22.11. -lehdessä julkaistu artikkeli ”Postimerkit huokuvat historiaa” herätti sen verran keskustelua ja kommentteja lukijoilta, että on hyvä täsmentää artikkelia Zeppelinin osalta.

Zeppelin ”1830” on vuonna 1930 ilmalaiva Graf Zeppelinin Suomen vierailun johdosta valmistetun postimerkin virhepainama ja se on kenties Suomen tunnetuin yksittäinen postimerkki.

Posti- ja lennätinlaitos ei ehtinyt 24. syyskuuta 1930 tapahtunutta Graf Zeppelinin Helsingin vierailua varten julkaista siitä omaa postimerkkiä. Sen sijaan painettiin aikaisemmin samana vuonna ilmestyneeseen Saimaa-aiheiseen yleismerkkiin teksti ZEPPELIN 1930. Merkkejä käytettiin Graf Zeppelinin mukana ulkomaille lähteneissä postilähetyksissä, joita ilmalaiva kuljetti noin 8 500 kappaletta – noin 13 000 Zeppelin-merkillä.

Zeppelin-lisäpainama painettiin 500 arkkiin, joista kussakin oli 100 Saimaa-postimerkkiä. Yhteensä Zeppelin-merkkejä painettiin siis 50 000 kappaletta. Inhimillisen erehdyksen vuoksi jokaisen arkin yhteen merkkiin tuli väärä vuosiluku 1830. Arkeista ehdittiin myydä noin puolet ennen virheen havaitsemista. Tämän jälkeen annettiin määräys irrottaa jokaisesta arkista väärän vuosiluvun sisältävä merkki ja palauttaa ne Postin pääkonttoriin.

Myynnistä vedettyjä virhepainama-Zeppelinit, 176 kpl arkeista irrotetut ja 13 kpl kokonaisissa arkeissa Postimuseolle. Irtomerkkejä näistä on 1940- ja 1970-luvulla käytetty ”vaihtovaluuttana” muutamien arvokokoelmien hankkimiseen Postimuseolle. Virhe-Zeppelinejä noiden vaihtojen jälkeen museon hallussa on 115 kpl ja edelleen 13 arkkia. Viimeisimmän 1970-luvun vaihdon jälkeen Zeppelineillä ei ole tehty vaihtoja, eikä sellaisia ole enää odotettavissakaan.

Tavallisen Zeppelin-merkin saa jopa 50 eurolla ja 1830-virhepainamamerkin arvo on yli 2 000 euroa. Postilähetyksen tavallisella Zeppelin-merkillä voi saada huutokaupasta noin 300 eurolla kohdemaasta riippuen ja virhepainamamerkistä postilähetyksellä on maksettu korkeimmillaan 15 700 eur.

Käyttämätön pari Zeppelin-merkeistä, joista toisessa virhepainama 1830. Merkit Matias Frimodigin kokoelmista.
Käyttämätön pari Zeppelin-merkeistä, joista toisessa virhepainama 1830. Merkit Matias Frimodigin kokoelmista.
Graf Zeppelinillä lentäneellä kuorella taksa oli kaksi Zeppelin-merkkiä Friedrichshafeniin. Sitten lentotaksa 2 markkaa Stuttgartiin ja edelleen kuljetettuna maitse Nornheimiin ja 20 penniä punaiselle ristille.

Kuvan kuori Matias Frimodigin kokoelmista.

Vesa Hirsmäki, Lohjan Postimerkkikerho