Tilastollisesti me suomalaiset häviämme naapurillemme ruotsalaisille sijoittamisen määrässä, mitä tulee kotitalouksien sijoitusintoon.

Viime vuosina sijoittaminen on kuitenkin Suomessakin lisääntynyt, kiitos hyvien pankkipalveluiden sekä kehittyneiden digipalveluiden kuten vaikkapa Nordnet ja Trader One.

Mutta kun puhutaan säästämisestä ja sijoittamisesta, niin mikä niiden todellinen ero on? Jos siis suomalaiset eivät ole olleet kovin aktiivisia sijoittamaan, vaan ovat jättäneet säästöt makaamaan pankkitileille, niin onko siinä jotain huonoa?
Meille suomalaisille onkin säästäminen omalle pankkitilille ollut se tutumpi tapa aiemmin laittaa rahaa sivuun, mutta tämä tapa ei ole kovin tuottava varsinkaan nykyään kun pankkitileille ei makseta korkoa, joka olisi korkeampi kuin inflaatio.

Säästämisen ja sijoittamisen ero

Säästämisen ja sijoittamisen suurin ero on riskin ja tuoton suhteessa. Säästötilit tarjoavat yleensä vähäistä, mutta vakaata tuottoa ja ovat erittäin turvallisia. Sijoittaminen tuo mukanaan suuremman riskin, mutta tarjoaa mahdollisuuden merkittävästi korkeampiin tuottoihin. Markkinoiden vaihtelut voivat vaikuttaa sijoitusten arvoon, joten sijoittajan on oltava valmis sietämään ajoittaisia arvon laskuja

Sijoittaminenkaan ei tuo lottopottia

Kun mietit sijoittamisen kautta säästämistä, on hyvä ymmärtää, ettei se sijoittaminen onnistuessaakaan tuo mitään lottopottia tilillesi. Sijoittamisessa tavoitteena on kuitenkin saada parempi tuotto omalle rahalle, kuin jos jättäisi sen pankkitilille.

Säästämisen ja sijoittamisen tavoitteet eroavat toisistaan. Säästäminen on usein tarkoitettu tiettyä tavoitetta varten, kuten loman rahoittamiseen tai odottamattomien menojen varalle. Sijoittamisen tavoitteena on varallisuuden kasvattaminen ja taloudellisen turvan parantaminen pitkällä aikavälillä.

Sijoituskohteet voivat vaihdella laajasti sijoittamisen puolella. Voit valita osakkeet, rahastot, joukkolainat, kiinteistöt, kullan, kryptovaluutat ja monia muita. Säästäminen sen sijaan keskittyy yleensä turvallisempiin kohteisiin, kuten pankkitileihin tai talletustileihin.

Jos olet vasta miettimässä itsellesi sopivaa tapaa säästää tulevaisuudelle, suosittelemme aloittamaan pankista. Oma paikallinen pankki voi jo auttaa hyvin alkuun. Saat myös luotettavaa tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Jatkossa voit sitten itse opiskella lisää erilaisista sijoitusmahdollisuuksista ja lähteä jopa aktiiviseksi sijoittajaksi sijoitusalustoille, jotka kerroimme tämän jutun alussa.
Koska sijoittaminen sisältää korkeampaa riskiä, riskienhallinta on keskeinen osa sijoitusstrategiaa. Sijoittajien tulisi hajauttaa sijoituksensa eri varaluokkiin ja markkinoille vähentääkseen riskejä. Säästämisessä riskienhallinta ei ole yhtä kriittistä, koska pääoman menetys on harvinaisempaa.

Oletko sinä säästäjä, vai oletko sijoittaja? Oletko miettinyt näitä asioita, ja pitäisikö niitä miettiä enemmän?

KO

5 Comments

Kommentoi kirjoitusta