Lohjan kaupungin nuorisotyön järjestämä bänditoiminta sai uutta nostetta, ja nyt bändikämppä- ja studiovuoroja on enää muutama vapaana. Toiminnalle ja tiloille on siis edelleen kysyntää ja tarvetta, vaikka ns. autotallibändien kulta-aika saattaakin olla jo takanapäin.

Bänditoiminnalla on vaiheikas ja pitkä historia keskustassa sijaitsevassa Harjulassa osana Lohjan kaupungin nuorisotyötä. Nuorisobändit ja -artistit ovat saaneet harjoitella Harjulan bändikämpällä ja studiossa, äänittää demoja ja esiintyä nuorisotyön tapahtumissa. Toisin sanoen, ihan sama meininki vuodesta toiseen! Tilat ovat sentään saaneet hieman päivitystä niin pintojen kuin soittimien ja laitteidenkin osalta Harjulan kiinteistöön kohdistuneiden muutostöiden ja tekniikkapäivitysten yhteydessä.

Bänditoiminta tukee nuorten omaehtoista musiikkiharrastamista

Bänditoiminta tarkoittaa harjoittelu- ja äänitystiloja sekä muuta musiikkiin liittyvää toimintaa, kuten esiintymismahdollisuuksia. Toiminta on tarkoitettu ensisijaisesti 12–24-vuotiaille lohjalaisille tai Lohjalla opiskeleville nuorille, mutta etenkään yläikäraja ei ole ehdoton. Bändivuoroja on kaksi jokaisena arki-iltana. Toimintaan osallistuminen on nuorille maksutonta. Bändikämpästä hyötyvät erityisesti harjoitustilaa vailla olevat bändit ja artistit, ja studiossa voit äänittää tai luoda omaa musiikkia. Bänditoimintaa toteutetaan nuorisotyöllisellä otteella antamalla tukea alkuun pääsemiseen ja mahdollistamalla omaehtoinen musiikin harrastaminen. Kokeileminen, tutustuminen ja etsiminen on sallittua!

NuoriLohjan Instagramissa pääsee tutustumaan bändikämppään ja sen kalustoon videoiden kautta. Bänditiloihin voi tulla paikan päälle tutustumaan ottamalla yhteyttä Harjulan vahtimestariin Turo Aarnioon. Nuorisotyön väki voi tulla kertomaan bänditoiminnasta koululle, nuorten harrastusryhmään tai muualle, missä on asiasta kiinnostuneita nuoria.

Nummen ja Pusulan nuorisotiloilla on myös soittimia, joita saa soitella. Alueen nuoriso-ohjaaja Jimi Kiviniemi (vas) näyttää, miten sähköpianon soittaminen sujuu. Turo Aarnio komppaa Jimiä Harjulan uusilla sähkörummuilla. (Kuva: Turo Aarnio)

Tulevaisuuden bänditoiminta, mitä se olisi?

Bänditilat ja esiintymismahdollisuudet ovat bänditoiminnan ydin, mutta lisäksi bänditoiminta voisi olla myös jotain muuta. Onhan vuosien saatossa järjestetty monenlaista, ja erilaisia suunnitelmia on parhaillaan pöytälaatikossa odottamassa. Lohjan Elävän Musiikin Ystävät Lemmy Ry:n kanssa on tehty suunnitelmia ensi vuodelle yhteisistä tapahtumista ja leiristä esimerkiksi talvilomaviikolle. Yhteistyötä Lemmyn ja nuorisotyön välillä on tehty jo aiemmin mm. Bändien kehityskaaren siirryttyä yhdistyksen toiminnaksi.

Tavoitteena on, että bänditoiminta kehittyy ja toimintaan osallistuvat nuoret pääsevät vaikuttamaan siihen, millaista bänditoimintaa järjestetään. Ideoita ja kehittämisehdotuksia voi laittaa vapaamuotoisesti nuorisotyön some-kanavien kautta tai suoraan Aarniolle (044 369 1490, snap: turoharjulasta, turo.aarnio@lohja.fi).

Lohjan kaupungin nuorisotyö