Virkistysuimala Neidonkeidas on valittu vuoden 2021 vesiliikuntapaikaksi Suomessa. Valinnan tekee Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH). Valinta julkistettiin jo aiemmin, mutta koronatilanteen vuoksi diplomin ja palkinnon luovuttamista ja juhlintaa jouduttiin lykkäämään. Juhlimaan päästiin viimein, kun SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen saapui Lohjalle viime perjantaina.

–On ilo olla vihdoin täällä virallisessa luovutustilaisuudessa. Hallituksemme teki valinnan jo loppuvuodesta, mutta luovutustilaisuuden järjestämisessä on ollut haasteita. Vuoden vesiliikuntapaikka on palkittu vuodesta 1994. Neidonkeidas on saanut palkinnon kerran aikaisemminkin, vuonna 2000, Heinonen sanoi.

Palkintoa vastaanottamassa oli iloinen joukko Lohjan Liikuntakeskuksen työntekijöitä. Kakkukahvit nautittiinkin hymyssä suin.

Lohjan Liikuntakeskuksen väki otti Vuoden vesiliikuntapaikka -palkinnon ja diplomin ilolla vastaan.

Korona ei katkaissut uimaopetusta

Neidonkeidas sai kiitosta erityisesti siitä, että koulujen uinnin opetuksen ja uimakoulujen jatkuminen mahdollistettiin koronapandemian aikanakin.

–SUH on perustettu uimataidon ja vesi- ja jääturvallisuuden kehittämiseksi. Tavoitteena on, että jokainen Suomessa asuva oppisi uimaan ja saisi tietoa ja taitoa vedestä pelastamisesta. Suomen yli 200 uimahallia ja kylpylää ja niiden työtekijät mahdollistavat sen, että näitä asioita voidaan opetella ympäri vuoden, Heinonen pohjusti.

–Korona on aiheuttanut päänvaivaa, mutta Lohjalla ei ole lyöty hanskoja tiskiin, vaan turvattu lasten toiminnot ja tehty innovaatioita, jotta myös muut kuntalaiset pääsivät uimaan. Koulujen uimaopetus oli ratkaiseva asia palkinnon myöntämisessä. Uudellamaalla rajoitukset olivat tiukimmat, mutta Neidonkeitaassa on lähes ainoana uimahallina järjestetty uimaopetusta läpi sulkujen. Iso hatunnosto siitä. Se kertoo, että Lohjalla uimataito on nostettu tärkeäksi kansalaistaidoksi. Lohjalla korona ei teekään uimataitoon sellaista kuoppaa kuin muualla, Heinonen jatkoi.

Taina Pennanen Lohjan Liikuntakeskukselta muistuttaa, että uimahallin toiminnan mahdollistamisessa korona-aikana on ollut oma roolinsa myös Lohjan kaupungin pandemiatyöryhmällä.

Vuoden vesiliikuntapaikan valinnassa painotettiin myös uimahallin monipuolista ja idearikasta toimintaa eri kohderyhmille sekä henkilökunnan osaamista.

–Henkilökunta on idearikasta, koulutettua ja osaavaa ja Neidonkeitaassa on kehitysmyönteinen ilmapiiri. Yhteistyö eri toimijoiden kesken toimii hyvin.

Heinonen totesi, että Neidonkeidas on varsin suosittu vesiliikuntapaikka.

–Neidonkeitaaseen tulee uimareita paljon muualtakin kuin Lohjalta, joten tämä on koko alueen liikuntapaikka. Tilat vain alkavat olla ahtaat, kun tulijoita olisi enemmänkin.

Harjulle suunnitellaan uutta uimahallia, joten tilaongelmaankin lienee luvassa ratkaisu lähitulevaisuudessa. Uimaan pääsee silti vaikka saman tien, sillä Neidonkeitaan kesätauko on nyt taputeltu ja uimahalli avautui tällä viikolla yleisölle.

SMS

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtajaKristiina Heinonen ojensi palkinnon Lohjan Liikuntakeskuksen Heikki Kauppiselle.