Suomalainen asuminen on murroksessa. Kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus on kasvukeskuksissa heikkoa, kun taas niiden ulkopuolella asuntojen arvo laskee. Asumiseen kaivataan kipeästi uusia malleja. Yksi potentiaalisista ratkaisuista on hallitusohjelmaankin kirjattu osuuskuntarakentaminen. Osuuskuntamuotoista asumista pilotoidaan vuoden 2021 asuntomessuilla Lohjan Hiidensalmessa.

Asunto-osuuskuntaa on suunniteltu jo parin vuoden ajan Suomen Asuntomessujen ja Lohjan asuntomessuprojektin yhteistyönä. Suomen Asuntomessut toimii asunto-osuuskunnan perustajajäsenenä. Se päättää muun muassa osuuskunnan rakennuttamisesta ja vastaa rakentamisaikaisista rahoituskustannuksista sekä valvoo osuuskunnan etuja vähintään seuraavat 20 vuotta.

−Suomen Asuntomessut on kehittänyt suomalaisia asuinympäristöjä jo 50 vuotta, ja nyt se on etulinjassa edistämässä myös osuuskuntamuotoista asumista. Meille on tärkeää viedä eteenpäin tätä asukaslähtöistä ja laadukasta asumisratkaisua, kertoo Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Osuuskunta-asumiseen pääsee kiinni kohtuullisella pääomalla eikä henkilökohtaista asuntolainaa tarvita. Asukkaat päättävät itse osuuskunnan asioista ja asumisoikeus on pysyvä. Mallin on todettu rikastuttavan arkea yhteisöllisyyden kautta.

−Asumisen menot muodostuvat todellisten kulujen mukaan, ja kaikki tuotot käytetään osuuskunnan hyväksi. Asukkaan omarahoitusosuus on huomattavasti pienempi kuin perinteisessä omistus- tai asumisoikeusasumisessa, avaa Vuorenpää osuuskunta-asumisen etuja.

Lohjan asuntomessualueelle tulevan asunto-osuuskunnan alustava havainnekuva, johon voi vielä tulla muutoksia.

Osuuskunta Hiidenkodin asukashaku on käynnissä 2.−31.3.2020

Lohjalle rakentuva osuuskunta Hiidenkoti rakentuu kolmesta paritalosta ja yhteistiloista. Yhteistilarakennukseen on alustavasti suunniteltu pyykinhuoltotilat (isot pyykkikoneet ja kuivaushuone) sekä oleskeluhuone, jota voi käyttää esimerkiksi vierashuoneena, kuntoiluhuoneena ja yhteisenä olohuoneena. Tilan käyttötarkoitus tarkentuu yhdessä tulevien asukkaiden kanssa.

KVRurakan kilpailutuksessa kohteen toteuttajaksi valittiin lahtelainen Unique-rakennus Oy. Myös osuuskunta-asumisesta kiinnostuneet ovat antaneet tärkeän panoksensa suunnitteluun. Esimerkiksi yhteistilan monipuolisia mahdollisuuksia on ideoitu yhdessä. Yhteistilaan toivottiin pyykinhuoltotiloja. Kiinnostuneet ovat vaikuttaneet myös asuntojen kokoon ja huoneiden määrään sekä toivoneet mm. riittävästi varasto-/säilytystilaa ja 2 wc:tä. Myös ekologiset ratkaisut, kuten tiilikatteeseen integroidut aurinkopaneelit, ovat olleet potentiaalisten asukkaiden toivelistan kärkipäässä.

−Uskon Hiidenkodin kiinnostavan paitsi asumismuodon vahvuuksien myös sijaintinsa takia. Talot rakentuvat huikeisiin järvimaisemiin, kävelymatkan päähän Lohjan keskustan palveluista. Helsinkiin pääsee alle tunnissa, joten osuuskunta sopii myös pääkaupunkiseudulla työssä käyville, kertoo Asuntomessut Lohjalla 2021 -projektin vetäjä Mirka Härkönen.

Hän sanoo, että osuuskunta-asuminen sopii hyvin esimerkiksi ensimmäistä asuntoa hankkivalle, koska isoa omaa pääomaa ei tarvita, tai sellaiselle, joka haluaa käyttää omistusasuntoon kertyneen omaisuuden johonkin muuhun. Osuuskunta-asumisen etuihin hän listaa myös sen, ettei tarvitse kantaa huolta omasta asuntolainasta, asumisoikeuden pysyvyyden, mahdollisuuden vaikuttaa asumiseensa ja sen kustannuksiin sekä yhteisöllisyyden. Härkönen kertoo, että osuuskunta-asuminen on ulkomailla yleistä ja Suomessakin on muutamia vanhoja, toimivia osuuskuntia.

–Ymmärtääkseni kokemukset ovat hyviä. Erityisesti yhteisöllisyyttä ja omia vaikutusmahdollisuuksia arvostetaan.

Osuuskunta-asumismuoto kiinnostaa niin Lohjalla kuin muuallakin Suomessa.

–Yleisesti ottaen sen ympärillä on paljon ”pöhinää” ja useita pilotteja eri puolella Suomea. Lohjan osuuskunta on herättänyt mukavasti kiinnostusta. Tilaisuuksissa on ollut hyvin ihmisiä ja meille on tullut aika paljon yhteydenottoja, Härkönen iloitsee.

Osuuskunnan rakennukset valmistuvat Lohjalle toukokuussa 2021. Asukashaku on käynnissä maaliskuun ajan.