Säästäminen ja oman talouden suunnittelu ovat tärkeitä askelia taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamisessa. On hyvä tietää, että koskaan ei ole liian myöhäistä tai vastaavasti liian aikaista aloittaa säästäminen. Säästämisellä voi olla selkeät tavoitteet kuten lomamatkat tai ostettava tuote, mutta toisaalta tarkoituksena voi olla myös varautuminen elämän tilanteisiin.

Elämässä voi tapahtua mitä vain, ja näitä odottamattomia tilanteita varten olisi hyvä olla jonkin verran säästöjä. Tämä säästöjen kerryttäminen voi vaatia oman talouden seurantaan ja välillä kipeidenkin valintojen tekemistä.

Tee pehmeä aloitus

Aloita talouden suunnittelu laatimalla budjetti, jossa määrittelet tulojesi ja menojesi määrän. Selvitä kuukausittaiset kiinteät kulut, kuten vuokra, lainanlyhennykset, sähkölasku jne, ja arvioi myös muuttuvat kulut, kuten ruoka, vaatteet ja viihde. Tavoitteena on varmistaa, että tulot kattavat menot ja jättävät tilaa säästöille.

Tutki, mitkä ovat suurimmat menoeräsi, ja mieti, miten voit vähentää näitä kuluja. Voit esimerkiksi vertailla hintoja ja etsiä parempia tarjouksia, vaihtaa edullisempaan vakuutusyhtiöön tai harkita tarpeettomien tilausten tai jäsenyyksien perumista. Myös lainojen järjestelyt ja yhdistämiset saattavat tuoda säästöjä kuukausitasolle

Hyvä tapa selvittää kaikki tulot ja menot on ottaa jokainen kuitti ja lasku kuukauden ajalta talteen, ja laskea sitten kaikki yhteen. Ole rehellinen itsellesi.

Säästötavoitteet

Määritä konkreettiset tavoitteet, kuinka paljon haluat säästää kuukausittain tai vuosittain. Voit asettaa säästötavoitteita eri alueille, kuten hätärahastolle, tulevaisuuden investoinneille tai lomamatkalle. Tavoitteiden asettaminen auttaa motivoimaan säästämistä ja seuraamaan edistymistä.

Opettele taloudellista ajattelua

Vertaile hintoja eri palveluntarjoajien välillä, kuten vakuutuksissa, puhelin- ja internetliittymissä tai sähkösopimuksissa. Voit säästää merkittäviä summia kilpailuttamalla palvelut ja valitsemalla edullisimmat vaihtoehdot.

On olemassa useita taloussovelluksia ja -työkaluja, jotka auttavat sinua hallitsemaan talouttasi ja seuraamaan menoja ja tuloja. Näitä sovelluksia käyttämällä voit saada selkeän kuvan raha-asioistasi, asettaa budjetteja ja seurata edistymistäsi säästöjen tavoitteisiin.

Muista, että taloudellisen hyvinvoinnin saavuttaminen voi vaatia aikaa ja sitoutumista. Ole kärsivällinen itsesi kanssa ja ota pieniä askelia kohti taloudellisia tavoitteitasi.

Säästäminen ja sijoittaminen

Älä lähde soitellen sijoittamaan, eli mieti ja kysele – ota selvää asioista ja mahdollisuuksista, ennen sijoittamisesta. Sijoittaminen on yleisesti pitkäaikainen päätös, jossa ei pidä odottaa äkillisiä tuloksia. Riskisijoitukset on syytä unohtaa, jos arjen talous on tiukalla.

KO