Olemme jo aiemminkin kertoneet VPN palveluista, palveluista, joiden tarve ja käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta, miksi? Me suomalaisetkin kuten niin monet muutkin länsimaalaiset, olemme suuria viihdekuluttajia, ja tuntuu että mikään ei riitä, joten kaipaamme lisää kulutettavaa. VPN ratkaisuja on tullut paljon lisää saataville ja tavalliselle kuluttajalle voi olla jo melkoisen vaikeata valita sitä itselle parasta ratkaisua, eikä siihen mitään helppoa tietä olekaan. Kokeilemalla itse, löydät omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan VPN ohjelmiston.

Viihteen suurmaa Yhdysvallat

USA on se paikka, missä suuri osa meidänkin käyttämästämme viihteestä syntyy. Se ei tarkoita, etteikö Kiinassa ja esimerkiksi Intiassa tuotettaisi jopa enemmän viihdettä, mutta kielellisesti ja markkinoinnillisesti USA:n viihdeteollisuus tuottaa meille katseltavaa ja kuunneltavaa päivittäin, osa tästä sisällöstä kuitenkin on saatavilla ainoastaan, jos asut USA:ssa. Siinä on yksi syy, miksi VPN ratkaisujen käyttö ja erilaiset VPN palvelut ovat niin kysyttyjä, nykyään. VPN:n avulla saat näyttämään, että olisi itse USA:ssa ja pääset katsomaan sinulta muuten ”kiellettyjä” sisältöjä.

Kiertämällä maaeston, on mahdollista löytää muualtakin maailmalta sisältöjä, jotka eivät olisi muuten katsottavissa ja päinvastoin, jos itse olet tällaisessa ”suljetussa” maassa käymässä, voit VPN yhteyden turvin katsella vaikka kotimaisia uutisia ja sarjoja tai muuten vain selailla kansainvälisiä uutisia, jotka muuten saattaisivat olla blokattuja sinulta. Moni voikin sanoa, että tässä on VPN:n hyvä ominaisuus, se antaa tietoturvallisen reitin päästä kiinni uutisiin ja aineistoihin, jotka muuten olisivat syystä tai toisesta sinulta estettyjä, mutta joillekin toisille vapaasti saatavilla vain sen tähden, että kyseiset henkilöt asuvat sopivassa maassa.

Tiedon vapaa saatavuus

Yleensä kaikissa maissa on vapaa uutistenvälitys ja tiedon saatavuus, mutta tälläkin hetkellä maailmalla on alueita ja maita, joissa ja joista eivät peruskansalaiset pääse lukemaan kansainvälisiä uutisia ja jopa Googlen tyyppiset hakukoneet ovat pääsyn ulkopuolella. Tällaisille ihmisille VPN tyyppinen ratkaisu saattaa olla ainoa keino saada todellista tietoa, ongelma vain on, että näissä maissa jo tavallisen ihmisen pääsy internet yhteyteen saattaa olla vaikeata. Meille täällä Suomessa tällaisen asian ymmärtäminen voi olla nykyään aika mahdotonta, mutta kaukana eivät ole ne ajat, kuin täälläkin luettiin sensuroituja uutisia.

Muutama vuosi sitten Journalistiliitto listasi pahimmat sensuroijat: Eritrea, Pohjois-Korea, Saudi-Arabia, Etiopia, Azerbaidzan, Vietnam, Iran, Kiina, Myanmar ja Kuuba – tämä siis 2015, nyt tilanne vuonna 2019 tilanne saattaa olla osittain parantunut ja osittain huonontunut.

Maaestot markkinointimielessä

Suurin syy VPN käyttöön ja hankintaan ovat kuitenkin maakohtaiset estot, jotka johtuvat yleensä eri tuotantoyhtiöiden ja operaattoreiden välisistä sopimuksista, jotka kattavat eri ohjelmien lähettämisen eri maissa tietyllä hinnalla. Eli kyse on puhtaasti rahasta, miksi joku ohjelma näkyy toisessa maassa mutta ei toisessa.

Euroopan komissio päätti itseasiassa jo 2017 että perusteettomat maarajoitukset tulee poistaaa 2018 EU:n alueella, koska EU:ssa on tuotteiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus, valitettavasti tämä sama ei toimi EU:n ulkopuolisiin maihin ja alueisiin.

Miksi VPN käyttö lisääntyy?

VPN käyttö ja sen lisääntynyt määrä, liittyy lisääntyneeseen vapaa-aikaamme ja sen täyttämiseen erilaisilla viihdeohjelmilla, elokuvilla, peleillä. Näitä on nimittäin paljon enemmän saatavilla, jos näyttää oman IP:nsä sijasta ohjelmia tarjoavalla taholle paremman, yleensä USA:laisen IP-osoitteen niin silloin esimerkiksi Netflixin ohjelmatarjonta laajenee.

Toisaalla taas monet haluavat varmistaa, että oma tietoliikenne on salatumpaa ja tietoturvallisempaa, ja siksi hankkivat VPN yhteyden, jolla sitten käyttää vaikka sosiaalisen median kanavia. VPN yhteys estää myös turhien mainostajien ja seurantaevästeiden aktiivisuuden VPN käyttäjää kohtaan, sillä ne eivät pysty seuraamaan ja tästä useimmiten seurauksena on nopeampi netissä liikkuminen.