Elämässämme ja arjessamme on paljon asioita, joita voisimme tehdä itse, mutta tarvitsemme kuitenkin ammattilaisen tekemään ne. Näihin tarpeisiin liittyy usein vastuullisuus ja varmuus, tietotaito – jos kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten tehtiin itse, niin nykyään monesti se ei ole hyvä valinta, ihan vakuutusten ja vastuullisuuden vuoksi.

Vastuullisuus- ammattitaito

On sitten kyse omasta asunnosta, mökistä, autosta tai sijoittamisesta – kannattaa käyttää apua ammattilaista. Me Ykkös-Lohja lehdessä haluamme tuoda esille paikallisia ammattilaisia lehtemme sivuilla ja nettikanavissamme tai sosiaalisen median kanavissa. Paikallisuus on tärkeä voimavara koko Lohjan talousalueelle ja siksi on tärkeätä tietää, mitä täällä on tarjolla, ja mistä palveluita ja osaamista saa. Ei ole pitkäkantoista tilata osaaja aina alueen ulkopuolelta vain siksi, että saa halvemmalla. Ostamalla kauempaa, siirtää vain rahaa tämän oman alueemme kierrosta pois.

Voimme ostaa paljon tuotteita verkkokaupasta, vaikka Kiinasta, ja mikäli tuote ei ole kriittinen omalle terveydelle tai hyvinvoinnille, asumiselle, ei siinä välttämättä ole mitään pahaa. Mutta tilatessasi EU:n ulkopuolelta, muista myös, että tuotevastuu, takuu ja ostamasi tuotteen terveysvaikutukset voivatkin olla jotain aivan muuta kuin mitä olet odottanut. Voi myös olla, että edullisesti ostamasi sähkölaite tuhoaa koko kotisi- eikä kotivakuutus korvaa, koska tuhon aiheuttanut laite ei ollut täällä testattu eikä hyväksytty.

Paikallisuus

Paikallisesti tehdessämme elämämme suurimpia päätöksiä voimme useasti tehdä itse päätöksen, käytämmekö paikallista palvelua vai viemmekö rahamme muualle – haluamme tukea paikallisuutta, vai emmekö. Nykyaika on valitettavan usein lähtökohtaisesti ”minä”- ajatteluun pohjautuvaa, missä ei ajatella kokonaisuuksia. Säästetään rahaa ja korjataan itse, maksetaan sitten viiden vuoden päästä seuraaville omistajille korvauksia menetetystä terveydestä.

Jos sinä olet oman alasi ammattilainen, teetkö enemmän töitä tässä lähialueella vai kuljetko joka päivä ruuhkan keskellä Helsinkiin? Etkö haluaisi tehdä töitä tässä paikallisesti?

Kerro itsestäsi meille, niin me kerromme eteenpäin ja ehkä jatkossa sinulla on tässä paikallinen yritys, joka palvelee paikallisia yrityksiä ja asukkaita, joiden ei sitten enää tarvitse hakea asiantuntijaa Helsingistä.

Ammatti ja tietotaito on voitu hankkia koulunpenkillä, tai sitten olet saanut sen töitä tehden, tärkeintä on, että osaat oman alasi ja sinuun voidaan luottaa. Aiemmin puhuttiin suomalaisesta laadusta ja suomalaisten luotettavuudesta – silloin kuitenkin elettiin aikaa ennen nyky-yhteiskunnan tietoväyliä.

Ammattilaiselle pitää myös maksaa ammattilaisen palkka, mutta maksun myötä saat myös vakuutuksen ja vastuullisen tahon, jos tilaamasi työ tai tuote ei vastaakaan sitä, mitä olet tilannut. Mitä lähempänä työnsuorittaja tai tuotteen myyjä ovat, sitä helpompaa voi reklamaatioiden käsittely olla. Muista kuitenkin, älä ole koskaan liian sinisilmäinen, ja mikäli tilaat töitä, tee se kirjallisesti.

KO