Vivamon pääsiäisvaellus käy läpi tapahtumat palmusunnuntain tunnelmista aina Jeesuksen ylösnousemukseen ja opetuslasten maailmaan lähettämiseen saakka. Kuvassa Juha Airikkala (vas, sotilas), Panu Haavisto (Jeesus) ja Tuomo Mantere (Pilatus).
Vivamon Raamattukylän pääsiäisvaellus Ihmisen Poika vie katsojan matkalle pääsiäisen tapahtumiin, joista Raamattu kertoo.
-Näytelmän tapahtumat lähtevät liikkeelle palmusunnuntain tunnelmista ja päättyvät Jeesuksen ylösnousemukseen ja opetuslasten maailmaan lähettämiseen. Usein pääsiäisnäytelmissä keskitytään ristin tiehen, mutta me halusimme tuoda myös ilosanoman vahvasti esille. Olemme saaneet myös vanhemmilta kiitosta siitä, että koko tarina käydään läpi, niin se jää lastenkin mieleen, kertoo näytelmän käsikirjoittanut Anna-Mari Kaskinen.
Hän sanoo, että Vivamon näytelmillä on toki hengellinen ulottuvuutensa, mutta ne välittävät samalla eteenpäin myös suomalaista kulttuuria.
-Tarkoituksena on, että ihmiset oppisivat tuntemaan Raamatun kertomuksia, kun niitä ei koulussa enää käydä läpi niin kuin ennen, vaan keskitytään enemmän teemoihin. Se on vaikea asia, jos ihminen ei tiedä omia juuriaan, Kaskinen pohtii.
Näytelmien kautta suomalaista kulttuuria opetetaan myös muista kulttuureista Suomeen saapuneille, sillä positiivinen yllätys on ollut, että maahanmuuttajat käyvät sekä katsomassa näytelmiä että esiintyvät itse niissä.
-Näytelmissämme on mukana paljon maahanmuuttajia. Näytelmien kautta voimme kertoa suomalaisen ja länsimaalaisen kulttuurin juurista. Osa kotoutumista on myös se, että tehdään yhdessä jotain päämäärään suuntaavaa. Olemme oppineet paljon toisiltanne, ohjaaja Matias Nyman kertoo.
Pääsiäisnäytelmä nostaa esille traagisia hahmoja
Raamatun pääsiäistarina on monelle varmasti entuudestaan tuttu, mutta siitä voi löytää uusiakin ulottuvuuksia teatterin keinoin.
-Näytelmä on traaginen monen ihmisen kohdalla. Haluamme nostaa matkan varrelta esille muutamia hahmoja, kuten Pilatuksen, Juudaksen, syntisen naisen ja Jeesuksen äidin, joka on hahmoista kaikkein traagisin, vaikka hänellä ei ole edes vuorosanoja. Ihmisten kohtalot koskettavat. Laulujen sanoista ja vuorosanoista saa myös samaistumispintaa, mikä tekee hahmoista helposti lähestyttäviä. Juudas petti Jeesuksen ja Pietari kielsi, mutta meillä ei ole syytä lähteä tuomitsemaan heitä, Nyman avaa.
Hän sanoo myös, että Vivamon Raamattukylässä tartutaan rohkeasti raamatun aiheisiin.
-Amerikassa toimii vastaava teatteri. Meni 40 vuotta ennen kuin he uskalsivat tehdä näytelmän Jeesuksesta. Se kertoo jotain Anna-Marin visiosta ja rohkeudesta. Jeesus oli ihminen, joten hänestä voi myös tehdä näytelmän, Nyman pohtii.
Pääsiäisnäytelmän valmistuminen on kova 3,5 päivän rutistus, jonka aikana näytelmä kasataan valmiiksi yleisöä varten. Se onnistuu niin pienessä ajassa, koska näytelmä on tuttu aiemmilta vuosilta. Ensi vuonna näytelmään on kuitenkin luvassa uudistuksia.
Vivamon näytelmät esitetään ulkona, mikä kannattaa huomioida pukeutumisessa. Esitys kestää reilun tunnin. Ihmisen Poikaa esitetään ti 27.3. klo 18.00, ke 28.3. klo 13.00 ja 18.00, pe 30.3. klo 13.00 ja 18.00 ja la 31.3. klo 13.00.
Ihmisen Poika -näytelmän ohjaaja Matias Nyman (vas edessä) ja sotilasta näyttelevät Juha Airikkala, joka on tehnyt sotilaan haarniskansa itse näytelmää varten. Taustalla Panu Haavisto (vas) ja Tuomo Mantere.
Kirjava näyttelijäkaarti yhdistää voimansa
Vivamon näyttelijäkaarti on hyvin kirjava, sillä lohjalaisten ja lähikunnista saapuneiden lisäksi mukana on ihmisiä ympäri maailmaa.
-Pääsiäisnäytelmässä on mukana 40 vapaaehtoista ja koko vuoden näytelmissämme yhteensä noin 150. Koko värikäs joukko tulee yhteen tekemään näytelmää, Nyman sanoo.
Jokainen näyttelijä on tärkeä osa kokonaisuutta.
-Jokaisella on näytelmässä korvaamaton tehtävä ja jokainen vapaaehtoinen on siinä omalla paikallaan, saa vastuuta ja voi kokea olevansa tärkeä, pohtii Jeesusta näyttelevä Panu Haavisto.
Näyttelijät kasvavat vähitellen rooleihinsa ja moni on ollut mukana jo usean vuoden ajan.
-Aluksi näyttelemään tullaan epävarmoina ja ilman kokemusta, kun kaikki on uutta. On ihana nähdä, miten ihmiset vuosien varrella rohkaistuvat ja puhkeavat kukkaan, kertoo mm. lauluja valmentava Rosa Nyman.
Esimerkiksi ohjaaja Matias Nyman aloitti aikanaan tietämättä mitään näyttelemisestä. Nyt takana on jo mm. ohjaajakoulutusta ja 15 musiikkinäytelmää.
Jotkut ovat olleet mukana alusta saakka, kuten Tuomo Mantere, jolla on ollut rooleja kengurusta Jeesukseen.
-Aluksi ajattelin, ettei minusta ole näyttelemään, mutta sanoin, että voin tulla soittamaan haitaria. Siitä se alkoi ja sitten sanottiin, että huomenna olet Jeesus, kun toinen näyttelijä ei pääse esiintymään. Mietin, miten opin vuorosanat, mutta sitten tajusin, että ne ovat suoraan Raamatusta. Tällä kertaa esitän Pilatusta, Mantere kertoo.
Monta vuotta mukana on ollut myös Juha Airikkala, joka näyttelee nyt sotilasta. Hän päätyi Vivamon näyttämölle kaverinsa pyynnöstä, kun näyttelijöitä tarvittiin.
-Yhteisö on tässä isoin juttu. Tykkään myös rakennella, joten tein itse sotilaan haarniskan näytelmään, Airikkala kertoo ja esittelee haarniskaansa.
Kesällä luvassa kaksi näytelmää
Ensi kesänä Vivamossa esitetään uutuusnäytelmä Paratiisin portit sekä viime kesänäkin esitetty Paavalin salaisuus.
-Paratiisin portit yrittää vastata siihen, miksi maailmassa on pahaa, vaikka kaikki luotiin hyväksi. Aiheeseen johdatellaan Raamatun eri kohtausten ja henkilöiden kautta. Näytelmässä kuljetaan Raamatun alusta loppuun, ja sekä alussa että lopussa ollaan paratiisissa, kertoo Nyman.
Paavalin salaisuus taas käsittelee armoa ja muutoksen mahdollisuutta.
Jo yli 115 000 katsojaa
Vivamon Raamattukylä on Raamatun kertomuksiin perustuvien näytelmien tuottamiseen ja
esittämiseen erikoistunut teatteri Lohjalla. Se aloitti toimintansa vuonna 2005. Tähän mennessä näytelmät ovat keränneet jo yli 115 000 katsojaa ja Lohjan kaupungin matkailu on myöntänyt toiminnalle Vaikuttava elämys -palkinnon.
-Tuo katsojamäärä kertoo siitä, että näytelmiämme halutaan nähdä ja niille on tarvetta, kommentoi Nyman.
-Hyvin eri-ikäiset ihmiset käyvät katsomassa näytelmiä. Täällä käy esimerkiksi perheitä, rippikouluryhmiä ja maahanmuuttajaryhmiä. Yksittäisiä ihmisiä käy ympäri maailmaa, sanoo puolestaan Kaskinen.
-Perheitä ajatellen olemme suunnitelleet myös ohjelmaa, kuten luontopolun, köysiradan ja nukketeatteria, hän jatkaa.
SMS