Vastuullinen sijoittaja perehtyy sijoittamisen hyötyihin ja haittoihin, oli hän sitten alan ensikertalainen tai kokenut konkari. Varojen sijoittamiseen liittyy aina riskejä, joten tietotaitoa tarvitaan. Nordean säästämisen ja sijoittamisen johtaja Tanja Eronen vinkkaa parhaat sijoittamista käsittelevät teokset.

Perusfaktaa aloittelijalle

Sijoittamisen ajatellaan usein olevan monimutkainen asia. Burton G. Malkielin teos Sattumankauppaa Wall Streetillä (1973) on kansantajuinen opas sijoittamisen mielenkiintoiseen maailmaan. Klassikkoteos avaa sijoittamisen saloja selkokielellä ja tekee siitä ymmärrettävää. Konstailematon perusopus sopii erityisesti aloittelevalle sijoittajalle, mutta miksei muillekin.

Naiselta naiselle

On olemassa myös erityisesti naisille suunnattuja sijoittamista käsitteleviä teoksia, jotka neuvovat elämänkaaren eri vaiheissa. Miten sijoittaa ja huolehtia raha-asioista esimerkiksi äitiysloman aikana? Vastaus kysymykseen löytyy Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kirjasta Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta (2010).

Ajattomat klassikot

Sijoittamisen klassikkoteokset pysyvät ajankohtaisina vuodesta toiseen, ja tiettyjen teosten voi ajatella kuuluvan jo jokaisen pidempään sijoittaneen yleissivistykseen. Erityisesti pörssisijoittajille suunnattu Seppo Saarnion kirjoittama Miten sijoitan pörssiosakkeisiin? (1999) on kaikkien aikojen myydyin suomalainen sijoitusopas. Teos kertoo kattavasti ja ymmärrettävästi sijoittamisesta pörssiosakkeisiin ja antaa hyviä vinkkejä myös alan ammattilaisille.

Tammikuun alussa voimaan astunut EU-säädös MiFID parantaa kuluttajan sijoittajansuojaa. Lue tästä, miten MiFID vaikuttaa sijoittajan asiointiin pankin kanssa.