Tämä juttu saattelee lukijan helteisen kesäleirin tunnelmiin. Luvassa siis uimista, kesäherkkuja ja totta kai leiriolympialaiset.

Leirikesä alkamassa…

Ennen kesäleirejä tehdään monenlaisia valmisteluja. Ilmoittautuminen, leiriohjelman suunnittelu, mitä pitää hankkia, mitä syödään? Ja ketkä kaikki ohjaajista saadaan mukaan? Valmisteltavaa tuntuu olevan loputtomasti, mutta työkokemus leireiltä ja tehtävien jakaminen työkavereiden kesken auttavat saamaan kaiken ajoissa valmiiksi. Yksi hoitaa ilmoittautumiset, toinen lähettää leirikirjeet, joku vastaa ruokahuollon valmistelusta, joku hakee leirikeskuksen avaimen. Jokainen saa suunnitella leirille ohjelmaa oman erikoisosaamisensa mukaan. Olisiko tällä kertaa maataidetta, AR-värityskuvia, paperilennokkikisa, vai tehtäisiinkö oma leirilaulu?

Leiri käyntiin N-Y-T!

Leiribussista purkautuu Rausjärven leirikeskuksen pihalle leiriläisiä rinkkoineen ja kasseineen. Usein kuulee vähintään yhden päivittelyn leirikeskuksen hiekkatien pituudesta. Niin tälläkin kertaa! Innokkaat leiriläiset asettautuvat kuka millekin yöpymispaikalleen, ja viimeistään tässä vaiheessa joku esittääkin kysymyksen “Milloin päästään uimaan?”

Leirikeskukseen asettumisen jälkeen päästään tutustumaan paremmin toisiimme. Muutamat nimet ehtii aamupäivän aikana oppiakin, mutta tutustumisleikkien myötä muistaa jo melkein kaikki! Siinä onkin hyvää aivojumppaa, kun yrittää muistaa 30 leiriläisen nimen. Onneksi tarjolla on yleensä vähän helpotustakin, kun jokunen käy leirillä useamman vuoden peräjälkeen!

Leirikonkarit myös auttavat ensimmäistä kertaa leirillä olevia lapsia saamaan jutun juonesta kiinni. Toki kaikki leirit eivät ole aina samanlaisia. Nuorten leirillä onkin niin hikinen helle, että lähdetään kesken tutustumisleikkien uimaan. Missäpäs opit nimet paremmin kun siinä, että vahdit heidän uintiaan! “Mikäs sun nimi olikaan? Entäs tuo tuolla? Ketkä lähtivät SUP-lautailemaan? Muistakaa pelastusliivit!”

Tutustumista jatketaan ruokailujen ja uintien välissä sekä leirin toimintojen aikana. Nuorten leirillä on onneksi aina vähemmän osallistujia, vain 16 nimeä muistettavana. Ohjaajan tavoitteena on muistaa jokaisen leiriläisen nimi leirin aikana. Viimeistään leiribussin kurvatessa Harjulan pihalle on kaikkien leiriläisten oikeat ja leirin aikana tulleet lempinimet opittu!

Helteisellä säällä uiminen näytteli suurta roolia leiriohjelmassa. (Kuvituskuva)

Mitä kaikkea tehtiin?

Ohjelmaa on aina takataskussa innokkaimpien leiriläisten viihdykkeeksi tai sadesään varalle, ja tilaa tehtiin myös leiriläisten esittämille toiveille. Ohjelmassa on joka leirillä monenlaista toimintaa – kädentaitoja, pelailua, uimista ja monenlaista muuta. Ja mikä tärkeintä – hyvää ruokaa! Toisinaan leiriläiset kommentoivatkin, että taasko me syödään…

Lasten leirillä suurin ohjelma muodostuu leiriolympialaisista. Ne sisältävät monta lajia, joissa kisataan useampana päivänä. Viimeisenä iltana julkistetaan leiriolympialaisten voittaja, kunhan ohjaajat saavat monimutkaiset pisteidenlaskut suoritettua, ehtiihän olympialajeja olla useita ja olympiajoukkueita monta. Siinä joutuu miettimään ihan tosissaan! Juhlimme yhdessä leirin viimeistä iltaa herkkuja nautiskellen. Leiripostia ahkeroitiin varmaan ennätysmäärä. Ohjaajatkin saivat muutaman postin kotiin viemiseksi.

Mukavina muistoina leiriltä jäivät erityisesti leiriläisten yhteislaulut, nukkuvien leiriläisten tuhina ja makuupussien kahina, uimareissujen kylmä vesi (ei leiriläisten mielestä!) ja saunan lämpö, Rausjärvi Talent -esiintymisten ilo, kaverin kanssa supina ja leiriläisiin tutustuminen. Mitä mahtavia tyyppejä!

Nuorten leirillä oli toki omat olympialaisensa ja pelasimme myös Rausjärven tähteä. Nuoret pääsivät myös itse valmistamaan ruokaa retkikeittimillä ja grillissä. Tänä vuonna nuoret saivat päästää luovuutensa valloilleen tuulikellopajassa ja paracord-rannekkeiden äärellä. Lisäksi tehtiin kangasväreillä leiripaitoja ja -kasseja sekä helmistä koruja ja avaimenperiä. Monenlaista ohjelmaa toteutettiin, mutta koska leiriviikko oli helteinen, suurimmassa roolissa oli uiminen. Nuorten leirillä ei saunaa lämmitetty, mutta uimaan sai mennä aina, jos sai riittävästi ohjaajia valvomaan.

Viimeisen kokonaisen leiripäivän ohjelmassa oli splättis eli värikuulasota, joka on ollut useammalla nuorten leirillä suurin hitti. Tänäkin vuonna splättistä kokeilivat melkein kaikki leiriläiset ja metsä raikui splättiksen ääniä. Pelin jälkeen jäähdyteltiin järvessä ja illalla pääsi rentoutumaan yinjoogan parissa. Viimeisenä iltana/yönä pidimme myös pienimuotoiset leirin päätöskisat, jonka ohjaajat tietysti voittivat!

Haikein tunnelmin kotiin

Leiri tuntuu loppuvan liian pian. Vielä jäi niin paljon kokematta, uusien kaveruksien kanssa juttua riittäisi, ja uimaankin olisi mieli tehnyt ainakin vielä kerran. Rinkat, reput ja kassit kuitenkin pakataan ja paikat siivotaan. Leiribussia odottaessa ehtii vielä vähän puuhaamaan.

Bussi kurvaa ajoissa leirikeskuksen pihalle ja lähtökuhina alkaa. Leiriläiset ja suurin osa ohjaajista ahtautuvat bussiin, joka lähtee ajamaan omaa reittiään kohti Lohjan kaupungin nuorisotyön päämajaa Harjulaa. Vielä viimeiset vilkutukset ja haikeus valtaa mielen. Tässä se leirikesä sitten oli!

Eipä ollutkaan, koska vielä tulee tehdä viimeiset siivoukset ja tarkastaa leirikeskuksen olevan niin kuin pitääkin. Päässä vilisee tarkastuslista: vene, sauna, vessat, rakennukset lukossa, leirivälineet paikoillaan, valot pois, portti kiinni… Viimeisenä lähtevän ohjaajan työt on siten saatu päätökseen, ja leirikesä päättynyt. Muutama asia vielä ennen omille kesälaitumille pääsyä, mutta se ei tunnu enää missään.

Seuraavat leirit ja lisätiedot

Lohjan kaupungin nuorisotyö järjesti monenlaisia päiväleirejä ja Kesäduunileirejä eri puolilla Lohjaa, sekä Rausjärven leirikeskuksessa Kesäleirin 3.-6.-luokkalaisille 20.–23.6. ja Nuorten leirin 13–17-vuotiaille 28.6.–1.7. Kiitos kaikille ihanista leireistä, meillä oli kivaa!

Seuraava nuorten leiri järjestetään syyslomalla Rausjärven leirikeskuksessa. Leiri on tarkoitettu 11–15 -vuotiaille ja silloinkin luvassa monenlaista ohjelmaa. Seuraavat lasten leirit järjestetään kesällä 2023. Ilmoittautumisen alkamisesta tiedotetaan eri kanavien kautta alkuvuoden aikana. Lisätiedot leireistämme ja ilmoittautumisohjeet verkkosivuillamme nuorilohja.fi.

Lohjan kaupungin nuorisotyö, erityisnuorisotyöntekijä Nelli Taskinen ja nuoriso-ohjaaja Mira Lillman