Nummela Thaiboxing Clubin Andero Birnbaum ja Eemeli Parjanen osallistuivat Oulussa järjestettyihin thainyrkkeilyn nuorten 16-17 vuotiaiden suomenmestaruuskilpailuihin. Huoltajina pojilla oli seuran kisaryhmän valmentajat Marko Säkkinen ja Jouni Arlin. Kilpailut järjestettiin Oulun kamppailuklubilla maaliskuisena viikonloppuna ja samoissa kisoissa oteltiin myös aikuisten suomenmestaruuksista.

Punnitus ja otteluparin arvonta

Perjantaina punnituksen jälkeen oli otteluparien arvonta. Molemmat Nummelan ottelijat pääsivät heti perjantaina aloittamaan kisansa. Eemelin vastustajaksi arvottiin Turku Thaiboxing Clubin, nuoresta iästään huolimatta paljon jo ulkomaillakin otellut, Palaphol Saemransan ja Anderon vastustajaksi semifinaaliin Hyvinkää RNC:tä edustava Max Lemström. Vastustajat tiedettiin agressiivisesti eteenpäin tuleviksi, joten taktiikka mietittiin sen mukaisesti.

Otteluista

Anderon kyynärpää perjantain semifinaalista/ Anniina kuvaa

Perjantain avausottelu ja samalla koko kisojen ensimmäinen ottelu käytiin Eemelin ja Palapholin välillä. Palapholilla on takana kuusi vuotta harjoittelua ja noin 25 ottelua, Eemelillä kuusi kuukautta harjoittelua ja kaksi ottelua.

Eemelin potentiaali on nähty treeneissä ja tiedettiin, että treeni toimii. Hyvää matsia osattiin siis odottaa ja se saatiin.

Marko Säkkinen

Taktiikka oli pitää etäisyyttä ja sitä kautta sekoittaa vastustajan rytmiä. Tätä Eemeli toteuttikin hyvin, mutta vain hetken ja sitten mentiinkin koko ottelu vaihdellen kovia osumia puolin ja toisin. Ottelu oli alusta loppuun kahden taitavan urheilijan tykittelyä. Vuoron perään haettiin tilannevoittoja. Lähiottelussa Eemeli oli yllättäen jopa hieman vastustajaa vahvempi. Hän pääsikin kaivamaan Palapholille pari luvunlaskua. Huomioitavaa on, että nuorten otteluissa, ja muutenkin lajissa, lasketaan nopeasti lukua. Näin vältytään useimmiten isommilta kolhuilta. Todella viihdyttävän ja tiukan matsin jälkeen kokenut Palaphol julistettiin voittajaksi tuomariäänin 3-0. Eemelille siis kuitenkin upeasti SM-pronssia. Hieno ottelu lupaa Eemelille hyvää ja hän onkin ehtinyt jo huhtikuussa ottamaan salikisoissa tyylikkään voiton jyväskyläläisestä vastustajasta.

Todella hieno matsi ja antaa odottaa hyviä juttuja jatkossa mikäli treenaaminen vaan maistuu samalla tavalla kuin tähän asti.

miettivät Arlin ja Säkkinen

Anderon ottelu Hyvinkään Maxin kanssa perjantaina oli järjestykseltään neljäs. Tiedossa oli, että Andero on kovassa kunnossa ja treenannut hyvin. Taktiikka oli pitää vastustaja kaukana ja olla kuitenkin aktiivinen, ettei vastustaja pääse läheltä hakemaan kovia osumia. Hyvin latautunut Andero olikin heti alusta asti todella terävä ja aiheutti selvästi ongelmia Maxille jokaisella etäisyydellä. Ottelu oli ehtinyt vanhentua vasta 30 sekuntia, kun Anderon terävä polvi osui vastustajan poskeen aiheuttaen siihen haavan. Tuomarin ja lääkärin hetken tutkittua tilannetta ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin keskeyttää ottelu. Näin ollen Andero jatkoi vakuuttavasti lauantaiseen finaaliin kehätuomarin keskeytyksellä.

Nuori härkä sai kovan adrenaliinipiikin voitosta. Mietimme Jounin kanssa, että kaksi tuntia saa fiilistellä. Sitten alkaa valmistautuminen seuraavan päivän koitokseen, koska turnaus on vielä kesken.

naurahtaa Säkkinen

Finaaliin Anderon vastustajaksi perjantaisesta semifinaalista raivasi tiensä, niin ikään keskeytyksellä, Espoo Thaiboxing Clubin Marius Jansson. Anderolle taktiikka oli aika sama, kuin perjantaina: aktiivista, kovaa tekemistä ja oma nenä puhtaana. Osattiin odottaa, että Andero tulee suoriutumaan hyvin. Hänellä olikin oikein hyvä fiilis koko päivän ja itseasiassa koko viikonlopun.

Kun lauantaiaamun punnituksen jälkeen Andero ja huoltajat ajoivat takaisin kisamajoitukseen, tuumasi Andero takapenkiltä: ”En tiedä pitäiskö tätä sanoa, mutta musta tuntuu, että tuleva ottelu päättyy ekassa tai tokassa erässä.”.

Melkoisia puheita nuorelta mieheltä. Kamppailulajeissakaan kun ei koskaan voi olla varma voitostaan ennen kuin ottelu on oteltu. Hieman piti valmentajien yrittää hillitä intoa. Siinä ottelun ensi sekunneilla oli kyllä selvää, että Andero sen voiton hakee ja juurikin niiden kahden erän aikana. Espoon Marius oli hyvin ottelussa mukana ja ajoittain pääsi yllättämään. Andero jakeli kuitenkin kovia osumia joka etäisyydellä tässäkin ottelussa.

Erätauolla tajusin, että ei Andyllä ollut mielessä kuin vastustajan mankelointi. Sanoin, että anna mennä kovaa, mutta nyrkkiin ei saa juosta.

toteaa Säkkinen

Näinhän Andero sitten teki ja ottelu päättyikin toisessa erässä kehätuomarin keskeytyksellä ja juhlat Nummelan kulmassa alkoivat. Anderolle siis kahdella keskeytysvoitolla suomenmestaruus.

Andero mestaruusvyön kanssa kehässä

10-15 vuotiaiden lasten SM-kisoihin Tampereella huhtikuun alussa Nummelasta osallistui Lenni Kerokoski. Hän on vasta neljä kuukautta sitten aloittanut thainyrkkeilyn NuTBC:llä. Lenni tuli lajin pariin Nuorisothain kautta, joka on Opetus- ja Kulttuuriministeriön seuratuen voimin aloitettu ryhmä 13-18 vuotiaille nuorille. Lenni osoitti alusta asti kovaa kiinnostusta ja intoa lajia kohtaan, mikä on näkynyt treenissä. Hän on kehittynyt lajissa nopeasti. Ensimmäisessä salikisaottelussaan, viikko ennen näitä SM-kisoja, hän voitti porvoolaisen vastustajan kypsällä esityksellä.

Suunniteltu SM-kilpailuvastustaja sairastui kuitenkin ennen kisoja, joten Lennin piti nousta painosarjaa ylemmäs ottelemaan. Lasten kisoissa kaikki ottelut otellaan samana päivänä, joka on kova urakka ottelijalle. Arvonnassa vastustajaksi Lennille osui sarjan kokenein ottelija Rasmus Haukkavuori Thai-Kickboxing Club Kouvolasta. Rasmuksella on siis 16 oteltua ottelua Lennin yhtä vastaan. Harmittavasti ottelu kuitenkin keskeytyi Lennin loukkaantumiseen toisessa erässä juuri kun hän pääsi otteluun hyvin mukaan.

Nämä kisat olivat pelkästään harjoitusta tulevaan, koska Lenni on niin alussa, mutta ihan tolkutonta potentiaalia tossa jäbässä on.Nyt hyvää ja kovaa treeniä ja kohti seuraavia otteluita, kunhan Lenni on kunnossa taas.

Säkkinen

Kisaryhmässä NuTBC:llä on tällä hetkellä oikein hyvä meno ja muutenkin salilla on ilahduttavan paljon treenaajia kaikissa ryhmissä. Ottelijat ovat ahkerasti käyneet otteluissa ympäri Suomea hakemassa kokemusta. Nettisivuilta löytyy aina tietoa eri ryhmistä. Nuorisothaissa on mahdollista vähävaraisten harrastaa lajia ilmaiseksi. Siihen pitää hakemus tulla joltain viralliselta taholta, eli seura ei itse suoraan myönnä paikkoja ilmaiseen harjoitteluun.

Nummelassa otellaan salikisat 11.5.2024. Siellä on mahdollisuus päästä näkemään seuran ottelijoita tositoimissa sekä tietysti muualta tulevien otteita kotikylän kehässä. Tervetuloa siis katsomaan ja kannustamaan ottelijoita.

Marko Säkkinen/NuTBC

Tiimi vasemmalta Jouni Arlin, Andero Birnbaum ja Marko Säkkinen/ Anniina kuvaa
Tiimi vasemmalta Jouni Arlin, Andero Birnbaum ja Marko Säkkinen/ Anniina kuvaa