Lämpötila putosi Lohjalla uudenvuodenpäivänä -20 asteeseen ja hyytävää säätä piisasi loppiaisen yli. Rapsakat pakkaset voivat aiheuttaa kiinteistöille monenlaista haittaa.
– Suomalaiset ovat oppineet vuosisatojen mittaan varautumaan kylmään ja elämään näissä oloissa. Mutta pakkaset lisäävät aina vahinkojen riskiä, joka valitettavasti myös välillä toteutuu, sanoo kiinteistöhuoltoyhtiö Purkat Oy:n palvelupäällikkö Kimi Harjuranta.

Pumppu pois päältä, jos tila on tyhjillään

Yleisimpiä häiriöitä ovat jäätymisen aiheuttamat putkirikot, jotka uhkaavat eritoten omakotitaloja ja vapaa-ajan asuntoja. Olennaista on ennakolta varautuminen.
– Erityisesti niissä asuinkiinteistöissä, jotka ovat talvisaikaan vähintään viikon tai kaksi yhtäjaksoisesti tyhjillään, tärkeää on vesijohdon sulkuventtiilin sulkeminen ja vesipumpun ottaminen pois päältä. Ne pienentävät heti vahinkoriskiä, Kimi Harjuranta sanoo.

Pakkanen aiheuttaa putkirikkoja myös muissa kuin asuintiloissa, esimerkiksi varastoissa.Tällaisten tilojen lämmöneristys on yleensä niukempaa, ja peruslämpöä pidetään usein alhaisena energian säästämiseksi.
– Mutta kun ulkolämpötila pakkasen myötä laskee, lämmitystä kannattaisi säätää isommalle tai hankkia lisälämmittimeksi vaikka ylimääräinen patteri tai puhallin, kunhan noudattaa suojaetäisyyksiä, Harjuranta arvioi.
Olisi myös huolehdittava, että vesimittarit sijaitsevat tarpeeksi lämpimissä tiloissa, sillä pakkanen saattaa poksauttaa niistä suojalasin tai messinkiset liitinosat rikki.

Kotikonsteja ensihätään

Tilapäisesti putkien jäätymistä voi torjua pienillä toimilla. Hanaveden valunnan säätäminen ohueksi noroksi ehkäisee usein riittävästi. Jos talon ulkopuolella kulkeva vesijohto on lähellä maan pintaa, kannattaa kasata johdon kohdalle lunta eristeeksi. Tosin tänä talvena mahdollinen putkien jäätyminen ei ole Etelä-Suomessakaan johtunut ainakaan lumen puutteesta.
Hanaveden valuttaminen ja puhaltimien ja muiden lämmittimien käyttö puoltaa paikkansa, jos niiden avulla vältetään putkien jäätyminen ja sulattaminen saati halkeaminen ja kallis remontti. Muutaman päivän aikana niistä saattaa kuitenkin kertyä yllättävästi kuluja. Lisäeristys villalla tai paaleilla tulee halvemmaksi, jos sen tekee jo hyvän sään aikana.
Jos jäätyminen on jokavuotinen riesa, on viisasta satsata hiukan järeämpään suojaukseen. Putket voi siirtää rakenteista sisätiloihin, tai tila, jossa putket kulkevat, voidaan eristää lämpimäksi.
– Vesijohtoon voi myös asennuttaa sähkö- ja putkimiehen avulla sähkövastuksen, joka pitää putken sulana, Kimi Harjuranta neuvoo.

Lämpöpumput ja ilmanvaihto takkuavat

Muita yleisiä pakkasongelmia ovat Kimi Harjurannan mukaan ilmalämpöpumppujen ja ilma-vesipumppujen ulkoyksikköjen jäätyminen.
– On normaalia, että pumppujen tehot laskevat ja jopa pysähtyvät tietyissä lämpötiloissa, ja varajärjestelmä alkaa tuottaa lämpöä. Mutta pitää varmistaa, että ilmalämpöpumpuissa on automaattinen ulkoyksikön sulatus ja kaapeli sulatusveden poistamiseen laitteen pohjarakenteista. Missään nimessä jäätä ei saa poistaa hakkaamalla, vaan mieluummin vaikka kuumalla vedellä, hän opastaa.
Kerrostalotkaan eivät välttämättä ole paukkupakkasilta turvassa. Harjuranta arvioi, että ongelmia on muun muassa ilmanvaihdossa.
– Ilmanvaihtokoneissa on jäätymissuojat, jotka on säädetty laukeamaan ennen vaaraa, mutta aina automatiikka ei toimi, ja pahimmillaan lämmityspatteri voi haljeta. Vanhojen talojen poistoilmakoneissa on pakkasrajoitukset, jolloin koneet toimivat vain puolella teholla.
Jopa viemärien poistovedet voivat jäätyä, jos tuuletusputkeen kertyy jäätä eikä se saa korvausilmaa. Isoissa yksiköissä sulatuskaapelit pitävät poistovedet kuitenkin juoksevina.

Älä hoppuile sulattamisessa

Pakkasvahingot kiristävät asukkaiden hermoja eivätkä ammattilaiset ehdi joka paikkaan heti apuun. Siksi moni ryhtyy sulattamaan jäätyneitä putkia omin päin.
– Jättäisin senkin työn mieluusti ammattilaisille. Asukkaat tahtovat usein päästä ongelmasta saman tien eroon ja saattavat käyttää liian järeitä keinoja liian nopeasti, mikä vain pahentaa tilannetta, Kimi Harjuranta sanoo.
Hänen mukaansa jäätynyttä putkea saisi koskaan yrittää sulattaa avoliekillä kuten kaasupolttimella. Myös hiustenkuivaajaa tehokkaampien kuumailmapuhaltimien kanssa olisi oltava erittäin varovainen.
– Hommaan kannattaa varata aikaa. Mitään ei pidä kuumentaa vaan sulatus tehdään nimenomaan lämmittämällä.

Pakkanen saattaa kiusata myös ovia, eritoten lukkoja. Joskus ovi jää auki, ja asuntoon pääsee kutsumattomia vieraita.
– Autojen oviin tarkoitettu lukkosula saattaa pelastaa pinteestä. Jos ovi on oireillut aikaisemminkin pakkasilla, niin ennakointi on tässäkin rautaa, Harjuranta vinkkaa.

JP