Kerromme tässä lehdessä parin yrittäjän tarinan siitä, miten heidän harrastuksensa on muuttunut ammatiksi.

Hevoset ovat olleet aina lähellä Salla Suomuksen sydäntä. Ne ovat myös se lähtökohta, jonka mukaan hän suunnittelee elämänsä muut asiat. Suomus työskentelee iltapäiväkerhon ohjaajana, pitää satutanssi- ja muita liikuntatunteja, tekee liikuntaneuvontaa ja pyörittää omaa Sallan satumaa -yritystään, joka tarjoaa mm. elämysratsastusta esimerkiksi polttariporukoille ja työhyvinvointipäiviin.

–Hevosharrastus on ollut aina se motivaattori, jonka ympärille muu on rakennettu. Koulunkäynnin aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi opiskelin, koska tarvitsen osapäivätyön, jossa ehdin tehdä tallitöitä talvellakin valoisaan aikaan. Olen myös aina nauttinut lasten kanssa tekemisestä, Suomus kertoo.

Hän tutustui hevosiin jo pikkulapsena äitinsä hevosten kautta. Myöhemmin innostus kasvoi ratsastusleirin ja sen jälkeen aloitettujen ratsastustuntien myötä. Myös innostus liikuntaa alkoi jo lapsuuden.

–Harrastin tanssia ja liikunta oli muutenkin lähellä sydäntä. Kun olin 14-vuotias, sain oman hevosen ja tanssi jäi. Aikuisena aloitin tanssin harrastamisen uudelleen ja palaset loksahtivat kohdalleen. Aloin käydä tunneilla aktiivisesti ja hain Kisakallion Urheiluopistoon opiskelemaan liikuntaneuvojaksi. Aion kehittää yritykseni liikuntapuolta jatkossakin.

Suomus on tottunut tekemään monenlaisia töitä, sillä hevosista on täytynyt huolehtia.

–Olen sanonut aina ”joo” työlle ja siitä asiat ovat lähteneet muotoutumaan. Olen tehnyt monenlaista vanhusten parissa työskentelystä kasvuhuonetyöhön. Aina olen jotain töitä tehnyt, koska hevoset on pitänyt pystyä maksamaan.

On Suomus sitäkin vaihtoehtoa joskus miettinyt, että hän hankkisi yhden ”oikean” ammatin.

–Olen käynyt lukiota ja ammattikoulua, mutta ei päiväopiskelu oikein luonnistunut, kun olin oman tallin lisäksi töissä vielä muillakin talleilla. Hevosten jättäminen ei ollut missään kohtaa vaihtoehto, vaan muut asiat on aina sovitettu niiden mukaan.

Mikä hevosissa on niin tärkeää Suomukselle?

–Ne ovat perheenjäseniä ja työkavereita. Hevoset ovat tuoneet elämään jotain mistä pitää kiinni. Lisäksi onhan se kaikki ulkona puuhailu ja ratsastus superhauskaa!


Salla Suomus on muuttanut itselleen tärkeät asiat työksi. Hevoset ovat se ykkösasia, jonka mukaan kaikki muut asiat järjestellään.

Suomus on pystynyt yhdistämään itselleen tärkeät asiat

Oma talli ja muut tilan työt vaativat paljon aikaa, sillä tekemistä riittää. Tilan töitä tehdessä Suomus on oppinut selviämään itse monesta pulmasta. Haastattelun aikanakin hän rakentaa aitaa. 25-vuotiaaksi Suomukselle onkin kertynyt kokemusta ja osaamista jo melkoisesti.

–Nautin monipuolisesta korjailusta ja rakentelusta. Tässä pääsee luomaan ja toteuttamaan itseään. Koneitakin osaan korjata. Jos jotain olisi aikaa lähteä opiskelemaan, opiskelisin varmaan lisää maatalouskoneiden ja autojen korjaamista.

Suomus pitää luonnosta, ulkoilusta, liikunnasta, hevosista ja nikkaroinnista. Nykyään hän pystyy yhdistämään ne kaikkia.

Suomus pystyy itse tekemään juuri sitä mitä hän haluaa, mutta hän muistuttaa, että tekemisen pitää mukavuuden lisäksi olla myös taloudellisesti järkevää.

–En ole itse valmis syömään velliä. Kyllä itse pitää voida yhtä hyvin kuin hevosetkin. Itselläni on iso etu siitä, että minulla on oma talli ja tila, jossa olen osakkaana siskoni ja isäni kanssa. En minä muuten pystyisi tätä näin tekemään.


Sallan satumaa tarjoaa mm. elämysratsastusta. (Kuva: Tanja Pohjaranta)

Rakenna sellainen palapeli, joka sopii itsellesi

Minkälaisia vinkkejä Suomuksella on muille, jotka pohtivat oman harrastuksensa tai intohimonsa muuttamista työksi?

–Pitää osata ajatella muotin ulkopuolelta ja tehdä asiat omannäköisesti. Minullakin hevostoiminta on erilaista kuin monilla muilla. Tämä palapeli toimii, koska olen rakentanut sen itselleni sopivaksi. Jokaisen pitääkin rakentaa sellainen palapeli, joka sopii omaan elämään. Tällä olen itse mennyt ja ollut tyytyväinen siihen, etten valinnut yleisintä reittiä.

Hänellä on neuvo myös yrityksen perustamista harkitseville.

–Oma vapaa-aika kannattaa arvottaa alusta lähtien. Viikossa pitäisi olla ainakin yksi vapaapäivä. Voi silloin vähän nikkaroida, mutta asiakkaita ei pidä ottaa. Jo se yksi vapaapäivä tekee ihmeitä.

–Työt kannattaa suunnitella hyvin ja kysyä myös neuvoja rohkeasti. Esimerkiksi hinnoittelu, byrokratia ja kirjanpidon kiemurat voivat olla hankalia.

SMS