Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan monenlaisia toimia päästöjen pienentämiseksi. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että fossiilisen öljyn lämmityskäytöstä luovuttaisiin 2030-luvun alkuun mennessä. Julkisella sektorilla kestävämpään lämmitysmuotoon siirrytään jo vuoteen 2024 mennessä. Lämmitysjärjestelmän muuttaminen on hintavuudestaan huolimatta järkevää, sillä uusi järjestelmä tuo suuria säästöjä ja maksaa itsensä siten takaisin. Hankintaan on mahdollista saada kotitalousvähennystä töiden osuudesta.

Erilaisia lämmitysratkaisuja ja lämpöpumppuja on useita, mutta käsittelemme tässä jutussa maalämpöä ja etenkin ilmavesilämpöpumppua, koska ne soveltuvat vesikiertoisina järjestelminä hyvin taloon, jossa on ennen ollut öljylämmitys. Lohjalla toimivasta Laroc Oy:stä kerrotaan, että ihmisten tietoisuus vaihtoehtoisista lämmitysmuodoista on kasvanut ja sen myötä erilaisia lämpöpumppuja menee kaupaksi nyt aiempaa enemmän.

–Kiinnostus lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen on lisääntynyt, kun valtiovallan taholtakin halutaan eroon öljylämmityksestä. Lämpöpumppujen osuus lämmitysjärjestelmänä on noussut huimasti. Myös tekniikka on kehittynyt, lämpöpumpuilla on hyvä maine, Aku Marjamäki Larocista.

SULPU:n (Suomen lämpöpumppuyhdistys) tilastoraportista selviää, että viime vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana ilmavesilämpöpumppujen myyntimäärät nousivat 24,2% verrattuna edelliseen vuoteen. Lohjalla suosittuja ovat juuri ilmavesilämpöpumput.

–Lohjalla asennetaan etenkin ilmavesilämpöpumppuja, koska pohjavesialueella ei saa porata ja maalämpöä varten tarvitaan maalämpökaivo. Täällä etelässä talvet ovat leutoja, joten ilmavesilämpöpumpulla saadaan hyvin säästöä lämmityskuluihin. Viime vuonna ilmavesilämpöpumppuja myytiin ensimmäistä kertaa vähän enemmän kuin maalämpöpumppuja. Aiemmin tilanne on ollut toisinpäin, Marjamäki jatkaa.

Lämpöä paremmalla hyötysuhteella

Maalämpöpumppu tuottaa lämpöä samalla hyötysuhteella ympäri vuoden, koska maan lämpötila on lähes aina sama. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde puolestaan vaihtelee ilman ulkolämpötilan mukaan, sillä pumppu ottaa lämmön ulkoilmasta.

–Ilmavesilämpöpumppu toimii kuitenkin hyvin -25 °C asteeseen saakka. Etelä-Suomessa on harvoin sen kylmempää, joten ilmavesilämpöpumpulla päästään erittäin hyviin hyötysuhteisiin ja investointikin on huomattavasti pienempi kuin maalämmössä. Asennuskin on helpompaa, koska toimenpidelupaa ei tarvita niin kuin maalämpökaivon kohdalla, Marjamäki avaa.

Hän muistuttaa, että ilmavesilämpöpumppujärjestelmä on siitä kätevä, että samalla järjestelmällä lämpiää talon lisäksi myös käyttövesi.

–Ilmavesilämpöpumppu korvaa öljykattilan ja hoitaa kokonaan talon ja käyttöveden lämmityksen.

Jos talossa on öljylämmitys, siellä on siis valmiina vesikiertoiset patterit tai lattialämmitys. Kuitenkin myös suorasta sähkölämmityksestä voi vaihtaa ilmavesilämpöpumppuun. Tuolloin taloon asennetaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Vanhan lämmitysjärjestelmän voi myös jättää uuden rinnalle, jos tahtoo.

Säästöä lämmityskuluihin

Kertainvestointina lämmitysjärjestelmän uusiminen ilmavesilämpöpumpulla maksaa 10 000–15 000 euroa riippuen talon koosta.

–Tulemme kohteeseen paikan päälle katsomaan, mikä on järkevin lämmitysjärjestelmä mihinkin taloon, ja mitoitamme laitteiston oikean kokoiseksi, Marjamäki sanoo.

Hän vakuuttaa, että lämpöpumppuinvestointi maksaa itsensä takaisin, sillä sen hyvä hyötysuhde tuo reippaasti säästöä lämmityskuluihin. Valmistajat antavat ilmavesilämpöpumpun laskennalliseksi käyttöiäksi parikymmentä vuotta.

–Ilmavesilämpöpumpulla on kolme kertaa parempi hyötysuhde kuin suoralla sähkölämmityksellä. Öljylämmityksen hyötysuhde on vielä vähän huonompi kuin suoran sähkön, Marjamäki vertaa.

Hän esittelee kolme esimerkkitaloa, joihin vaihdettiin lämmitysjärjestelmä:

Virkkalassa sijaitsevaan kohteeseen asennettiin Mitsubishi Electricin 8kW ilmavesilämpöpumppu ja öljy-/puulämmitys jätettiin ilmavesilämpöpumpun rinnalle. Kohteessa oli kulunut öljyä 3000 litraa/vuosi, joten säästöä syntyy noin 1750€/vuosi.

Moisiolla sijaitsevasta kohteesta puolestaan purettiin vanha sähköllä lämpiävä 2000 litran massavaraaja ja asennettiin sen tilalle Thermian 8kW ilmavesilämpöpumppu. Vanha kulutus oli ollut 20 000kWh/vuosi, joten säästöä syntyy noin 1950€/vuosi.

Kolmas kohde sijaitsee Muijalassa. Siellä purettiin vanha öljykattila ja asennettiin sen tilalle Thermian 8kW ilmavesilämpöpumppu. Vanha kulutus oli 2500 litraa öljyä vuodessa, joten säästöä syntyy noin 1350€/vuosi.

Öljylämmitys asuntokauppaa hidastamassa?

Vanhat, öljylämmityksessä lämpiävät talot eivät ole halutuimpia kiinteistömarkkinoilla. Marjamäki toteaakin, että kiinteistönvälittäjät kyselevät paljon tarjouksia lämmitysjärjestelmän muuttamiseksi.

–Kaupankäynnin yhteydessä sovitaan, alentaako lämmitysjärjestelmä kiinteistön hintaa. Moni vaihtaa öljylämmityksen pois heti, kun kaupat on tehty.

Lämpöpumppuja asennetaan ympäri vuoden. Vanhan järjestelmän purku kestää päivän ja uuden asentaminen päivän tai puolitoista, joten pitkiä katkoksia rakennuksen lämmitykseen ei tule.

SMS

Vanha öljy-/puukattila.
Vanhan öljy-/puukattilan tilalle vaihdettiin uusi Mitsubishi Electric ecodan sisäyksikkö.
Mitsubishi Electric 8kW ulkoyksikkö.