koko perheen esitys. Arola kertookin, että maksuttomia tapahtumia on tulossa vielä lisää.

-Vielä ei ole päiviä lyöty lukkoon, mutta Nasakan somekanavia seuraamalla, saa tiedon lähemmin. Mm. lapsen oikeuksien päivän päätapahtumassa olemme jälleen tänä vuonna mukana marraskuussa ja tapahtumien iltaan olemme luultavimmin osallistumassa.

Vuosi 2018 on ollut Nasakan aktiivisin vuosi katsojien näkökulmasta. Silloin yleisössä istui 2 200 ihmistä vuoden aikana. Nasakalla on ollut koko ajan keskimäärin kymmenen keikkaa vuodessa vuosia 2020 ja 2021 lukuun ottamatta. Laskeskelimme, että olemme keränneet esityksillämme 10 900 katsojaa kuluneen kymmenen vuoden aikana. Aika hauskaa!

I love impro -festivaalit

Nasakka on vakiinnuttanut Lohjalle myös improvisaatioteatterifestivaalin I love Impro, joka kokoaa vuosittain esiintyjiä eri kaupungeista tuomaan improvisaation taikaa lohjalaisille. Vuonna 2023 I love Impro -improvisaatioteatterifestivaali järjestetään lokakuussa.

I love Impro -festarit on järjestetty ensimmäisen kerran 2014 ja niitä on järjestetty vuosittain 2020 ja 2021 pandemiavuosia lukuun ottamatta. Festarit ovat koonneet esiintyjiä ympäri Suomen ja erityisesti lohjalainen yleisö saa aina esiintyjiltä kiitosta. Lohjalla yleisö on aina lämmin ja esiintyjän puolella. Koko perheen maksuttomia esityksiä on toteutettu osana festivaalia vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2022 järjestettiin myös maksuton improvisaatiotyöpaja, jossa oli mahdollista päästä kokeilemaan improvisointia. Idea festivaalille syntyi alun perin (2014) Lohjan kesä ry:n TEATTERI-teemavuodesta ja halusta jakaa osaamista ja saada oppia muilta. Festivaalien esiintyjäkattaus on moninainen ja mukana on ammatikseen teatteria tekeviä konkareita, alaa opiskelleita sekä itseoppineita harrastajia.

Jos Nasakan toimintaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, mikä se olisi?

-ELOISA. Silti on vielä pakko sanoa, että Nasakka on myös jäsenilleen RAKAS”, Arola tiivistää.