Saksa tunnetaan erinomaisista oluista, joita löytyy monessa eri maussa aina vaaleista tummimpiin oluihin. Oluiden historia on Saksassa pitkä, mikä on vaikuttanut oluiden kehitykseen. Yhä tänä päivänä saksalaisia oluita arvostetaan ympäri maailman. Saksan tunnetuimmalle olutfestivaalille, Oktoberfestiin, osallistuu vuosittain miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Münchenissä järjestettävä Oktoberfest on yksi suosituimpia festivaaleja Saksassa.

Saksalainen laki das Reinheitsgebot on maailman vanhimpia ruoan turvallisuutta käsitteleviä lakeja. Das Reinheitsgebot määrittelee sen, kuinka olut tulee valmistaa. Alun perin das Reinheitsgebot määritteli, että oluen valmistukseen sai käyttää ainoastaan puhdasta vettä, ohraa sekä humalaa. Nykyisin kuitenkin lakia on muokattu sen verran, että myös hiivan lisääminen on sallittua. Jo tämän yli 500 vuotiaan lain perusteella on hyvä päätellä, että Saksa panostaa oluisiin erityisen paljon. Tässä artikkelissa perehdymme kuitenkin hieman enemmän siihen, mitkä ovat parhaat oluet Saksasta.

Oluen tilaaminen netistä

Tänä päivänä meidän on mahdollista tilata olutta erilaisten verkkokauppojen kautta, myös ulkomaisista verkkokaupoista. On kuitenkin hyvä muistaa huomioida Suomen tullimääräykset ja veromääräykset tilausten suhteen. Tässä kohtaa on väliä, tilaatko alkoholia EU:n sisältä, vai maista jotka ovat EU:n ulkopuolella. Kun tilaamme oluet netistä EU:n ulkopuolelta, tilatut juomat tulee tullata, sekä niistä on maksettava muiden maahantuonti verojen lisäksi myös valmisteverot.

Jos taas tilaat alkoholijuomia EU:n alueelta, kuten Saksasta tai Virosta, ei yleensä alkoholijuomia tarvitse tullata. Veroihin taas vaikuttaa se, onko tilaajan itse järjestettävä kuljetus kuljetusfirman kautta vai toimittaako myyvä taho automaattisesti tilaamasi tuotteet. Kun ostaja hoitaa itse kuljetuspalvelun on kyseessä etäosto, jolloin tilaajan on itse tehtävä ilmoitukset veroista ja maksettava ne. Jos kuitenkin myyjä järjestää kuljetuksen on kyseessä etämyynti. Tällöin sinun ei tarvitse huolehtia veroista, vaan myyvä taho on verovelvollinen.

Saksalaisia laatuoluita moneen makuun

Saksalaisista oluista pilsneri on yleisin olut ja se eroaa lagerista korkeammalla humalapitoisuudella. Myös vehnäolut eli weissbier, on erittäin suosittu saksalainen olut, joka on kirpeän hedelmäinen. Suomalaiset ovat tunnetusti suuria oluen ystäviä, ja saksalaiset oluet ovat suosiossa vuodesta toiseen. Saksalaisia oluita on paljon erilaisia ja niiden vahvuus sekä makuprofiili vaihtelevat sen mukaan, millä alueella oluet tuotetaan.

Krombacher on lähtöisin pienestä Kreuztalin kaupungista, joka on noussut Saksan toiseksi myydyimmäksi olut merkiksi. Se tunnetaan erityisesti pilsneristään. Kullankeltainen, keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu, hedelmäinen, viljainen ja kevyen mausteinen olut sopii niin äyriäisten kuin sushin kanssa sekä yrttisten makkaroiden sivuun.

Paulaner on müncheniläinen panimo ja yksi Oktoberfestien suosituimpia olutmerkkejä ja se tunnetaan erityisesti vehnäoluestaan. Paulaner Weissbier Dunkel on myös erityisesti suomalaiseen makuun, sillä se on vaaleanruskea, samea sekä keskitäyteläinen. Lisäksi se on miedosti humaloitu, vehnäinen, leipäinen, kypsän banaaninen, kermainen, neilikkainen ja hennon kaakaoinen. Tämä sopii niin kala kuin liharuokien kylkeen, ja suomalaiset tykkäävät kesäisin grillata paljon, joten tämä olut monipuolisuudellaan on yksi suosikeista.

Beck’s on Bremenistä lähtöisin oleva olutmerkki ja hyvin tunnettu ja tykätty suomalaisten keskuudessa. Kullankeltainen, kevyt, keskiasteisesti humaloitu, viljainen, keksinen ja kevyen sitruksinen olut on suomalaisten suosikki. Tämä sopii niin lihan, kalan kuin siipikarjan kylkeen, tai ihan vain sauna ja seurustelu olueksi.

Saksasta tulee paljon hyviä ja laadukkaita olutmerkkejä, ja mielipiteitä näistä riittää. Joten yhden parhaan valinta on todella vaikeaa, mutta edellä mainitut olutmerkit ovat ehdottomasti parhaimpia ja suomalaisten kuluttajien makuun. Jos löydät mahdollisuuden maistaa kyseisiä oluita, tartu tilaisuuteen!