Sisustus ja sisustaminen ovat nykyään hieman erilaisessa asemassa kuin joskus 80- ja 90-luvuilla. Nykyään jokainen meistä voi saada sisustusohjeita vain avaamalla television ja todennäköisesti jokaisena päivän sieltä tulee ainakin yksi tai kaksi sisustusohjelmaa, missä erilaisia koteja ja kesäasuntoja sisustetaan uusiksi.
Oletko itse millainen sisustaja? Oletko vaihtamassa huonekaluja tasaisesti jopa vuodenaikojen mukaan, vai riittääkö sinulle, että pyyhit huonekaluistasi pölyt kerran vuodessa?
Sisustamisessa parasta on varmaan se, että kun sisustat oman makusi mukaisesti, pääset todennäköisesti lopputulokseen, mikä sinua tyydyttää. Mutta jos lähdet sisustamaan omaa kotiasi jonkin trendin tai muotisuunnan mukaisesti, onkin homma kinkkisempi, nimittäin jokaisella muotisuuntauksella on sitten kaikenlaisia erikoisuuksia niin huonekalujen, koon, värin ja asentojen suhteen.
Tai oletko tutustunut mitä konmari tarkoittaa, tai Fengshui. Yhdessä vaiheessa fengshui oli kaikkien huulilla, mutta nyt se on jäänyt ainakin hetkeksi hieman taaemmaksi.
Fengshuin päämääränä on luoda rakennettu ympäristö, joka edistää ihmisen hyvinvointia. Fengshuin peruskäsite on qi-elämänenergia, jonka vapaata virtaamista fengshuissa pyritään monin eri tavoin parantamaan. Muita keskeisiä periaatteita fengshuissa ovat esimerkiksi ilmansuuntien vaikutukset, ”viisi elementtiä”, jin ja jang sekä numeroiden ja mittojen merkitykset. Fengshui perustuu uskomukselle, että maailmaa johtavat näkymättömät voimat, kosminen energia, ja suunnittelun takana nähdään pyhiä tarkoituksia ja mystisiä merkityksiä.

Sisustuksen merkitys

Sisustamisella on varmasti oma merkityksensä niin kodin toimivuuteen kuin sielä viihtymiselle. Jokaisella on myös tietty budjetti, jolla sisustus pitäisi saada tehtyä, ja siksi jokainen ei voi lähteä trendeilemään vaan joutuu oikeasti miettimään, miten saa kaiken tarvittavan toiminnallisuuden kotiinsa. Toisaalta taas olemme eläneet yltäkylläisyyden aikaan jo useita vuosikymmeniä emmekä oikeasti enää tiedä, minkälaista olisi elää todellisessa niukkuudessa ja tilanteissa, missä itse joutuisimme rakentamaan omat huonekalumme ja sisustuselementtimme, mutta toisaalta, jos olet kätevä käsistäsi, ovat itsetehdyt sisustuselementit ainakin hyviä keskusteluaiheita.

Ideoita TV:stäja netistä

Vielä parikymmentä vuotta sitten sisustusideat haettiin pitkälti sisustusliikkeistä, joissa sitten oli hienoja kansioita. Kansioista pystyi katsomaan sisustusideoita, joihin liikkeen asiantunteva sisustaja sitten kehitti toimivan ratkaisun juuri asiakkaan omaan kotiin. Tällaisia liikkeitä oli Lohjallakin useita, mutta ajat ovat muuttuneet ja ihmiset saavat sisustusideoita nykyään eniten televisiosta ja netistä ja sisustusliikkeiden tehtävä on siirtynyt ideoiden toteuttamiseen tilanteessa, missä asiakas tulee valmiiden ajatusten kanssa liikkeeseen. Tai vielä nykyaikaisemmin me tilaamme kaiken suoraan kotiimme, ilman käyntiä paikallisessa liikkeessä. Miksi? Koska me voimme, ja se säästää aikaa, ja aika on nykyihmisen halutuin resurssi ja monelle aika on paljon tärkeämpää kuin raha.

Viihdy kotona

Kodin viihtyvyys on sisustuksellisesti tärkeätä, sillä kotona ladataan akut työpäivän jälkeen, rentoudutaan ja vietetään vapaa-aikaa. Mitä toimivampi koti, sitä paremmat edellytykset tasapainoiseen elämään.

KO