Vihtiläisten tuottaja Markus Selinin ja ohjaaja Aleksi Mäkelän tuorein elokuva Olen suomalainen kertoo Kari Tapion tarinan. Elokuvan ovat tuottaneet yhdessä Selin ja Jukka Helle, ja se on tehty yhteistyössä Kari Tapion ja Pia Viheriävaaran poikien Joona, Jani ja Jiri Jalkasen kanssa. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Marko Leino ja Tomi Tuikkala, ja kuvannut Pini Hellstedt. Se on Solar Filmsin ja Nummela Filmin yhteistuotantoa, jonka levittämisestä vastaa Nordisk Film. Elämäkertaelokuva seuraa Kari Tapion elämää ensimmäisistä esiintymisestä ja rakastumisesta aina elämän loppuun saakka. Elokuvaa on kuvattu mm. Kirkkonummella. Ensi-iltansa se saa 13.9.

–Tästä tuli koskettava. Tuntuu, että tämän elokuvan päähenkilö on minulle henkilökohtaisin tekemistäni elokuvista. Kyseessä on 15. pitkä elokuvani. Tässä mennään niin syvälle, että se tekee vaikutuksen vieläkin. Matti (Ristinen) tekee myös todella hienon roolisuorituksen, Mäkelä kertoo.

Koskettava elokuva todella onkin. Olen suomalainen tuo hienosti esille myös sen, että vaikka asiat näyttäisivät ulkoapäin katsottuna menevän hyvin ja menestystäkin tulisi, voivat henkilökohtaiset ja perheen asiat olla hyvinkin solmussa. Pettymyksiltä ja takaiskuilta harva säästyy oli kyseessä sitten tähti tai tavan tallustaja. Se tulee myös selväksi, ettei kuuluisaksi laulajaksi nousta noin vain.

–Kari Tapio oli yli 50-vuotias ennen kuin hän myi ensimmäisen kerran stadionin täyteen, Mäkelä havainnollistaa.

Hän kertoo, että ensimmäiset käsikirjoitusversiot olivat synkempiä ja alkoholi korostui niissä enemmän. Viinapullo jos toinenkin tyhjenee tässäkin versiossa, mutta Mäkelä toteaa, että tarkoituksena ei ollut tehdä syväluotaavaa tarinaa alkoholistilaulajasta. Ennen kaikkea pääpaino on Kari Tapion perhe-elämässä ja yrityksissä lyödä läpi musiikillaan.

–Pia (Viheriävaara) on paljon esillä ja heidän tapaamisensa ja avioliittonsa kuvataan. Ilman Piaa Kari olisi lopettanut uransa ajat sitten. Ei olisi ollut järkeä tehdä elokuvaa, jossa ollaan vaan paljon keikoilla. Halusimme kertoa ajasta ennen parrasvaloja, Mäkelä avaa.

Hän toteaa, että elokuvan tapahtumat ovat todellisia, vaikka soveltaakin on toki täytynyt, sillä kukaan ei ole ollut kärpäsenä katsossa seuraamassa parin perhe-elämää.

Dannyn näyttelijä Iikka Forss (vas) ja ohjaaja Aleksi Mäkelä kertomassa Olen suomalainen -elokuvasta Nummelan Kino Akselissa.

Idea Kari Tapion pojilta

Idea elokuvasta tuli alun perin Kari Tapion pojilta.

–Nuorin pojista esitti Solar Filmsille neljä vuotta sitten ajatuksen, että olisi mukavaa, jos heidän isästään tehtäisiin elokuva. Sieltä tämä idea sitten tuli minulle 3,5 vuotta sitten ja siitä lähtien tätä on jauhettu enemmän ja vähemmän kokopäiväisesti, Mäkelä avaa.

Elokuvan päärooleja näyttelevät Matti Ristinen ja Tiina Lymi.

–Oltiin tehty puoli vuotta Sykettä Matin kanssa, kun huomasin, että hänhän on ihan Kari Tapion näköinen, Mäkelä kertoo.

Nuorena Karina ja Piana nähdään Tatu Sinisalo ja Talvikki Eerola. Sinisalo on aiemmin näytellyt Toni Wirtasta Apulannasta kertovassa Teit meistä kauniin -elokuvassa. Eerola taas löydettiin mukaan koekuvausten kautta. Ihmisnäyttelijöiden lisäksi omat roolinsa on mm. Dannyn esiintymiseen liittyvällä käärmeellä. Sen hartioilleen saa Iikka Forss.

–Se on yhden brasilialaisen jätkän käärme. Hän oli koko ajan mukana seuraamassa käärmettä ja ilmotti välillä, että käärme ei enää jaksa, vaan se pitää viedä rauhoittumaan, Mäkelä kertoo.

–Kaikessa kauheudessaan tämä oli mukana kokemus, eikä käärme ollut kylmä ja limainen, vaan lämmin. Kyllä jännitti, mutta tulimme hyvin toimeen ja huomasin itsekin, milloin käärme alkoi väsyä. Aluksi se kannattali itseään hyvin hartioillani, mutta kun se väsyi, se alkoi valua, Forss kuvailee kokemuksiaan.

Elokuvassa nähdään suomalaisen musiikin historian merkkihenkilö jos toinenkin

Viime vuonna kuvatussa elokuvassa nähdään valtava joukko suomalaisen musiikin historian merkkihenkilöitä. Dannyä näyttelee Iikka Forss, Ilkka Vainiota Ilkka Heiskanen, Toivo Kärkeä Aake Kalliala, Reijo Taipaletta Joni Leponiemi ja Frediä Mikko Töyssy. Säveltäjä Veikko Samulia näyttelee Mikko Kouki ja sanoittaja Chrisse Johanssonia Joanna Haartti. Sakari Kuosmanen on elokuvassa roudari Pussinen.

–Tämä Danny-keikka tuli minulle yllättäen. Kaivoin netin syövereistä vanhoja kuvia, keikkoja ja haastatteluja hänestä. Puhetta mietin, että kuinka tarkkaan jäljittelen sitä. Dannyllä on oma puhetapansa, jossa kuului mm. Rauman murre. Olen itsekin länsimurteiden edustaja, Forss valottaa omaan roolityöhönsä valmistautumista.

Puvustuksen osalta huomionarvoista on se, että Matti esiintyy Kari Tapion oikeissa vaatteissa. Dannynkin vaatteita olisi saatu, mutta ne eivät koon puolesta sopineet Forssille. Elokuvassa esiintyvissä bändeissä nähdään Kari Tapion pojista lähtien henkilöitä, jotka ovat todella esiintyneet hänen kanssaan.

Mäkelä ja Forss toteavat, että on aina yhtä mystistä, mikä elokuva uppoaa yleisöön hyvin ja mikä ei. Olen suomalaisen kohderyhmä on hieman varttuneemmassa väessä, mutta he kertovat, että se on saanut jo parikymppisetkin kyyneliin. Tarinansa puolesta Olen suomalainen sopiikin kaikenikäisille, vaikka ei olisikaan Kari Tapion musiikin suuri ystävä.

Elokuvan ensi-illan jälkeen alkaa mittava elokuvan ja Kari Tapion tribuuttikonserttien yhteiskiertue, joka poikkeaa myös Lohjalla Laurentius-salissa sunnuntaina 29.9. kello 16.30.

SMS