Runsas lumipeite ja pitkään jatkuneet pakkasyöt ovat viivyttäneet nurmikon kasvuun lähtöä. Lumen sulamisen jälkeen nurmikko kaipaa ehostusta. Hyvävoimainen nurmikko pärjää nimittäin kilpailussa niin sammalta kuin rikkakasvejakin vastaan. Haravoinnissa voi lintsata, mutta lannoitus on yksi tärkeimmistä nurmikon hoitotoimista.

Nurmikon annetaan kuivahtaa ennen kuin kunnostuspuuhiin lähdetään. Näin se kestää kävelyä tiivistymättä. Lumen alta paljastuva nurmikko siistitään talven aikana pudonneista risuista ja kävyistä. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen haravoida pois.

−Maaperän pieneliöt kyllä hajottavat kuollutta kasviainesta ja muodostavat siitä maahan arvokasta humusta. Jos kaiken kasvijätteen haravoi pois, maa köyhtyy. Lisäksi voimakas haravointi altistaa nurmiheinät kuivumiselle, kun kevätaurinko pääsee paistamaan suoraan nurmikon tyvelle, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Sammal villiintyy tiivistyneellä nurmikolla

Vanhojen nurmikkojen yleisin ongelma on sammaloituminen. Nurmikon sammaloitumiseen on monia syitä, yksi niistä maan tiivistyminen. Tiivistyneessä maassa nurmiheinien juuret alkavat kärsiä ja vähitellen nurmikon kasvu hiipuu. Sammalta tiivistyminen ei haittaa, koska se kasvaa mullan pinnalla. Kun nurmikko ei jaksa kilpailla sammaleen kanssa kasvutilasta, sammal muodostaa lopulta tiiviin kasvuston.

−Sammalkasvusto voi olla todella kaunis puutarhassa, mutta valitettavasti se ei kestä pallopelien ja pihaleikkien kulutusta samalla tavalla kuin hyvinvoiva nurmikko. Siksi moni haluaa sammalesta eroon, sanoo Kerttula.

Nurmikon maapohjan tiivistymistä voi ehkäistä perustamalla nurmikon riittävän kantavasta mullasta, välttämällä nurmikolla liikkumista märkään aikaan sekä suosimalla orgaanisia lannoitteita.

−Orgaaniset lannoitteet, kuten rakeistettu kanankakka, vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa. Kun madot hajottavat orgaanista ainesta ja kaivelevat käytäviään, maa pysyy ilmavana. Vilkas pieneliötoiminta myös parantaa maan mururakennetta ja samalla ilmavuutta, vinkkaa Kerttula.

Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää myös lisäämällä nurmikolle noin sentin kerros kompostilannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.


Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, minkä johdosta maan rakenne ja ilmanvaihto paranevat ja juuristo voimistuu.

Älä laiminlyö nurmikon lannoitusta

Oletko harkinnut jättää nurmikon lannoittamatta, jotta pääsisit nurmikon leikkuussa helpommalla? Tosiasiassa lannoituksen laiminlyönti aiheuttaa kituliasta kasvua ja nurmikko häviää vähitellen kilpailussa rikkakasveja ja sammalta vastaan.

−Vanhojen nurmikkojen hoitoon sopivat erikoislannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi poistavat sammalen. Sammalsyöppö on lannoite, jonka korkea kaliumpitoisuus kuivattaa sammalen, ja samalla se ravitsee nurmiheinät vahvaan kasvun. Lannoiterakeessa on mukana myös hyötymikrobeja, jotka hajottavat kuivuneen sammalen, joten sitä ei tarvitse haravoida pois, vinkkaa Kerttula.

Nurmikon lannoitus ajoitetaan toukokuulle, kun maa on jo lämmennyt yli 10 asteen ja nurmiheinät ovat lähteneet kasvuun. Silloin maan pieneliöt ovat valmiustilassa hajottamaan lannoitetta ja kuollutta kasviainesta.

Kylvä paljaisiin kohtiin uusia siemeniä

Jos lumen alta paljastuvassa nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, toukokuu on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Maassa on vielä lumen sulamisen jäljiltä luontaista kosteutta.

−Nurmikon paljaat kohdat ovat hyvä kasvualusta myös rikkakasveille. Siksi paikkaus kannattaa tehdä heti keväällä, että nurmikko ehtisi tuuheutua ennen kuin rikkakasvien lentävät siemenet täyttävät ilmatilan, muistuttaa Kerttula.

Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään ja kylvöstä kastellaan, kunnes siemenet ovat itäneet.

5 vinkkiä nurmikon keväthuoltoon

  1. Anna nurmikon sulaa ja kuivua ennen keväthuoltoa.
  2. Poista vain oksat ja kävyt nurmikolta, älä haravoi kaikkea kuollutta kasviainesta.
  3. Lannoita nurmikko, kun se on alkanut vihertää.
  4. Levitä kituliaasti kasvaviin kohtiin lannoituksen jälkeen katteeksi ohut multakatekerros.
  5. Paikkaa huonosti kasvavat kohdat kylvämällä uusia nurmikonsiemeniä.

Biolan Oy