Länsi-Uudenmaan poliisi on valvonut hirvieläinten metsästystä syksyn aikana kolmena eri viikonloppuna. Valvonnan aikana poliisi tavoitti noin kaksikymmentä metsästysseuruetta ja tarkasti lähes 230 metsästyslupaa Vihdin, Siuntion, Kirkkonummen, Raaseporin ja Hangon alueilla.

Havaitut rikkeet olivat hyvin lieviä, ja valvonnan yhteydessä annettiin yksitoista huomautusta. Sakkoja tai rikosilmoituksia ei jouduttu kirjaamaan. 
 
− Huomautuksen syynä oli pääasiassa vaatetus eli esimerkiksi laissa vaaditun oranssin tai oranssipunaisen liivin, takin tai päähineen puuttuminen. Osalla ei myöskään ollut aselupaa tai metsästyskorttia mukana. Metsästäjät tosin noutivat tarvittavat asiakirjat, ja poliisi pääse ne siten tarkastamaan, kertoo komisario Sami Kari. 

Muutamissa tapauksissa aseluvassa ja aseessa olevat numerot eivät täysin vastanneet toisiaan tai ampumakoetodistukseen oli merkitty väärä päättymisaika. Varsinkin vanhoissa, niin kutsutuissa pahviluvissa on mahdollista, että numerot on kirjattu väärin. Joskus esimerkiksi lupaan on merkitty aseen numeroksi jokin muu aseesta löytyvä numero kuin aseen sarjanumero. 

− Nykyään heittoa ei pitäisi olla, kun aseet tarkastetaan lupamenettelyn yhteydessä, mutta aina kannattaa tarkistaa, että omissa aseissa numerot on merkitty oikein. Ampumakoetodistuksia kirjoitellaan kiireisimmillä koepäivillä liukuhihnalta, joten virhemerkintöjä voi niissäkin tulla, Kari sanoo. 

Suurimmilta osin ampumakokeet kirjataan nykyään sähköisesti, jolloin ampumakoe näkyy myös Omariista-sovelluksesta. Tällöin on todennäköisempää, että voimassaoloajat ovat oikein. Nämäkin kannattaa kuitenkin hyväksytyn suorituksen jälkeen tarkastaa ennen kuin poistuu radalta.

Parhaimmillaan valvonta on vuoropuhelua ja valistusta

Kari on iloinen siitä, että valvonnan aikana tavatut metsästyksenjohtajat olivat tehtäviensä tasalla, metsästäjät suhtautuivat tarkastuksiin positiivisesti ja jutustelut heidän kanssaan sujuivat mukavissa merkeissä. 

− Keskustelujen lomassa aukeaa tietysti myös paikka kysellä poliisilta harrastukseen liittyviä mieltä askarruttavia kysymyksiä, ja useisiin kysymyksiin vastauksia saatiinkin. Parhaimmillaan valvonta onkin vuoropuhelua ja valistusta, eikä pelkkää kyttäämistä.

Valvontaa tehtiin osaksi yhteistyössä Suomenlahden merivartioston ja Metsähallituksen erätarkastajan kanssa. 

− Yhteistyötä heidän kanssaan on tehty vuoden aikana erilaisten valvontateemojen puitteissa, ja se on kiinteä osa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen suunnitelmallista metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn ja vesiliikenteen valvontaa. Nytkin viimeisen valvontapäivän eli 20.11. päätteeksi poliisi kävi erätarkastajan kanssa valvomassa Nuuksion kansallispuistossa suosituimmilla retkeilypaikoilla Haukkalammen ympäristössä. Tällä kertaa retkeilijöitä oli vähän liikkeellä, eikä huomautettavaa löytynyt, Kari esittelee.