Tänään: 22.07.2024

remontti

Päätoimittaja

Noin 80 prosenttia yksityisten asunnonomistajien remonteista on omakotitaloissa

remontointi, remontti

Suomalaisten remppasuosikit ovat kylpyhuone ja keittiö – kuukaudessa keskimäärin yli 416 miljoonaa euroa

 • Suomessa yleisin kohde yksityisasuntojen remonteille on kylpyhuone. Toiseksi eniten asunnonomistajat tekevät keittiöremontteja.
 • Asunnonomistajat käyttävät remontteihin rahaa vuosittain reilut 5 miljardia euroa. Suomalaiset remontoivat omistamiaan asuntoja keskimäärin yhteensä 422 miljoonalla eurolla per kuukausi.
 • Noin 80 prosenttia asunnonomistajien remonteista tehdään omakotitaloihin. Siihen vaikuttaa se, että kerros- ja rivitaloissa ulkotilaremontit harvoin ovat asunnonomistajien vastuulla.
 • Kotitalousvähennystä käytetään eniten juuri remontointiin. Eikä esimerkiksi kotisiivouksiin.
 • Alla on 6 vinkkiä asiakirjoista, jotka tulee muistaa ennen remonttia.

Suomalaiset remontoivat asunnoissaan eniten kylpyhuoneita. Toiseksi eniten remontoidaan keittiöitä. Asunnonomistajat käyttävät remontteihin rahaa vuosittain reilut 5 miljardia euroa. Noin 80 prosenttia asunnonomistajien remonteista tehdään omakotitaloihin.

– Kylpyhuone- ja keittiöremonttien suosiota selittää se, että märkätilat kuluvat yleensä kuivatiloja nopeammin. Kylpyhuoneen käyttöikä on noin 15–20 vuotta pintojen materiaaleista ja kunnossapidosta riippuen. Remonttien laajuudet voivat vaihdella WC-istuimen ja kalusteiden uusimisesta vesieristyksen ja kaikkien pintojen uusimiseen, Remppatorin palveluasiantuntija Essi Niskanen sanoo.

Remppatori on suomalainen verkkopalvelu, josta löytää ammattiavun kaikkeen remontointiin. Palveluun ladataan kuvaus tarpeesta ja ammattilaiset ottavat yhteyttä ilmoituksen perusteella. Remppatori ratkaisee sen ongelman, että luotettavaa ammattiosaamista olisi hankalaa löytää. Remppatorin kautta tavoittaa yli 6000 yritystä ympäri Suomen.

Kolmanneksi yleisimpiä ovat remontit olo- tai makuuhuoneeseen. Niissä kyse on usein esimerkiksi maalaamisesta, tapetoinnista tai sähkötöistä. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen tilastoista. Tuoreimmat lukemat ovat vuodelta 2022. Asunnonomistajien tekemiin remontteihin sisältyvät omistajan käytössä olevat sekä vuokrakäytössä olevat asunnot.

Kylpyhuoneisiin yli miljardi vuodessa

Suomalaiset remontoivat omistamiaan asuntoja keskimäärin 422 miljoonalla eurolla per kuukausi.

– Kylpyhuoneremontteja tehdään yli miljardilla eurolla vuodessa. Keittiöremontteja tehdään noin 0,8 miljardilla vuodessa. Muihin sisätiloihin kohdistuviin remontteihin asunnonomistajat käyttävät vuosittain noin 726 miljardia euroa, Niskanen kommentoi.

Sisäremonttien jälkeen yleisimmät omistusasuntojen remontit ovat ulkopintoihin ja rakenteisiin, talotekniikkaan sekä piha-alueisiin ja ulkorakennuksiin tehtävät remontit omakoti- ja paritalotaloissa. Kerros- ja rivitaloissa taloyhtiö vastaa ulkopintojen ja rakenteiden, talotekniikan, piha-alueen ja piharakennusten sekä taloyhtiön sisätilojen korjauksista. Niissä omistusasuja vastaa ainoastaan asunnon sisätilojen korjauksista.

Veroedusta 77 prosenttia menee remontteihin

Remonttikuluihin saa helpotusta kotitalousvähennyksestä, jonka suuruus on 40 prosenttia teetetyn remontin työkorvauksesta ja enimmillään 2250 euroa.

– Kotitalousvähennyksistä valtaosa eli 77 prosenttia myönnetään omistusasunnon remontteihin. Usein kotitalousvähennys mielletään koskemaan lähinnä pieniä kotipalveluja, kuten siivousta ja hoivapalveluja, mutta todellisuudessa suomalaiset hyödyntävät sitä eniten remontointiin. Kotitalousvähennys on merkittävä osa rakentamisen kunnossapitoa Suomessa, Niskanen kertoo.

Remontoinnilla turvataan asunnon kunnon säilyminen ja nostetaan asunnon myyntiarvoa. Juuri kalleimmat remontit keittiössä ja kylpyhuoneessa tapaavat olla rahallisen arvon säilymisen kannalta merkittävimpiä.

Vinkit: remontin aloittamiseen tarvittavat asiakirjat

 1. Budjetti: Laske summa, jonka voit kuluttaa remonttiin. Aina kannattaa varautua budjetinylityksiin. Varsinkin, jos kajotaan rakenteisiin. Rakenteissa ilmenee yllättävää useammin kuin pinnoilla, ja yllätykset yleensä maksavat. Jo urakkatarjousta pyytäessä kannattaa antaa hintahaarukka remontille.
 2. Työseloste: Tee ennen urakkatarjousten pyytämistä yksityiskohtainen työselostus, joka auttaa sekä sinua että urakoitsijaa ymmärtämään remonttikokonaisuus. Työselosteeseen kirjataan mahdollisimman tarkasti kuvaus siitä, mitä remontissa tehdään sekä mitä työhön sisältyy ja mitä ei. Siinä myös määritellään aikataulu sekä tilaajan ja urakoitsijan vastuut. Työselostus auttaa urakoitsijaa antamaan tarkan tarjouksen. Siten vältytään turhilta epäselvyyksiltä.
 3. Tarjoukset: Pyydä tarjouksia usealta yritykseltä ja vertaile niitä. Siten saat paitsi kilpailutettua hintaa myös ideoita useasta eri suunnasta. Mitä yksityiskohtaisempi ja selkeämpi tarjouspyyntösi on, sitä täsmällisempiä tarjouksia voit odottaa. Lue myös eri yritysten saamia arvosteluja.
 4. Remontti-ilmoitus: Taloyhtiöissä asunnon omistajan on ilmoitettava taloyhtiölle pienestäkin remontista. Esimerkiksi kylpyhuoneen hanojen tai WC-istuimen vaihtamisesta on ilmoitettava. Nyrkkisääntö on, että kannattaa aina kysyä isännöitsijältä, onko virallinen ilmoittaminen tarpeen. Taloyhtiö yleensä myös valvoo remontteja.
 5. Rakennuslupa: Remontti vaatii rakennusluvan yleensä silloin, jos asunnon huonejärjestys muuttuu. Lupa tarvitaan, jos esimerkiksi pesutilaan rakennetaan sauna tai vessaan rakennetaan suihku. Mikäli remontti vaatii rakennusluvan, tulevista muutoksista täytyy teettää piirustukset ammattilaisella.
 6. Rakennesuunnitelmat: Suuremmat remontit, kuten seinien purkutyöt tai rakenteelliset muutokset, saattavat vaatia ammattimaisesti laaditut rakennesuunnitelmat. Ne voivat olla tarpeen rakennuslupahakemuksen liitteenä.
 7. Urakkasopimus: Kun olet valinnut urakoitsijan, solmi kirjallinen urakkasopimus. Sellainen on helppoa laatia työselostuksen pohjalta. Urakkasopimus sisältää kuvauksen työn laajuudesta, aikataulun, kustannukset, maksuehdot ja mahdolliset muut ehdot. Kirjallinen sopimus auttaa varsinkin epäselvissä tilanteissa.

Muista lisäksi ottaa runsaasti valokuvia. Remontin kohteena olevasta tilasta otetut kuvat voivat olla arvokkaita todisteita mahdollisten vahinkojen sattuessa. Kuvat kannattaa ottaa ennen ja jälkeen remontin. Myös remontin aikana kannattaa ottaa kuvia piiloon jäävistä rakenteista, myöhemmin ilmenevien vahinkojen varalta.

4 kommenttia artikkeliin ”Noin 80 prosenttia yksityisten asunnonomistajien remonteista on omakotitaloissa”

Kommentointi on suljettu.